Preparati

Antioksidansi

Blaženka Miškić,

kozmetičar-stručni učitelj kozmetike
Prirodne ili sintetske tvari koje uspješno blokiraju slobodne radikale u njihovom razornom pohodu na organizam

Usljed današnjeg načina života izloženi smo raznovrsnim izvorima oksidacijskog stresa. Neuravnotežena prehrana, životni problemi, nasljedne bolesti, trauma i povreda dovode do povećanog stvaranja oksidansa odnosno slobodnih radikala, koji negativno djeluju na biološke funkcije organizma uništavajući samu srž života, tj. mitohondrijske stanice i DNA.

Antioksidansi su prirodne ili sintetske tvari koje uspješno blokiraju slobodne radikale u njihovom razornom pohodu na organizam. Antioksidansi se moraju stalno regenerirati u tijelu, kako bi se uspostavila ravnoteža između njih i slobodnih radikala u tijelu. Čovječji antioksidativni obrambeni sustav sastavljen je od antioksidativnih enzima i neenzimskih antioksidansa. U našemu tijelu iz dana u dan nastaju brojna oštećenja stanica (slobodni radikali) nama nevidljiva no zahvaljujući upravo antioksidansima koji ih neutraliziraju, naš organizam je zaštićen.

Antioksidansi u kozmetičkim proizvodima

Uloga antioksidansa u kozmetičkim proizvodima je dvostruka. Sprječavaju nastanak oksidativnog stresa kože, koji uzrokuje oštećenje stanica i prijevremeno starenje kože te čuvaju stabilnost kozmetičkih preparata. Antioksidansi sprječavaju oksidaciju lipida (biljnih ili mineralnih ulja), mirisa i drugih sirovina koje bi u reakciji s kisikom uzrokovale kvarenje proizvoda.

U kozmetičkoj industriji najčešće se u svrhu antioksidansa koriste vitamini A, C i E, polifenoli, selen i cink, resveratrol te glutation. Većina tih antioksidansa uglavnom djeluju zaštitno na kolagenska i elastinska vlakna te integritet stanica.

Umjetni antioksidansi, koji se također koriste u kozmetičkim pripravcima, BHA (butil-hidroksianisol) i BHT (butil-hidroksitoluen), mogu uzrokovati kožne alergijske reakcije, a neka su istraživanja pokazala i endokrine bolesti, rak i probleme s reproduktivnim sustavom.

Pretjerano i dugotrajno izlaganje UV zrakama dovodi do posljedica koje ostavljaju trag na koži, odnosno dolazi do fotostarenja kože; koža postaje naborana, suha, stanjena, žućkasta te dolazi do proširenja kapilara. UV zrake prodiru u dublje slojeve kože i oštećuju strukturu kolagenskih i elastičnih vlakana, što dovodi do gubitka gipkosti i elastičnosti kože te sposobnosti vezivanja vlage, uz postupno razvijanje naborane i suhe kože.
Antioksidansi se često pojavljuju u raspravama o dobrom zdravlju i sprječavanju bolesti.

Izvori antioksidansa

Razlikujemo dva izvora antioksidansa. Prvi je unutarnji – vlastiti organizam uz pomoć minerala i vitamina može proizvesti antioksidanse. Drugi izvor je vanjski, tj. hrana. Povećani unos antioksidansa je neophodan za optimalno zdravlje, osobito u današnjem zagađenom okolišu. Ako je naš organizam opskrbljen dovoljnom količinom antioksidansa, učinkovitija je zaštita od oksidacijskog stresa.

Budući da tijelo jednostavno ne može držati korak s nastankom slobodnih radikala, dobra količina potrebnih vitamina, minerala, fitokemikalija i enzima mora dolaziti iz dnevne prehrane. Na taj način antioksidansi štite naš organizam.

Druga bitna stvar na koju antioksidansi utječu je naš najveći organ – koža. Zdrava i njegovana koža je preduvjet ljepote. Nezdrava prehrana, pušenje, konzumiranje alkohola, vanjski utjecaji te stresni i ubrzani tempo života ostavljaju vidljive posljedice na koži. No nasreću, u današnje vrijeme dostupan nam je veliki broj kozmetičkih preparata i tretmana koji će te posljedice vidno umanjiti.

PROČITAJTE JOŠ

PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER

PREDNOSTI NEWSLETTERA

  • saznajte prvi o novitetima iz vaše branše
  • iskoristite posebne ponude i pogodnosti koje pružaju naši partneri