PREPARATI

Ceramidi

Blaženka Miškić

Blaženka Miškić

kozmetičar-stručni učitelj kozmetike
Heterogena, kompleksna grupa sfingolipida i fosfolipida u rožnatom sloju kože

Ceramidi (lat. cera-vosak) su heterogena i kompleksna grupa sfingolipida i fosfolipida; to je specifična skupina lipida (masti) u rožnatom sloju kože (Stratum Corneum). Ta čvrsta materija slična vosku zajedno s kolesterolom i masnim kiselinama čine lipidnu barijeru epidermalnog sloja kože. Ceramidi su složeni u lamelarnoj formi poput crjepova te tako gustim poretkom štite kožu.

Djeluju kao transferi koji imaju sposobnost stvaranja zalihe vlage, što kod nijednog drugog preparata nije moguće. Njihovom primjenom možemo skladištiti dovoljne količine vlage te tako omogućiti zdravu i njegovanu kožu i spriječiti pojavu vidljivih znakova starenja kože. Upravo nam je primjena ceramida potrebna kako bi pojačali produkciju kolagena te jačali vezivno tkivo, gdje nam je vlaga jedna od osnovnih karika.

Gubitak vode, iz bilo kojeg razloga, u epidermi dovodi do poremećaja i promjene ceramida, a to se manifestira na koži tako da se ljuska, tj. desvaminira, što dodatno pojačava gubitak vode. Koža postaje suha, zategnuta, osjetljiva, tj. dehidrirana i gruba te umorna, a samim time ubrzava se i starenje kože.

Kod dehidrirane kože, koja je jako osjetljiva, mogu se javiti i ekcemi pa je najvažnije obnavljane hidrolipidne barijere epiderme. Dokazano je da ceramidi sprječavaju gubitak vode, tj. da njihova primjena kroz kozmetičke preparate može riješiti sva nastala oštećenja te dehidraciju, suhoću, desvamaciju (njihova primjena omogućava bolju hidraciju i regeneraciju).

Možemo ih naći u raznim preparativnim kozmetičkim pripravcima poput krema za vlaženje, losiona, ampula, seruma pa i šampona za njegu kose te u svim oblicima kozmetičkih preparata za njegu kože s posebnom namjenom, odnosno medicinske kozmetike.

U koži nalazimo 12 vrsta ceramida koje obilježavamo po brojevima 1 -12. Ceramidi označeni s 1, 4 i 7 bitni su za održavanje epidermalne barijere kože. Ceramid 3 jako nam je bitan s pojavom biološkog starenja, dok su ceramidi 6 i 7 najpoželjniji u kozmetičkim pripravcima i proizvodima koji imaju ulogu kod deskvamacije.

Najčešći izvori ceramida, jako popularni u profesionalnoj kozmetici, su biljni – sojino ulje i ekstrakti pšenice. Uz modernu tehnologiju te primjenom ovih divnih lipida možemo poboljšati vitalno stanje kože koje nam je neophodno u borbi protiv starenja.

PROČITAJTE JOŠ

PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER

PREDNOSTI NEWSLETTERA

  • saznajte prvi o novitetima iz vaše branše
  • iskoristite posebne ponude i pogodnosti koje pružaju naši partneri