Preparati

Peptidi

Blaženka Miškić,

kozmetičar-stručni učitelj kozmetike
Peptidi čine kožu svježom, regeneriranom te uz pravilne metode i primjenu drugih skupina vitamina i minerala, omogućavaju ljepši izgled kože

Suvremena kozmetika i kozmetologija u zadnjih nekoliko godina jako su napredovale. Sam tehnološki razvoj svih grana koje sudjeluju u razvitku kozmetike, poput kozmetologije i medicine, donio je veliku novost u njezi kože – primjenu peptida.

Peptidi imaju veliku primjenu u anti-age pripravcima za njegu zrele kože.
To su kemijski spojevi dviju ili više aminokiselina povezanih peptidnom vezom. U kemijskoj reakciji dviju aminokiselina sudjeluju amino-skupina jedne aminokiseline i karboksilna skupina druge aminokiseline te nastaju peptid i voda. Na ovaj način nastala kemijska veza zove se peptidna veza.

Peptidima se smatraju svi spojevi nastali međusobnim povezivanjem aminokiselina, a sastavljeni su od približno 10 aminokiselina. Spojevi koji sadrže približno 100 aminokiselina smatraju se polipeptidima, a oni koji sadrže više od 100 aminokiselina smatraju se proteinima (bjelančevinama).
Peptidi predstavljaju građevne blokove proteina, uključujući keratin, kolagen i elastin.

Proteini su, uz vodu, najvažnije tvari u tijelu. Najvažniji su čimbenik u rastu i razvoju svih tjelesnih tkiva. Glavni su izvor tvari za izgradnju mišića, krvi, kože, kose, noktiju i unutarnjih organa, uključujući srce i mozak. Sastavni su dijelovi svake stanice, što ih čini osnovom života na Zemlji. Izgrađeni su od aminokiselina koje su međusobno povezane peptidnom vezom.
Jedan od najvažnijih proteina u našoj koži je kolagen.
Nestajanje kolagena uzrokuje oštećenja kože i pojavu bora. Peptidi mogu pridonijeti stvaranju novog kolagena u koži te sprječavaju njegovo raspadanje.

Učinci peptida na kožu

Peptidi u organizmu luče određene hormone, ali sami nisu hormoni. Ubrzavaju metaboličke procese te indirektno djeluju na procese u stanicama. Većina peptida djeluju kao agens koji na sebe veže vlagu te imaju sposobnost koja pomaže koži da se sama obnovi. Prednosti peptida za kožu su brojne – od zaglađivanja bora i zatezanja ‘obješene’ kože do jačanja kože i bolje hidracije.

Ovi izuzetni visokovrijedni energetski preparati koji čine kožu svježom, regeneriranom uz pravilne metode i primjenu drugih skupina vitamina i minerala, omogućavaju ljepši izgled kože. Peptidi povećavaju elastičnost kože, ubrazavaju zacjeljivanje rana, smanjuju bore, znatno usporavaju proces starenja kože i vidno poboljšavaju tonus kože. Potiču prirodno dijeljenje stanica kože te mogu poboljšati kvalitetu papilarnog dermisa.

Proteini mogu biti prirodni ili sintetski.
Većina peptida korištenih u kozmetici je sintetska jer laboratorijski inženjering ovih sastojaka daje kemičarima veću kontrolu njihove stabilnosti i učinkovitosti u proizvodima za njegu kože (primjer da prirodni put nije baš uvijek i najbolji za kožu).

Tri tipa peptida

Postoje tri glavna tipa peptida – signalni peptidi, neurotransmiteri i peptidi nositelji – i sva tri djeluju na različite načine. Signalni peptidi, koji se najčešće koriste, stimuliraju proizvodnju kolagena i elastina. Peptidi koji utječu na neurotransmitere imaju učinak sličan Botoxu i sprječavaju pokrete živaca i mišića kako bi ublažili linije i bore, a peptidi nositelji prenose nutritivne elemente poput bakra, magnezija i dr.

Ovisno od toga za koji element su vezani, mogu imati različita svojstva (oni koji prenose bakar npr. mogu smanjiti upalne procese u koži); pomažu u povećanju proizvodnje kolagena i elastina, kao kod zaštite i smirivanja kože zahvaljujući antioksidativnim i protuupalnim svojstvima. Većina formula uključuje najmanje dva peptida – pojam peptidni kompleks.
Najučinkovitija vrsta peptida (koriste se u kozmetici) je palmitoyl-pentapeptid.

PROČITAJTE JOŠ

PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER

PREDNOSTI NEWSLETTERA

  • saznajte prvi o novitetima iz vaše branše
  • iskoristite posebne ponude i pogodnosti koje pružaju naši partneri