Njega kože

Digitopresura – uspješna metoda u borbi protiv starenja kože

Blaženka Miškić,

kozmetičar-stručni učitelj kozmetike
Da bi nam lice ponovno dobilo vitalnost i sjaj potrebno je raditi na oporavku mišića i vezivnog tkiva. Jedna od modernih metoda koja se preporučuje u profesionalnoj njezi, a daje nam izuzetne rezultate, digitopresura, ne djeluje samo na stanje kože već i na mišiće, a time i na vezivnu strukturu kože te na krvotok odnosno limfu

Profesionalci prilikom tretmana njege kože vrlo lako uoče stanja kože koja su ‘izazvana i zanemarena’. Iako u današnjoj modernoj praksi imamo bezbroj načina i metoda za provođenje cijelih rituala obnove kože, neka su stanja toliko ‘izmakla kontroli’ da je jako teško doći do željenih rezultata, a sama klijentela je u tom slučaju jako zahtjevna.

Bore nastaju postupno, prvo se pojavljuju na pojedinim dijelovima u tankim linijicama, a poslije se te linijice produbljuju i pojavljuje se prava ili duboka bora. Unutar stanice kože slobodni radikali djeluju kao aktivator na kemikalije koje našim DNA molekulama omogućavaju razvijanje upale i svaki put kad nam se to dogodi nastaje mali ožiljak i njihovo nakupljanje izražava se kao bora. Najosjetljivije područje za prve nastanke bora je tanka i osjetljiva koža oko očiju.

Vrste bora prema nastanku

Obzirom na uzrok nastanka, bore dijelimo u nekoliko skupina.

Bore starenja nastaju kao atrofija mišića i promjena u strukturi kože i karakteristične su za oba spola. Iako su neumoljive u nastajanju, ako je koža cijeli život redovito njegovana te su zadovoljeni kriteriji zdravog načina života, i bore starenja mogu djelovati blago i njegovano. Redovitom daljnjom njegom spriječit ćemo dublje usijecanje bora i sama struktura će djelovati mekše odnosno pliće.

Bore spavanja javljaju se dok organizam miruje, vrlo su prodorne i javljaju se vrlo rano, već nakon 25-e godine života i teško ih se može korigirati – jedini način je da promijenimo način spavanja.

Bore mimike nastaju kao posljedica grimasa i izraza lica kojih često nismo svjesni, npr. prilikom rada na računalu, podignuta obrva i slično. One na čelu mogu biti vodoravne, ali i zakrivljene te okomite; isto tako, oko očiju mogu biti simetrične te poluzakrivljene.

Kako se starenje očituje na licu

Često nam bore odaju i stanje organizma kao što je umor, iscrpljenost, neispavanost. To je jako naglašeno kod osoba koje rade noćne smjene. Pojava bolesti i raznih negativnih stanja dovodi organizam do grčenja i sve se odražava na proces starenja, kako kože tako i cijelog organizma.

Obzirom na to da se starenje očituje na licu, vrlo lako je uočiti da oči postaju uvučene, a kapci se naboraju, područje oko očiju i na čelu lagano je smežurano i naborano, ispod očiju javljaju se jastučići, obrazi nam se uvlače, a koža na rubu brade opušta se, dok nam usne postaju tanje, a kutovi usana obješeni. Rezultat svega toga je da nam se glavni obrisi lica gube. Koža gubi čvrstoću i tada se radi o atrofiji kože.

Digitopresura

Da bi nam lice ponovno dobilo vitalnost i sjaj potrebno je raditi na oporavku mišića i vezivnog tkiva. Jedna od modernih metoda koja se preporučuje u profesionalnoj njezi, a daje nam izuzetne rezultate je digitopresura. Ona ne djeluje samo na stanje kože već i na mišiće, a time i na vezivnu strukturu kože te na krvotok odnosno limfu.

Digitopresura je ‘odgovor’ na starenje kože i može nam pomoći u procesu smanjenja znakova starenja te usporavanja starenja. Ova metoda koja potječe iz Kine, a zasnovana je na kineskoj medicini, pruža nam višestruku korist jer je prožeta protokom vitalne energije koja nam ispunjava tijelo. Vitalna energija koja prožima naše tijelo širi se meridijanima, a na samoj površini naše kože, po cijelom tijelu, nalaze se akupunkturne točke. Digitopresurom, kao jednom od tehnika masaže, direktno djelujemo na protok energije i uspostavljajnje njene ravnoteže.

Digitopresura se zasniva na podražavanju akupunkturnih točaka pritiskom, odnosno masažom prstima. Pritiskom na određene točke stimuliramo receptore u koži. Najveći dio tih receptora nalazi se u mišićnom tkivu, koje je sastavljeno od snopova paralelnih vlakana – upravo tu se nalaze receptori koje još nalazimo u tetivama mišića, zglobovima, završecima živaca i u samoj koži. Receptori nam omogućavaju prenošenje podražaja. Cilj i rezultat digitopresure je protok energije, poticanje izmjene tvari i pročišćavanja tkiva, što nam je kod starenja kože izuzetno bitno te poboljšanje elastičnosti i napetosti mišića i vezivnog tkiva.

Rezultati dolaze već nakon prve masaže, koža dobiva ljepšu boju, bolju prokrvljenost i sam tonus izgleda bolje. Pritisak kod digitopresure mora biti nježan, ali i dovoljno jak da ga se osjeti. Sam osjećaj potrebne jačine pritiska dobiva se kada ‘uđemo u rutinu’ digitopresure. Masaža ima svoj ritam. Pritisak pojačavamo brojeći do 10, zadržimo i polako smanjujemo pritisak brojeći unazad (od 10). Svaku određenu točku podražavamo oko 2-3 minute. Za cijelu masažu lica potrebno je oko 60 minuta. Potrebno je naglasiti da ovakva masaža zahtijeva izuzetno smireni rad kozmetičara, u opuštajućoj atmosferi, uz relaksirajuću orijentalnu glazbu i – rezultati neće izostati.

PROČITAJTE JOŠ

PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER

PREDNOSTI NEWSLETTERA

  • saznajte prvi o novitetima iz vaše branše
  • iskoristite posebne ponude i pogodnosti koje pružaju naši partneri