Preparati

Glina – primjena u kozmetici

Blaženka Miškić,

kozmetičar-stručni učitelj kozmetike
Sposobnost jakog prodiranja u sve strukture kože glini daje moć dreniranja i eliminiranja toksina iz tkiva, krvi i limfe te izvlačenja stare masnoće. Vrlo nježno odstranjuje mrtve stanice i vrši blagi peeling te čisti pore. Potiče regeneraciju, povećava prokrvljenost, tonira kožu, ublažava akne, poboljšava ten, potiče rast kose...

Njegovanoj i zdravoj koži svi težimo. Za njegu kože koristimo razne pripravke koji će ju učiniti zdravom i lijepom no nismo sigurni hoće li ti pripravci biti učinkoviti, dok ih ne počnemo koristiti. Pod njegovanom i zdravom kožom podrazumijeva se koža koja je bez većih nepravilnosti, kao što su proširene pore, akne, miteseri, masni film na površini kože itd. U zbrci raznih proizvoda od raznih proizvođača često zaboravljamo da je možda najbolje ono iz prirode. Glina je prirodni materijal mineralnog porijekla, koji se primjenjuje od davnina, za liječenje i njegu.

Primjena gline kroz povijest

Kroz povijest se zelena glina oduvijek prikazivala kao koristan lijek. Njezina učinkovita svojstva primjenjuju se u kozmetici kod upalnih procesa na koži, čišćenja kože te njezine revitalizacije.

Kada su životinje bolesne traže zemlju s glinom u koju zaranjaju određeni, bolesni dio tijela. Životinje se nikada ne prevare što se tiče kvalitete pronađene gline.

Glina već vijekovima pomaže u izlječenjima. U drevnom Egiptu ljekovitost gline je bila dobro poznata; zelena se glina koristila za liječenje faraona te njihovo mumificiranje. Drevni Grci su glinu koristili kod prijeloma; na frakturu su stavljali gipsane trake namazane glinenim blatom. Galen, poznati grčki liječnik i filozof, pisao je o liječenju zelenom glinom.

O ljekovitim sastojcima gline pisao je i otac medicine, Hipokrat; opisao je više načina njene primjene. U vrijeme tadašnjih vojnih pohoda primjenjivala se na vojnicima oboljelim od dizenterije, tifusa ili raznih infekcija. Kasnije je medicina potvrdila da glina potiče obrambene mehanizme organizma te da ima ljekovita svojstva. Ona je jedna od najstarijih i najmoćnijih sredstava fizičkog obnavljanja.

Sastav gline

Glinu čini skup mineralnih sastojaka iznimno raznolikog kemijskog sastava. U glini nalazimo silicij, aluminij, kalij, kalcij, natrij, magnezij, srebro, željezo, olovo, bakar, titan, oligoelementi i druge prirodne sastojke. Nastaje trošenjem stijena (feldspatne stijene) bogatih silicijem, a nalazi se i u termalnim izvorima. Može se kupiti u granulama ili finom prahu.

Vanjsko i unutarnje djelovanje gline

Sposobnost jakog prodiranja u sve strukture kože glini daje moć dreniranja i eliminiranja toksina iz tkiva, krvi i limfe te izvlačenja stare masnoće. Vrlo nježno odstranjuje mrtve stanice i vrši blagi peeling te čisti pore. Potiče regeneraciju kože, povećava prokrvljenost, tonizira kožu (svjež i zdrav izgled), ublažava akne, poboljšava ten, čini kožu mekom i blistavom, potiče rast kose.

Glina ima veliki doprinos u anti-age tretmanima, ali i kod tretiranja celulita. U kozmetici se koristi kao maska za lice i pakung za kosu u kombinaciji s maslinovim, bademovim ili uljem pšeničnih sjemenki. Kako apsorbira toksine i suvišnu masnoću iz kože, tako i pojačava vezivno tkivo.

Detoksikaciju i čišćenje tkiva potiču minerali iz gline, također hrane i revitaliziraju kožu, a ukoliko ih kombiniramo sa eteričnim uljima čine sinergiju; ako npr. radimo masku za lice od gline i u tu smjesu umiješamo par kapi eteričnog ulja za određenu svrhu, postigli smo mnogo veću učinkovitost.

