Preparati

Hidrolati

Blaženka Miškić,

kozmetičar-stručni učitelj kozmetike
Višestruka primjena cvjetne vodice

Aromatrepija je dio fitoterapije, odnosno disciplina gdje se bilje i razni biljni preparati koriste za očuvanje zdravlja te kao prevencija. Sama upotreba aromaterapije i njena primjena u kozmetičkim salonima te spa programima omogućava kompleksan pristup i približavanje prirodi, tj. prirodnim preparatima.

Bilje možemo koristiti i za spravljanje hidrolata, koji su sve više popularni te ih još nazivamo i cvjetnim vodicama. Mogu biti u vidu koncentrata ili razrijeđeni. Primjena im je višestruka; koriste se i kao podloga za izradu tonika, kod pripremanja kompresa i obloga, maski, u inhalacijama, kao dodaci kupkama i u izradi krema kao vodena faza.

Hidrolati su produkti destilacije biljnih materijala pri proizvodnji eteričnih ulja. Nestabilni su i lako kvarljivi, stoga proizvođači vrlo često dodaju sintetičke konzervanse kao npr. alkohol, kako bi produžili trajnost. Sadrže vodenu i masnu fazu pa stoga u njih možemo dodavati vitamine, glicerol…

Kod pripreme je preporučljivo koristiti certificirani biljni materijal, odnosno onečišćen, bez primjene kemikalija u uzgoju. Bitno je naglasiti i da je poželjna veća primjena biljnog materijala u odnosu na vodu kako bi pripravak bio jače koncentriran i kvalitetan. Hidrolati su skloni mikrobiloškoj kontaminaciji, stoga se zbog kvarljivosti koriste prirodni konzervansi, npr. Leucidal no onda se preporučuje upotreba samo u kozmetičke svrhe.

U posljednje vrijeme popularni su stabilizirani hidrolati koje dobivamo sterilnom destilacijom, a to znači da se nakon destilacije hidrolat sterilizira filtracijom kroz filtere, čime se uklone sve bakterije i spore, a postupak filtracije se obično provodi 2 puta.

Preporuka je čuvati hidrolate na temperaturi ispod 15 stupnjeva Celzijeva i po mogućnosti na tamnom mjestu (za to je idealan hladnjak). Osim što se koriste kao podloga za tonik te dodatak gelovima, maskama i emulzijama, hidrolati se primjenjuju i u kulinarstvu te kod pripreme terapeutskih pripravaka, npr. kapi za nos i uši.

Hidrolatima možemo dodavati biljni glicerol, koji je izuzetan za ovlaživanje te vitamin B5, alantoin, koji ima sposobnost staničnog rasta, potiče epitelizaciju, regeneraciju te ima protuupalno djelovanje i Aloe vera, koja djeluje kao humektans (privlači i veže vodu u koži) odnosno potiče prirodnu vlažnost kože.

Preporuka hidrolata

Upotreba hidrolata preba tipu kože:
• Zrela koža – hidrolat od bušnina, smilja, hamamelisa
• Suha i dehdrirana koža – od geranije, ruže, stolisnika
• Masna koža: neroli, ružmarin, kadulja, čajevac
• Osjetljiva koža: kamilica, mrkva, različak
• Poslije depilacije: hidrolat smilja i lavande.

Hidrolat čajevca – djeluje antiseptično, ima protugljivično, antibakterijsko i antivirusno djelovanje idealno za masnu kožu s aknama te kod masne nečiste i umorne kože. Brzo regenerira stanicu, omogućava joj bolji dotok kisika i ubrzava epitelizaciju, što je bitno kod akni.

Hidrolat geranij – preporučuje se za sve tipove kože; djeluje balansirajuće te hidratizirajuće i osvježavajuće. Izuzetno je dobar za osjetljivu kožu, kod stanja izazvanih suncem, za opekotine te razna upalna stanja poput kuperoze, rozacee i popucalih kapilara.

Hidrolat hamamelisa – poznat je kao najjači antioksidans. Djeluje adstrigentno, antibakterijski, protuupalno, umanjuje svrab i ekceme, crvenilo i razna ljuskanja i perutanja kože, stoga je izuzetno dobar kod dermatitisa te kod kože s proširenim porama.

Hidrolat kamilice – idealan je kod svih upalnih stanja. Djeluje antialergijski pa se stoga preporučuje za svrbeže, ekceme, akne, atopijski dermatitis, i to uz uporabu kompresa koje imaju iznimno brzo djelovanje. U kombinaciji s nerolijem idealna je kod njege masne kože, s geranijom i bušinom kod suhe, a s hamamelisom u njezi zrele kože.

Hidrolat lavande – djeluje regenerativno, rashlađujuće i umirujuće. Izuzetan je kod opeklina koje su nastale usljed pretjeranog izlaganja sunčevoj svjetlosti te nakon depilacije, jer ima jako antibakterijsko djelovanje, što onemogućuje urastanje dlake.

Hidrolat lovora – ima jako antiseptičko i antibakterijsko djelovanje. Primjenjuje se nakon depilacije te kod limfne drenaže, jer jača limfni sustav.

PROČITAJTE JOŠ

PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER

PREDNOSTI NEWSLETTERA

  • saznajte prvi o novitetima iz vaše branše
  • iskoristite posebne ponude i pogodnosti koje pružaju naši partneri