Preparati

Vitamini u kozmetici

Blaženka Miškić,

kozmetičar-stručni učitelj kozmetike

Vitamini su iznimno važni za zdravlje cijelog organizma te zdrav i lijep izgled kože. U vrlo malim količinama nalaze se u hrani, a u naše tijelo ulaze najčešće konzumacijom najrazličitijih prirodnih, svježih i, prije svega, termički neobrađenih namirnica.

Budući da ih tijelo ne može samo proizvesti, osim rijetkih, što je slučaj s vitaminom D, količina vitamina u tijelu se stalno mora obnavljati. Život je nezamisliv bez vitamina, jer potiču niz procesa važnih za pravilno funkcioniranje organizma i sudjeluju u njima. Određeni vitamini, odnosno određene skupine vitamina odgovorne su za metaboličke procese u stanicama kože. To je osobito važno u kozmetičkoj industriji te u njihovom izravnom utjecaju na ljepotu.

Vitamini koji imaju veliku važnost i sudjeluju u procesima za mladalački i svjež izgled te za njegu kože su: A, B, C i E; nazivamo ih ANTIOKSIDANSIMA.

Za nastajanje slobodnih radikala je u velikoj mjeri zaslužan stres, pretjerano pušenje, prekomjerno konzumiranje alkohola te onečišćen ili zagađen okoliš. Antioksidansi imaju veliku ulogu u borbi protiv slobodnih radikala jer ih neutraliziraju te štite stanice i jačaju obrambene snage imunološkog sustava u tijelu, što neposredno djeluje i na zdravlje te izgled naše kože.

Podjela vitamina

Mi kozmetičari, kao poznavatelji kozmetičke industrije koji imaju izravan doticaj s kožom klijenata te se susreću s raznim problemima i izazovima tretiranja i njege kože, moramo znati osnovnu podjelu vitamina:
Vitamini topivi u vodi – vitamini B skupine: B, B1, B2, B3, B6, B12, zatim vitamin C te Folna kiselina
Vitamini topivi u mastima – A, D, E i K.

Spektar djelovanja vitamina obuhvaća utjecaj na keratinizaciju stanica epidermisa, na vlaženje i omekšavanje kože te na strukturiranje vlasi, potom na zaštitu od UV zračenja te oksidativnih promjena. Povoljni utjecaj vitamina na kožu može se postići peroralnim uzimanjem dijetetskih pripravaka koji su dodatni vitamini. Lokalna primjena je iznimno važna.

Manjak pojedinih vitamina dovodi do oštećenja funkcija organa; takva se stanja očituju kao avitaminoze koje se javljaju rijetko u razvijenim zemljama i hipovitaminoze koje se mogu javiti pri obilnom uzimanju vitamina topivih u uljima (A, D, E i K). Oni se nagomilavaju u organizmu, a vitamini topivi u vodi uglavnom se izlučuju putem bubrega.

Vitamini koji se najčešće koriste u kozmetičkim preparatima

Vitamini iz kozmetičkih preparata apsorbiraju se u gornje slojeve epidermisa i sve do dermisa te dolaze točno tamo gdje su potrebni. Vitaminska kozmetika korisna je posebno za tanku, osjetljivu kožu izloženu vanjskim štetnim utjecajima.

Danas se na tržištu kozmetičke industrije nudi veliki izbor preparata za njegu lica i tijela te kose, obogaćenih vitaminima. Najčešće se tu ističu vitamin A, B, C i E te cink i Q10. Tu je obuhvaćeno upravo antioksidativno djelovanje.

Vitamini u kozmetici

Vitamin A

– Poznat kao retinol, koži daje svjež, mladolik izgled. Vlaži kožu, uklanja fine linije i bore, ujednačava ten, bori se protiv upala i kuperoza, uklanja sitne prištiće, smanjuje rizik od opeklina pri izlaganju suncu. Retinol se koristi kao sastojak kozmetičkih preparata za zrelu, problematičnu kožu te preparata za zaštitu od štetnih sunčevih zraka.

Vitamin B

– Pomaže u sprječavanju pojave znakova starenja i ublažavanju osjetljivosti kože. Najčešće se primjenjuju vitamin B3 (niacinamid), vitamin B5 (pantotenska kiselina) i vitamin B12 (kobalamin). Vitamin B3 smanjuje upalu, fine bore i pigmentacijske mrlje te poboljšava funkciju barijere kože. Vitamin B5 je humektant koji kožu održava vlažnom, a vitamin B12 pomaže u povećanju stanične regeneracije i potiče zacjeljivanje rana. Vitamini B3 i B5 prikladni su za sve tipove kože. Vitamin B3 posebno je koristan za osjetljivu i kožu sklonu aknama, a vitamin B5 za normalne do suhe tipove kože.

Vitamin C

– Antioksidans je koji eliminira nedostatak kisika u stanicama. Sprječava prerano starenje kože, izbjeljuje kožu (uklanja pigmentacijske mrlje), ublažava ožiljke od akni, djeluje protiv upala i kuperoze. Vitamin C obično je sastojak kozmetičkih proizvoda za kožu 30+. Dobro djeluje u kombinaciji s vitaminom E, pa se ova dva sastojka često nalaze zajedno u preparatima.

Vitamini u kozmetici

Vitamin E

– Neophodan je za zdravlje kože. Ubrzava regeneraciju tkiva epiderme i dermisa pa dovodi do brzog zacjeljivanja malih rana i ogrebotina te ožiljaka. Vlaži kožu, zaglađuje fine bore – smatra se vitaminom mladosti. Ublažava pigmentacijske mrlje. Vitamin E u kozmetici uglavnom je prisutan u preparatima za problematičnu, blijedu te suhu kožu.

Jako popularan Q10 strukturalno i po funkciji vrlo je sličan vitaminu E. Tijelo ga do 30-e godine života proizvodi samo, a nakon toga se preporučuje unositi u organizam putem hrane te ga nanositi na kožu upotrebom kozmetičkih preparata. Koenzim Q10 višestruko je koristan u održavanju mladolikosti kože, jer ima jako antioksidativno djelovanje.

Vrlo koristan je i cink. Njegova primjena je iznimno djelotvorna; u kombinaciji s vitaminom A djeluje na izravnu proizvodnju kolagena i elastina, a upravo su oni najvažniji za elastičnost i mladolikost kože.

Primjena kozmetičkih pripravaka s vitaminima postiže svrhu samo onda kada su vitamini upotrijebljeni u pravilnoj koncetraciji te kad imaju pravilno odabranu podlogu koja nam može osigurati njihovo oslobađanje iz pripravaka te prijenos vitamina i duboku penetraciju u kožu i kosu.

PROČITAJTE JOŠ

PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER

PREDNOSTI NEWSLETTERA

  • saznajte prvi o novitetima iz vaše branše
  • iskoristite posebne ponude i pogodnosti koje pružaju naši partneri