WELLBIS BR. 72

49 lipanj 2019. Wellbis Ako je kuhanje i pečenje za vas stresno, onda vjerojatno ovo nije povoljan izbor za vas. Dok god nije stresno i nešto što morate raditi –dobro je za vas. Svatko od nas ima neki svoj način meditacije, mindfulnessa koji do sada možda nije tako imenovao. Prepoznajte radnje koje volite raditi. Što je to što vas opušta? Dopustite si odvojiti vremena... Budite prisutni u trenutku kreacije. Imate dvostruki efekt u današnje vrijeme, a to nam je u početku značajno. Imamo osjećaj da radimo nešto korisno, a istovremeno radimo i za sebe divnu stvar. Dopuštamo si opustiti se i time smanjujemo količinu stresa u tijelu. Bilo da se radi o kuhanju, pjevanju, crtanju, skladanju, čišćenju – to je ono što vama treba. To je vaš način meditacije. Važno je da vas odmara, smanjuje stres, opušta. Da ste prisutni u sadašnjem trenutku. iskazivanja ljubavi. Kod nas se kaže da ljubav ide kroz želudac. I moj načina iskazivanja emocija, uz komunikaciju, upravo je kroz pripravljanje hrane. Kada želim reći hvala... Kada želim reći oprosti, kada želim reći volim te, volim vas... kada se trebam opustiti ili jednostavno trebam vrijeme za sebe... Uz riječi dolazi i nešto iz kuhinje. Priprema hrane za sebe i za druge jedan je od načina mindfulnessa i meditacije Danas puno znamo o korisnosti meditacije i mindfulnessa. Prilikom prakticiranja dolazi do povećanja zadovoljstva i smanjenja stresa. Ako vam je meditacija još uvijek neprivlačna, niste se zainteresirali ili jednostavno trenutno nije za vas možda se upravo pronađete u pripremi neke vrste hrane. Pripremanje hrane ima sve značajke meditacije i mindfulnessa. Kad uđemo u kuhinju i krenemo s pripremom, za to je potrebna naša potpuna pažnja. Moramo mjeriti, vagati, dodavati, pratiti gustoću tijesta... Fokusiramo se na miris i okus, prisutni smo u tom trenutku kada kreiramo – to je poput meditacije i kao rezultat dolazi do smanjenja stresa. Upravo to je za mene kuhinja ponekad – jedan od načina meditacije. Mjesto gdje sam ja sama, sa svojim namirnicama izrađujem hranu koja iz trenutka u trenutak mijenja okus, miris, oblik. Uvijek sam prisutna upravo u ovom trenutku kako bih dobila optimalan rezultat. Kada kuhamo onda ne provodimo vrijeme sa svojim mislima. Kada puno razmišljamo misli se roje i mogu dovesti do tuge i tjeskobe. Osobe koje se osjećaju tjeskobno imaju probleme s velikom količinom rastrešenih misli. Teško razlikuju misli koje služe za rješavanje problema od neugodne zabrinutosti od kojae nema koristi. Kada imamo misli koje nisu produktivne, možemo istrenirati sebe da mislimo na sasvim drugačiji način. Kuhanje i pečenje može biti jedan korak na tom putu. Kada pripremamo hranu osjećamo se produktivno jer stvaramo nešto. Misli su nam usmjerene na proces i za nagradu imamo opipljivu, divnu, mirišljavu stvar. Pobjednik British bake-offa 2012 javno je rekao da mu je kuhanje pomoglo u njegovoj borbi s depresijom. Kuhanje za druge kao znak nesebičnosti Kuhanje za druge može pojačati osjećaj blagostanja, dovesti do smanjenja stresa i stvoriti osjećaj da smo napravili nešto za druge. Time dobivamo osjećaj vlastite svrhe i povezanosti s ljudima. Najviše dobrobiti imamo kada pečemo i kuhamo zato što to volimo i ne očekujemo ništa zauzvrat. Taj čin je čin ljubavi prema nama samima i prema drugima koje darujemo. Tako posvećujemo vrijeme sebi i zadovoljavamo vlastitu potrebu za nesebičnim darivanjem. Na jednom mjestu pronađite brojne novosti iz svijeta znanosti o prehrani, savjete vezane uz provođenje dijetoterapije, zdrave i slasne recepte, zanimljivosti vezane za fitness i wellness www.zdravaprehrana.info savjeti@zdravaprehrana.info lip j

RkJQdWJsaXNoZXIy NDMwNDY=