Njega kože

Je li starenje prirodno i neizbježno

Seka Zebić, Mr. ph.

Želja za duljim, kvalitetnijim i aktivnijim životom prirodna je i prisutna u svakom čovjeku. Za postizanje tih ciljeva nije dovoljna samo želja, ali to ne znači da su nedostižni

Vrata kozmetike koja sam odškrinula u mladosti uvela su me u prekrasan i prebogat svijet, koji je ispunio moj život. Dobila sam mogućnost da pomognem svima koji tu pomoć žele prihvatiti. Učila sam, otkrivala i pronalazila novosti te sa zadovoljstvom educirala ljude u istoj struci.

Bogatstvo biljnog svijeta oduvijek me fasciniralo, a da je moje oduševljenje snagom bilja opravdano uvjerila sam se i kroz studij farmacije i kasnije u kozmetičkoj praksi. U svim sam svojim preparatima i tretmanima poštivala prirodne zakonitosti, nastojala iskoristiti neiscrpno bogatstvo bilja i prirode te ga staviti u službu ljepote. Bilje nas liječi, bilje nas pomlađuje, bilje nam je pri ruci u svakoj prigodi, valja samo poštivati ga, poznavati i posegnuti za njim.

Istraživala sam i učila, uspjela sam pronaći metode i sredstva za potpunu njegu koja nisu u suprotnosti sa zakonima prirode. Uvjerena sam, i nisam usamljena u tom uvjerenju, da je moguće izbjeći drastične zahvate i sve što nije prirodno, a ipak sačuvati vitalnost i ljepotu. Proučavajući zakonitosti prirodnog procesa starenja, učenjem, istraživanjima i praktičnim radom, shvatila sam, a i znanost to potvrđuje, da je naš biološki sat ipak moguće usporiti.

Tri važna čimbenika koji utječu na način starenja

Više je načina kojima možemo utjecati na starenje svog tijela, a tri važna čimbenika koja na to utječu dostupna su nam svima – dobar san, pravilna prehrana i tjelesna aktivnost. Ta tri čimbenika presudna su za način na koji starimo te za kvalitetu našeg života. Nešto što ne možemo mijenjati je genetika, ali posegnemo li za ovim trima čimbenicima, do određene mjere možemo utjecati i na svoje nasljedne osobine.

Sve počinje u mladosti. Sve dobro ili loše što smo u mladosti radili u srednjim se godinama odražava na našem tijelu. Ako ste u mladosti živjeli užurbano, ne poštujući mogućnosti i ograničenja svoga tijela, ono će vam to vratiti ubrzano stareći. Ali i onda kada mislimo da je kasno, još uvijek možemo promijeniti odnos prema svom tijelu, a ono će nam, po prirodi dobrohotno, uzvratiti promjenom svog izgleda. Oni najuporniji ne samo da mogu usporiti starenje, već znatno mogu poboljšati svoje psihofizičko stanje.

Prirodan proces

Starenje je postupno slabljenje zbog kojega organizam više ne uspijeva održavati prirodnu ravnotežu svojih funkcija, postupno slabe njegove rezerve, tijelo sporije stvara, prima, prerađuje, koristi i sporije prenosi kemijske tvari. Ukratko, usporeni su procesi stvaranja kao i procesi razgradnje štetnih supstanci te razvoj i obnova stanica i tkiva. To je prirodan i složen proces čije sve tajne još uvijek nisu potpuno poznate, iako je proces starenja predmet brojnih znanstvenih istraživanja.

Saznanje da je starenje prirodno i neizbježno, da počinje odmah nakon rođenja, nimalo nas ne tješi, dapače, znaci koje prolaznost vremena ostavlja na našem tijelu navode nas da razmišljamo o starenju, o promjenama kojima se očituje, simptomima koje osjećamo, načinu na koji starimo.

Kad tijelo počne pokazivati znakove umora, kad nam na naše želje ne odgovara uvijek spremno i vitalno, kad počnemo na koži opažati prve bore i kad obrisi lica izgube čvrstoću koju su imali u mladosti, vrlo često tek tada počinjemo razmišljati o starenju. Šteta, jer iako je starenje neizbježno i ne možemo ga zaustaviti, o načinu na koji ćemo starjeti uvelike odlučujemo sami, svojim ponašanjem tijekom života, svojim navikama i načinom razmišljanja.

Iako nisu svi procesi starenja još uvijek potpuno poznati, znanost je razjasnila učinak većine uzroka starenja i mehanizme njihova djelovanja. Spoznaje suvremene znanosti daju nam mogućnost da, barem u određenoj mjeri, upravljamo načinom na koji ćemo starjeti i šteta je to ne iskoristiti.

PROČITAJTE JOŠ

Klikom na sliku naslovnice, prelistajte novi broj:

Sponzorirano:

Sponzorirano:

PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER

PREDNOSTI NEWSLETTERA

  • saznajte prvi o novitetima iz vaše branše
  • iskoristite posebne ponude i pogodnosti koje pružaju naši partneri