Preparati

Novi eliksiri mladosti

Ivana Legović

ph. lab., dipl. cosmetologist
Matične stanice u profesionalnoj kozmetici novi su eliksiri mladosti

U kozmetologiji, istraživački laboratoriji neumorno rade na otkrivanju novih aktivnih supstanci kako bi se što više približili našoj misiji, a to je kako usporiti starenje te kako očuvati što duže mladoliku i zdravu kožu. Svakih nekoliko godina imamo novitete koji „revolucionarno“ promijene način rada u našem poslu.

Ponekad samo tako izgleda, jer marketing u prezentacijama toliko „napuše“ priču da nam se događa da klijentice dolaze u salone tražeći kreme sa efektom liposukcije ili kavitacije, a kad bi se samo pročitao sastav tih krema, onda bismo vidjeli da se u njima nalaze samo stare dobre drenažne supstance poput kofeina, guarane, l-karnitina… ali se svaka škola plaća, kao i marketing.

Osobno smatram da je najbolje ulagati u znanje, jer tek ono donosi moć kvalitetne prosudbe ponuđenog kao kompentencije u svakoj struci pa i u našoj. Ozbiljna znanost i znanstvenici svjetskog glasa traže ključ zaustavljanja starenja i vide ga u zaustavljanju oksidacije, što se za sada još uvijek čini svima nemoguća misija. Dosad su pronađeni proteini koji predstavljaju prave radne molekule života i tu se vidi rješenje većeg dijela ovog najsloženijeg problema.

Zaustavljanje oksidacije

Naše stanice se troše kao i matične stanice, stare, ali ono zbog čega se to ubrzano događa je oksidacija na koju se vežu slobodni radikali. U modernim kozmetološkim formulacijama bavimo se proučavanjem učinaka matičnih stanica, svakako biljnih. Tako je i švicarski istraživački laboratorij proizveo aktivnu supstancu ekstrakta švicarske jabuke te dobio rezultat koji se smatra posljednjim hitom najnovije biotehnologije. 

Brojne studije pokazale su uspješnost zaštite ljudskih stanica s matičnim stanicama švicarske jabuke Uttwiler Spatlauber in vitro, i to u značajnijoj mjeri nego druge prirodne supstance.

Daljnja ispitivanja pokazuju također odličan učinak u smanjivanja i zaglađivanju bora, kao i odlična regenerativna svojstva bez nuspojava. Zbog izuzetnih rezultata matične stanice u aktivnoj supstanci – PhytoCellTec TM nagrađena je EU kozmetičkom inovacijskom nagradom. Direktan utjecaj biljnih matičnih stanica je takav da štite dugovječnost naših kožnih matičnih stanica, pospješuju cirkulaciju, odgađaju starenje bazalnih stanica kože i tako sprječavaju starenje.

Zemlja se ne prepoznaje samo po zastavi i himni

Matične stanice švicarske jabuke nisu samo izuzetno kvalitetno prehranjivale ljudske matične stanice, već su ih i štitile od ultraljubičastog zračenja. Nažalost, danas je prisutno samo 20-ak stabala stare švicarske jabuke Uttiwiler Spatlauber, kako nam govore izvori istraživačkog laboratorija. Ali, napravili su program s kojim će povećati broj stabala na nekoliko tisuća, jer je jedna od najtraženijih aktivnih supstanci za sastav krema, a oni znaju kako dobro iskoristiti i unovčiti svoje prirodne resurse.

Druga najtraženija aktivna supstanca matičnih stanica koja je odgovorna za “dugovječnost” i vitalnost je alpska ruža, opet iz istog laboratorija. Ne uvoze aktivnu supstancu iz prekooceanskih destinacija, ne samo zbog troškova, već i zbog toga što doista cijene svoj proizvod. Zemlja se ne prepoznaje i ne razlikuje samo po zastavi i himni. Kada putujemo negdje točno znamo što tamo želimo vidjeti i kupiti.

Često u wellnessima vidim i slušam kako gosti ne kupuju dovoljno proizvode, već najviše koriste usluge masaže. U Švicarskoj imaju točne satove, neodoljivu čokoladu, sigurne „vlastite“ banke gdje moraju sami kočiti rast svoje valute. Sada imaju i sjajne aktivne supstance, što je za svaku pohvalu i vrijedno divljenja, jer to u svakom pogledu stvara pozitivan imidž jedne države, kao i ekonomsku neovisnost i stabilnost (kvalitetni brandovi po kojima ih svijet prepoznaje i priznaje). 

Sposobnost za umnožavanje i regeneraciju tkiva

Narodni nazivi biljke alpska ruža – crvena alpinska ruža – gorska ruža – rododendron, nastali su zbog cvjetova nalik na ružu. Ova se biljka u alpskom području smatra ružom iako ne pripada porodici ruža već Ericacea – vrijestova. Ljekoviti dijelovi biljke ubiru se neposredno prije cvatnje te pošto listovi jako navlače vlagu oni se ne suše, nego se neposredno nakon ubiranja upotrebljavaju većinom u pripremama homeopatskih preparata.

Primjena matičnih stanica ove biljke u posljednje vrijeme posebno se povećala zbog izuzetnih regenerativnih sposobnosti koje je pokazala na stanicama ljudske kože. Matične nediferencirane stanice mogu se u povoljnim uvjetima umnožavati i stvarati specijalizirane kopije. Upravo to se u medicini primjenjuje kod liječenja leukemije (naravno, s matičnim stanicama ljudske koštane srži).

U kozmetologiji se koriste biljne matične stanice za umnožavanje matičnih stanica u našoj koži, kao i posebna njihova sposobnost za umnožavanje i regeneraciju tkiva kože ili kod teških ozljeda ili opeklina. Matične stanice jabuke i alpske ruže pokazuju odlična kozmetička svojstva i u zaštiti matičnih stanica i ostalih stanica kože te protiv štetnog UV zračenja. Iako se teško oduprijeti godinama, moderna kozmetologija čini velike napore u ispitivanju i proizvodnji aktivnih supstancija, posebno prirodnog podrijetla potpomognuta biotehnologijom.

Svi stručnjaci slažu se da proces starenja te zadržavanje lijepog i mladolikog izgleda nije moguće u potpunosti ispuniti dok se jednom konačno ne pronađe „super eliksir“ koji će u potpunosti zaustaviti oksidacijski šok, a bez kontraindikacija. Ali, do tada pa i u budućnosti uz zdrav životni stil i pravilnu njegu može se vidljivo odgoditi starenje kože, posebno s novim preparatima s matičnim stanicama.

 

PROČITAJTE JOŠ

PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER

PREDNOSTI NEWSLETTERA

  • saznajte prvi o novitetima iz vaše branše
  • iskoristite posebne ponude i pogodnosti koje pružaju naši partneri