Toksini (štetne tveri) u našem tijelu se skupljaju vremenom, zbog zraka koji udišemo, vode koju pijemo te zbog različitih kemikalija i pesticida koje sadrži hrana koja se unosi u organizam. Također se mogu stvarati i zbog nepravilne i loše prehrane – kada jedemo previše ili nepravilno kombiniramo namirnice.

S godinama se toksini u našem tijelu nagomilavaju i mogu uzrokovati brojne probleme poput: kožnih bolesti, alergija i astme, depresije, migrene, nadutosti (loša probava), kroničnog umora, karcinoma.

Glina ima mogućnost očistiti organizam toliko da se izgubi neugodan miris znoja. Pojačava obrambeni mehanizam organizma i bori se protiv bolesti koje nastaju kao posljedica slabog imuniteta; unoseći glinu u organizam povećava se otpornost na sve otrove.

Vrste gline

Bijela glina (kaolin) – najsvestranija je i najnježnija vrsta gline. Spada u skupinu 1:1 gline. Postoji više naziva za nju, a neki od njih su bijela glina, kineska glina, Bolus alba i Kaolinum ponderosum. To je bijela praškasta tvar bez mirisa, netopljiva u vodi, kiselinama i lužinama. PH 20 postotne suspenzije kaolina iznosi 4.0 do 7.5, što ga čini vrlo ugodnim za kožu.

Bijela glina čisti i zaglađuje kožu, što je čini posebno pogodnom za osjetljivu, iritiranu, suhu i ispucalu kožu. Zbog blagog djelovanja nalazi se u mnogim kozmetičkim pripravcima, posebice onima za regulaciju masnog sjaja.

Koristi se u izradi sapuna, maski za lice, peelinga i mnogih drugih kozmetičkih proizvoda. Sadrži visoki udio silicijevog dioksida, koji je vrlo učinkovit u detoksikaciji kože. Skida mrtve stanice čineći kožu iznimno mekom.

Zbog snažnog upijajućeg svojstva, česti je sastojak maski koje čiste pore od prljavštine i toksina. Pogodna je za miješanje s drugim aktivnim sastojcima jer omogućuje bolju apsorpciju. Tipovi kože kojima bijela glina najbolje odgovara su: suhi tip, osjetljiva koža, problematična i upaljena koža i koža sa eksfolijacijom.

Zelena glina (ilit) najzastupljenija je u kozmetici. Prednost joj je što slabo bubri, čime su maske čvršće i lakše se spravljaju. Ovisno o prisutstvu drugih elemenata kao što su: magnezij, kalcij, kalij, fosfor, bakar, selen i dr., mogu biti različitih boja. Zelena glina je najpopularnija. Ona bolje veže i čisti kožu nego bijela, ali su čestice, premda znaju biti vrlo fine, ipak grublje od kaolina.

Pogodna je za masnu kožu no zahvaljujući i drugim dodacima, lako se može primijeniti i za osjetljivu kožu. Zelena glina se može upotrijebiti u obliku maski, kupki i obloga.
Osim čišćenja organizma od toksina, zelena glina obnavlja stanice tkiva, sprječava rast bakterija i parazita te ima jaka antiupalna svojstva, regulira ph kože, regulira sebum i sužava proširene pore.
Tipovi kože kojima zelena glina najbolje odgovara su: normalni tip, mješoviti tip i zrela koža.

Rhassoul glina dolazi iz Maroka, gdje je stoljećima bila omiljena među bogatašima. Ima sivu do crvenkastu boju i vrlo finu i meku strukturu. Bogata je magnezijem, kalijem, silicijem i kalcijem, ali također sadrži i manju količinu željeza, aluminija i natrija. Koristi se u obliku sapuna, maski, šampona i balzama za kosu. Rhassol glina omiljeno je sredstvo u centrima zdravlja i spa centrima.

Svojstva ove gline su detoksikacija kože, smanjivanje suhoće te poboljšavanje elastičnosti kože. Od velikog je značaja što je jako dobar eliminator mitesera.
Rhassol glina pogodna je za osjetljivu, problematičnu, suhu, masnu te zrelu kožu.

PROČITAJTE JOŠ

PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER

PREDNOSTI NEWSLETTERA

  • saznajte prvi o novitetima iz vaše branše
  • iskoristite posebne ponude i pogodnosti koje pružaju naši partneri