Preparati

Hidrolati

Blaženka Miškić,

kozmetičar-stručni učitelj kozmetike
Višestruka primjena cvjetne vodice

Aromatrepija je dio fitoterapije, odnosno disciplina gdje se bilje i razni biljni preparati koriste za očuvanje zdravlja te kao prevencija. Sama upotreba aromaterapije i njena primjena u kozmetičkim salonima te spa programima omogućava kompleksan pristup i približavanje prirodi, tj. prirodnim preparatima. Bilje možemo koristiti i za spravljanje hidrolata, koji su sve više popularni te ih još nazivamo i cvjetnim vodicama. Hidrolati mogu biti u vidu koncentrata ili razrijeđeni. Primjena im je višestruka; koriste se i kao podloga za izradu tonika, kod pripremanja kompresa i obloga, maski, u inhalacijama, kao dodaci kupkama i u izradi krema kao vodena faza.

Hidrolati

Hidrolati su produkti destilacije biljnih materijala pri proizvodnji eteričnih ulja. Nestabilni su i lako kvarljivi, stoga proizvođači vrlo često dodaju sintetičke konzervanse kao npr. alkohol, kako bi produžili trajnost. Sadrže vodenu i masnu fazu pa stoga u njih možemo dodavati vitamine, glicerol…

Kod pripreme je preporučljivo koristiti certificirani biljni materijal, odnosno onečišćen, bez primjene kemikalija u uzgoju. Poželjna je veća primjena biljnog materijala u odnosu na vodu, kako bi pripravak bio jače koncentriran i kvalitetan. Hidrolati su skloni mikrobiloškoj kontaminaciji. Stoga se zbog kvarljivosti koriste prirodni konzervansi, npr. Leucidal no onda se preporučuje upotreba samo u kozmetičke svrhe.

U posljednje vrijeme popularni su stabilizirani hidrolati koje dobivamo sterilnom destilacijom, a to znači da se nakon destilacije hidrolat sterilizira filtracijom kroz filtere, čime se uklone sve bakterije i spore, a postupak filtracije se obično provodi 2 puta.

Preporuka je čuvati hidrolate na temperaturi ispod 15 stupnjeva Celzijeva i po mogućnosti na tamnom mjestu (za to je idealan hladnjak). Osim što se koriste kao podloga za tonik te dodatak gelovima, maskama i emulzijama, hidrolati se primjenjuju i u kulinarstvu. Imaju primjenu i kod pripreme terapeutskih pripravaka, npr. kapi za nos i uši.

Dodatci hidrolatima

Hidrolatima možemo dodavati biljni glicerol, vitamin B5 (alantoin) te Aloe veru. Biljni glicerol je izuzetan za ovlaživanje. Vitamin B5 ima sposobnost staničnog rasta, potiče epitelizaciju, regeneraciju te ima protuupalno djelovanje. Aloe vera djeluje kao humektans (privlači i veže vodu u koži) odnosno potiče prirodnu vlažnost kože.

Preporuka hidrolata

Hidrolat čajevca – djeluje antiseptično, ima protugljivično, antibakterijsko i antivirusno djelovanje idealno za masnu kožu s aknama te kod masne nečiste i umorne kože. Brzo regenerira stanicu, omogućava joj bolji dotok kisika i ubrzava epitelizaciju, što je bitno kod akni.

Hidrolat geranij – preporučuje se za sve tipove kože. Djeluje balansirajuće te hidratizirajuće i osvježavajuće. Izuzetan je za osjetljivu kožu, opekotine, razna upalna stanja poput kuperoze, rozacee i popucalih kapilara.

Hidrolati

Hidrolat hamamelisa – poznat je kao najjači antioksidans. Djeluje adstrigentno, antibakterijski, protuupalno, umanjuje svrab i ekceme, crvenilo i razna ljuskanja i perutanja kože, stoga je izuzetno dobar kod dermatitisa te kod kože s proširenim porama.

Hidrolat kamilice – idealan je kod svih upalnih stanja. Djeluje antialergijski pa se stoga preporučuje za svrbeže, ekceme, akne, atopijski dermatitis, i to uz uporabu kompresa koje imaju iznimno brzo djelovanje. U kombinaciji s nerolijem idealna je kod njege masne kože, s geranijom i bušinom kod suhe, a s hamamelisom u njezi zrele kože.

Hidrolat lavande – djeluje regenerativno, rashlađujuće i umirujuće. Izuzetan je kod opeklina koje su nastale usljed pretjeranog izlaganja sunčevoj svjetlosti te nakon depilacije, jer ima jako antibakterijsko djelovanje, što onemogućuje urastanje dlake.

Hidrolat lovora – ima jako antiseptičko i antibakterijsko djelovanje. Primjenjuje se nakon depilacije te kod limfne drenaže, jer jača limfni sustav.

PROČITAJTE JOŠ

PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER

PREDNOSTI NEWSLETTERA

  • saznajte prvi o novitetima iz vaše branše
  • iskoristite posebne ponude i pogodnosti koje pružaju naši partneri