WELLBIS BR. 73
Wellbis 48 srpanj / kolovoz 2019. P ravilne prehrambene navike tijekom ranog djetinjstva od vitalnog su značaja za uspostavljanje pravilnog rasta i razvoja djeteta te je svakako važno znati što, koliko i na koji način valja ponuditi djetetu. Osiguranje uravnotežene prehrane neophodno je i za imunitet, fizički i mentalni razvoj te smanjenje rizika od kroničnih bolesti vezanih uz nepravilnu prehranu koje se mogu pojaviti kasnije u životu. Roditelji, odgajatelji te zdravstveni djelatnici svakako moraju biti svjesni da poremećaji u prehrani nose sa sobom niz sekundarnih problema, kao što su karijes, anemija, zaostajanje u rastu, pretilost, bulimija, anoreksija, poremećaji u ponašanju. Stoga je potrebno osigurati pravilnu i uravnoteženu prehranu djeteta te na vrijeme uočiti problem. Namirnice koje čine pravilnu prehranu za djecu uključuju voće, povrće, cjelovite žitarice, mahunarke, ribu, jaja, mliječne proizvode te nemasne izvore proteina (krto meso). Predškolarci rastu sporije od djece školske dobi. Međutim, treba im dovoljno energije, odnosno ‘goriva’, kako za igru, tako i za njihove različite faze rasta. Veličine serviranja obroka predškolske djece trebaju biti četvrtina do trećina veličine porcije odraslog čovjeka. Kako bi bili sigurni da će vaše dijete pojesti dovoljno, ne dozvolite mu da prije ili uz obrok pije previše tekućine, prije svega mlijeka, soka ili čak vode, jer će ga to zasititi prije nego što uspije zadovoljiti svoju glad obrokom. Također, izbjegavajte davati prevelike količine slatkog deserta, slatkog bezalkoholnog pića, žitarica obogaćenih velikom količinom šećera, bombona i sl. Ukoliko je to moguće, pokušajte ih gotovo u potpunosti izbaciti iz svakodnevne prehrane, jer ove namirnice imaju malu ili gotovo nikakvu prehrambenu vrijednost i brzo će zasititi vaše dijete, ostavljajući vrlo malo prostora za cjelovite obroke, odnosno hranjive tvari koje ste djetetu naumili ponuditi. Reducirajući navedene slatke ili slane namirnice Prehrana djece predškolske dobi Osiguranje uravnotežene prehrane neophodno je i za imunitet, fizički i mentalni razvoj te smanjenje rizika od kroničnih bolesti Piše: Hrvojka Becker, inženjer preh. teh., nutricionistica, certificirani Metabolic Balance® terapeut, voditeljica i urednica portala www.zdravaprehrana.info, konzultantica za pravilnu prehranu
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy NDMwNDY=