Preparati

Koenzim Q10

Blaženka Miškić,

kozmetičar-stručni učitelj kozmetike
Preparati s koenzimom Q10 pružaju koži potpunu zaštitu i djeluju protiv poremećaja funkcija i oštećenja. Do 30-e godine organizam proizvodi ovaj koenzim u dovoljnoj količini, ali se starenjem smanjuje njegova proizvodnja pa se preporučuje nadoknada koju možemo provoditi prehranom i korištenjem preparata s koenzimom Q10

Koenzim Q10 ili ubikinon je biomolekula koja se nalazi u svakoj stanici ljudskog tijela i igra presudnu ulogu u proizvodnji stanične energije; pomaže mitohondrijima, staničnim skladištima energije, u kompleksnom procesu transformacije hrane u ATP, energiju koja pokreće tijelo.
Obzirom da Q10 predstavlja tvar koja stvara 95% tjelesne energije našem organizmu, može se reći da je gorivo organizma.

Snažan je i djelotvoran, pretpostavlja se da je najjači od antiosidansa. Otkrio ga je američki znanstvenik Federic L. Crane 1957. i otad se redovito istražuje njegovo djelovanje i primjena u raznim segmentima života.
Koenzim Q10 pomaže kod cirkulacije, stimulira imunološki sustav, povećava oksigenaciju tkiva te ima značajnu ulogu protiv starenja.

Vitamin mladosti

Naš organizam svakodnevno je izložen različitim negativnim utjecajima – dugotrajno sunčanje, zagađeni zrak, nedostatak vlage, infekcije, loša prehrana, nedostatak sna i kisika, pušenje, stres – pri čemu dolazi do pucanja staničnih veza i stvaranja slobodnih radikala (jedna vrsta sagorijevanja organizma), odnosno do oštećenja stanica, funkcionalnih poremećaja, sputavanja proizvodnje kolagena, umora i ubrzanog procesa starenja kože i organizma.

Koenzim Q10, poznat i kao vitamin mladosti, djeluje antioksidativno, neutralizirajući djelovanje slobodnih radikala, sprječava smetnje u proizvodnji kožnog kolagena te pomaže u prevenciji razvoja bora, kao i staračkih pjega.
Koenzim Q10 pomaže u očuvanju vitamina E, glavnog antioksidansa staničnih membrana i kolesterola u krvi (strukturno mu je sličan, ali je kao antioksidans višestruko jači).

Manjak koenzima Q10, koji dovodi do raspada energetskog sistema organizma prvo se odražava na koži, koja postaje mlohava, bezbojna odnosno tmurna, neishranjena te izborana i neuredna.
Koenzim Q10, koji daje energiju svakoj stanici, štiti stanične membrane od oštećenja, kao snažan anioksidans i energetski posrednik, usporava i zaustavlja proces starenje kože. Osim što može djelovati preventivno, sprječava isušivanje hidrolipidne barijere kože i nastanak bora.

Preparati s koenzimom Q10 pružaju koži potpunu zaštitu i djeluju protiv poremećaja funkcija i oštećenja.
Do 30-e godine organizam proizvodi ovaj koenzim u dovoljnoj količini, ali se starenjem smanjuje njegova proizvodnja pa se preporučuje njegova nadoknada koju možemo provoditi prehranom i korištenjem preparata s koenzimom Q10. Q10 također pomaže organizmu u uspostavljanju ravnoteže obrambenog mehanizma.

Može se primijeniti u različitim kozmetičkim pripravcima – za pomlađivanje kože, za prije i nakon sunčanja, protiv starenja, protiv bora, za hidraciju. Prirodni izvori koenzima Q10 sadrže prehrambeni proizvodi, a nalazimo ga u skuši, lososu, sardini, goveđoj jetrici te kikirikiju, lješnjaku, crvenom mesu, špinatu, brokuli, mrkvi; stoga je potrebno sve te bogate namirnice uvrstiti u svakodnevni ritual prehrane i unosti ih te tako održavati koenzim Q10 u organizmu.

PROČITAJTE JOŠ

PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER

PREDNOSTI NEWSLETTERA

  • saznajte prvi o novitetima iz vaše branše
  • iskoristite posebne ponude i pogodnosti koje pružaju naši partneri