Kada za korekciju lica upotrijebiti korektore, a kada kamuflaže

Evgen Gec

Evgen Gec

vizažist-edukator
Razlika između korektora i kamuflaža

Koja je zapravo razlika između korektora i kamuflaža? Najčešće je to u gustoći odnosno pigmentaciji  proizvoda koji se upotrebljavaju za intenzivnije prekrivanje ili neutraliziranje određenih boja koje se na licu iz različitih razloga pojavljuju. U praksi su to proizvodi bez kojih šminkanje ne možemo zamisliti. Posebno u kozmetičkim salonima, zbog klijenata koji imaju povjerenje u stručnost kadra, neophodno je poznavati tehnike kojima se može pomoći onima s vidnim ožiljcima, urođenima ili prouzrokovanima usljed različitih okolnosti (nesreće, opekotine, vitiligo i slično…).

Danas kozmetička industrija omogućuje ogroman napredak i u tom kontekstu. Proizvodi za prekrivanje trovrsnih karakteristika na samoj koži su sve suvremeniji i prirodnih su struktura do te mjere da se mogu koristiti u vodi tijekom plivanja ili na suncu, u slučajevima vitiliga. Posebno treba istaknuti da, iako su intenzivniji u samoj masi, funkcije kože, kao npr.znojenje, odvijaju se potpuno normalno. Jedina slabost ovih proizvoda je da njihova gustoća utječe na veću vidljivost bora.

Kada se odlučiti za korektore

Korektori se razlikuju po strukturi (gušći – tečniji) i nijansama. Upotrebljavaju se za neutraliziranje određenih boja, odnosno za prekrivanje manjih nedostataka na koži. Na prodajnim policama mogu se odabirati od kremastih do kompaktnijih, u stiku ili tečniji. Tečniji korektori su primjereni za zreliju kožu ili za posvjetljivanje područja lica na kojima se želi stvoriti dojam svježine (područje oko očiju). Na slici je prikazan slučaj kada se odlučiti za korektore…

Kada se odlučiti za kamuflaže

U slučajevima kada je na koži potrebno intenzivnije prekriti određena područja, u praksi se služimo kamuflažima. Gušći su te se preporučuje da se prije aplikacije zagrijavaju trljanjem na koži da bi postali ‘mekši’ i fleksibilniji za apliciranje. Postupak se izvodi slično kao s korektorima; ukoliko je potrebno neutralizirati određene boje, upotrebljavaju se kontrastne boje ili svjetlije u slučajevima kada je određeni dio lica tamniji.

Postupak se izvodi najprije neutraliziranjem, odnosno prekrivanjem ožiljka na licu. Kamuflaž u zelenoj boji aplicira se isključivo na crveni dio lica. Najsvjetlijim kamuflažom se posvjetljuje isključivo tamni dio lica. Nakon toga se upotrijebi tekući puder ili tečniji kamuflaž u boji kože, po cijelom licu, uključujući i prethodno prekrivena područja. Naredni postupci šminkanja ostaju isti.

PROČITAJTE JOŠ

PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER

PREDNOSTI NEWSLETTERA

  • saznajte prvi o novitetima iz vaše branše
  • iskoristite posebne ponude i pogodnosti koje pružaju naši partneri