Njega kože

Nikada nije prerano započeti s njegom kože

Blaženka Miškić,

kozmetičar-stručni učitelj kozmetike
Njega, zdrav način života te uravnotežena prehrana u 20-im godinama pomažu očuvanju zdravog izgleda kože te ublažava prve znakove preranog starenja

Iako je starenje kože neizbježan proces, njega, zdrav način života te uravnotežena prehrana u 20-im godinama pomažu očuvanju zdravog izgleda kože te ublažava prve znakove preranog starenja.
Prvi znakovi starenja su fine linije i nabori, nedostatak sjaja i svježine kože, pojava sive i umorne kože te pojava raznih promjena, poput pigmentacija i eflorescencija raznih vrsta.

Djelovanje vanjskih i unutarnjih čimbenika koji utječu na sve životne dobi pa tako i 20-e, mogu uzrokovati pojavu finih linija koje više nalikuju naborima nego borama. Koža postaje suha, smanjuje se turgor te djeluje sivo i umorno.

Isto tako, kod masne kože, zbog pojačanog djelovanja žlijezda lojnica te viška sebuma, koža se opušta te djelovanjem toksina postaje sivo-žuta, uz izražene mitesere i komedone. Stoga je redovita njega od velikog značaja, kako kod suhe tako i kod masne kože.

Različite tvari koje održavaju kožu čistom i glatkom dovode do smanjenja funkcije te uzrokuju promjene strukture dermisa, a one se očituju prvenstveno na epidermisu. Upravo zbog tog procesa, vrlo često se javljaju promjene na koži koje nisu karakteristične u tom životnom razdoblju.

Gubljenje hijaluronske kiseline u 20-im godinama dolazi polako, neprimjetno, tako da se stanica smanjuje, a uz to je lučenje sebuma oskudno; zbog vanjskih nepovoljnih uvjeta i različitih unutarnjih čimbenika može doći do usporavanja cirkulacije, a pod djelovanjem nedostatka kisika i sna dolazi do gubitka sjaja kože, pojave bljedila i umora.

Genetika određuje tip kože te tendenciju njenog starenja. Kompletnom njegom u ranom životnom razdoblju možemo prevenirati znakove starenja. Suha koža sa svjetlijim tonalitetom ima veću tendenciju prijevremenog starenja, dok masna, debela koža sporije stari i otpornija je na sunčeve zrake (UV zrake) zbog veće količine melanina.

Prevencija za zdravu i svježu kožu

Sunce i solariji veliki su neprijatelji kože. Neprikladno izlaganje suncu i korištenje solarija uzrokovat će prijevremeno starenje, koje će se očitovati u 30-im godinama. Isto tako, razna zagađenja iz okoliša, pušenje te loš životni stil potiču stvaranje slobodnih radikala koji uzrokuju oksidativni stres, a on je temelj za starenje.

Zdrav način života u ranim 20-im godinama podrazumijeva bogatu i uravnoteženu prehranu, boravak na zraku, tjelesnu aktivnost, zdravo spavanje, izbjegavanje pušenja te dovoljan unos antioksidansa. Koža u 20-im zahtijeva nužnu hidraciju, redovito čišćenje kože, otklanjanje promjena poput mitesera, milija, komedona, rješavanje različitih anomalija na koži te unos vitamina C, što je prevencija i sigurnost za zdravu i svježu kožu.

Redovitom njegom kože u jutarnjim i večernjim satima, koja se sastoji od čišćenja te toniranja, kako bi uklonili moguće ostatke znoja, šminke i sebuma, smanjuje se oksidativni stres. Izdašna hidracija postiže se hidracijskom kremom, koja može biti obogaćena npr. vitaminima; održava se ravoteža i balans stanica.

U zimskim mjesecima potrebna je prevencija hidracije vitaminom C i D, kako bi ojačali strukturu kože. Masna i nečista koža, koja je često uzrokovana pubertetom i hormonalnim poremećajem, zahtijeva redovito čišćenje i njegu pod stručnim vodstvom kozmetičarke. Pravilnim odabirom i primjenom kozmetičkih preparata sprječava se začepljenje pora i postiže podizanje turgora kože; rezultat je njegovana, zdrava koža.

Isto tako, potrebna je njega mlade kože nakon izlaganja suncu. U tu svrhu koristimo preparate s peptidima i aminokiselinama, koji imaju sposobnost vezivanja vlage te tako brzo hidriraju i regeneriraju oštećenu kožu.
Bitno je naglasiti da koža u 20-im godinama može biti problematična (nečista, dehidrirana, osjetljiva…), a sva stanja se pravovremenom prevencijom odnosno redovitom njegom mogu ublažiti i držati pod kontrolom. Sav uložen trud i njega očitovat će se svježinom te lijepom i njegovanom kožom kroz cijeli životni period.

PROČITAJTE JOŠ

Klikom na sliku naslovnice, prelistajte novi broj:

Sponzorirano:

Sponzorirano:

PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER

PREDNOSTI NEWSLETTERA

  • saznajte prvi o novitetima iz vaše branše
  • iskoristite posebne ponude i pogodnosti koje pružaju naši partneri