Što prethodi tretmanu aromaterapije

Blaženka Miškić,

kozmetičar-stručni učitelj kozmetike
Planiranje tretmana aromaterapije u kozmetičkom salonu potrebno je napraviti u suradnji s klijentom. Klijentu je potrebno objasniti što je aromaterapija te koje nam mogućnosti nudi, kako ona djeluje i što od nje može očekivati

Osnovno je načelo aromaterapije utvrditi prioritet tretmana, definirati cilj te odrediti postupke, kao npr. koji segment radimo (lice, tijelo ili oboje) i na kraju – odabrati eterična ulja. Eterična ulja uvijek odabiremo u dogovoru s klijentom i to na način da mu demonstriramo određeno ulje, objasnimo osnovne karakteristike i djelovanje te ponudimo da ih pomiriše pa, ako mu odgovara, slažemo kombinaciju određenih ulja koja će odgovarati stanju za koje ćemo koristiti pripravak za aromaterapiju. Odabrana ulja moraju „mirisno“ odgovarati klijentu.

Ukoliko neko od ulja izazove nelagodu ili odbojnost, potrebno ih je uvesti u kartoteku te pri sljedećem tretmanu u potpunosti izostaviti. Ovaj postupak je važan da se ne bi stvorio negativan stav i odbojnost prema aromaterapiji te aromaterapeutu. Vrlo je bitno da osoba koja provodi aromaterapiju bude ugodna, spontana i specijalizirana za aromaterapiju, odnosno da je dobro upoznata s postupcima aromaterapije, djelovanjem eteričnih ulja i načinom korištenja te harmonizacije s drugim uljima.

Podaci potrebni za pravilno provođenje aromaterapijskih postupaka

Za pravilno provođenje aromaterapijskih postupaka i masaža potrebni su nam neki podaci kako bi sam proces bio kompletan i kvalitetan. Osim osnovnih podataka poput imena i prezimena te datuma rođenja (što nam je neophodno zbog uvida u starosnu dob), poželjno je znati profesiju kojom se klijent bavi kako bi znali naći ravnotežu za potpuni relax, kao i prehrambene navike klijenta te uvid u vegetarijanstvo i odrednice poput alkohola i pušenja.

Zdravstvena anamneza može biti osnovna, a tu se podrazumijeva neka preboljena bolest, operacija te trenutna ‘poteškoća’ poput šećera, povišenog tlaka, migrena i sl. Svi ovi podaci mogu koristiti aromaterapeutu za postizanje pravilno provedene aromaterapije na fizičkoj, emotivnoj, mentalnoj i duhovnoj razini.

PROČITAJTE JOŠ

PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER

PREDNOSTI NEWSLETTERA

  • saznajte prvi o novitetima iz vaše branše
  • iskoristite posebne ponude i pogodnosti koje pružaju naši partneri