Preparati

Prirodne supstance u kozmetici

Ivana Legović

ph. lab., dipl. cosmetologist
Razumljiva je potreba modernog čovjeka da se što više približi prirodi, jer se svojom svakodnevicom uvelike odmakao od nje

Svakodnevni užurbani ritam života globalno je okupirao urbane pa i nešto manje sredine i ostavio tragove u našim životima. Modernizacija, pristup gotovo svim informacijama, neprestano traganje za novim i boljim rješenjima, kao i boljom učinkovitošću, uvelike nas je zaokupiralo. Oduzelo nam je smirenu atmosferu prirodnog doživljaja vremena i prostora u kojem živimo. Stoga je razumljiva potreba modernog čovjeka da se što više približi prirodi, jer se svojom svakodnevicom uvelike odmaknuo od nje.

Uporaba eteričnih ulja od davnih vremena

Prirodne supstance u kozmetici - eterična ulja i sol

Stoljetna tradicija korištenja plodova iz zemlje i mora, tj. prirodnih sastojaka u kozmetološkoj znanosti, iskristalizirala je odličan izbor prirodnih supstanci. Prirodne supstance u kozmetici imaju sigurno i zdravo djelovanje empirijski potvrđivano kroz generacije naših naraštaja.

Aroma, fito i talasso terapija sačinjavaju pravu riznicu biljnih ekstrakata, eteričnih ulja, minerala, alga. Oni su izuzetni prirodni regulatori hidracije i ph balansa kože. Stimuliraju revitalizaciju tkiva i stanica, kao i drugih važnih procesa u njima.

NOVI BROJ WELLBIS MAGAZINA

Pretplatite se i primajte redovito novi broj na vašu adresu.

NOVI BROJ WELLBIS MAGAZINA

Pretplatite se i primajte redovito novi broj na vašu adresu.

Stari Egipćani poznavali su djelovanje aromatičnih tvari na tijelo i psihu. Papirusi spominju da su svećenici eteričnim uljima liječili depresiju i bolesti  živaca. Poznato je, također, da je kod otvaranja Tutankamonove grobnice u zraku lebdio miris eteričnih ulja koja su korištena prilikom balzamiranja tijela.

U Bibliji se također spominje uporaba eteričnih ulja za olakšavanje zdravstvenih tegoba i u religiozne svrhe. Naša povijest puna je nepresušnih izvora znanja i pouka kako se koristiti tim prirodnim blagodatima.

Prirodna, hladno prešana ulja biljaka u svom sastavu sadrže esencijalne nezasićene više masne kiseline te posebno važnu lanolinsku kiselinu. Tu su i razni vitamini poput vitamina A, B, F, D i E koji imaju odličan regenerirajući učinak na kožu. Štite ju od slobodnih radikala te u nekom manjem postotku i od UV zračenja. Taj postotak ipak nije dostatan za optimalnu zaštitu, pogotovo ne u ljetnim mjesecima.

Raznolika svojstva eteričnih ulja

Prirodne supstance u kozmetici - eterična ulja

Raznolika eterična ulja imaju najrazličitija ljekovita svojstva, a samu upotrebu prilagodit ćemo ovisno o tipu i problemu kojeg želimo tretirati. Međutim, svakako je potrebno dobro poznavati njihova terapeutska svojstva, kao i nuspojave koje mogu prouzročiti. Iako se radi o prirodnim supstancama, glava doista može zaboljeti i od nekoliko kapi više. Ona imaju i nevjerojatnu terapeutsku učinkovitost i zbog svog mirisa. Često možemo pročitati kako djeluju i na duhovnu i na emotivnu stranu čovjeka.

Put mirisa kreće se od mirisnih molekula, tj. njihovih para do olfaktornog organa, koji prima mirisne molekule. Tako stvoreni impuls prenosi se u limbički sustav u mozgu, u kojem je ‘sjedište’ pamćenja i emocija. Toliko nas puta neki ugodni miris podsjeti na djetinjstvo ili na neke druge ugodne trenutke u našem životu.

No, zadržavamo se više na njihovim prirodnim ljekovitim svojstvima. Njih je i znanost dokazala, poput osvježavanja, poticanja cirkulacije, dekongestije, relax terapije.

Prirodni voćni ekstrakti

Prirodni voćni ekstrakti nosioci su različitih enzima koji u koži potiču međustaničnu izmjenu tvari, eksfolijaciju mrtvih stanica. Oni se nazivaju i „biokatalizatorima“, što znači da aktiviraju životne procese, neophodne za normalan život stanice. Razne voćne kiseline i vitamin C djeluju kao snažan antioksidans i sudjeluju u regeneraciji i sintezi kolegena.

Tako naprimjer, enzimi papaje vitaliziraju stanice kože i djeluju na njih poput kiše na isušenom tlu. Zreli plod manga koji je izrazito ukusan, slatkog i aromatičnog mirisa, sadrži obilje vitamina A, E, C te B6. Stoga predstavlja obilje antioksidansa.

Prirodne supstance u kozmetici - mango, marelica, naranča

Ulje koštica marelice, dobiveno hladnim mehaničkim tješnjenjem jezgre koštica marelice, izuzetno je bogato vitaminom A i lanolinskom kiselinom. Ono obnavlja, hidrira te revitalizira suhu, dehidriranu i zrelu kožu. Ulje avokada, hladno prešano, bogato je esencijalnim masnim kiselinama, lecitinom, vitaminom E i beta karotenom. Korisno je i za umanjivanje ožiljaka, strija i općenito regeneraciju kože.

Esenscijalno ulje slatke naranče osvježavajuće je eterično ulje toplog mirisa. Dobro se miješa s drugim prirodnim uljima. Pomaže kod uklanjanja celulita, jačanja metabolizma, kao i regeneracije stanica kože. Esencijalno ulje čajevca vrlo je učinkovito protiv bakterija, virusa i gljivica te stimulira i jača imunitet organizma.

Prirodne supstance u kozmetici - med

Prirodni humektanti i neven

Kao prirodni humektanti mogu se koristiti med, ceramidi, pčelinji vosak, balzami te voćni šećer i škrobni u raznim kombinacijama. Ove prirodne supstance u kozmetici predstavljaju odlične prirodne podloge koje donose vlagu i omogućavaju prirodnu ravnotežu vlažnosti i pojačavaju elasticitet kože. Neven – Calendula officinalis regenerira i zacjeljuje razna oštećenja kože. U kombinaciji s drugim hladno prešanim uljima prava je blagodat koja nam pomaže održati kožu u zdravoj i dobroj formi.

Lavanda i zeleni čaj – često korištene prirodne supstance

Lavanda officinali jedno je od najblažih, ali istovremeno i najefikasnijih eteričnih ulja. Zapanjujuća je lepeza tegoba na koje lavanda djeluje djelotvorno ljekovito; od ublažavanja bolova, antidepresivno, antibiotično itd. Jedna od najvećih vrlina je vraćanje prirodne ravnoteže duha i tijela (psihičke i fizičke).

Prirodne supstance u kozmetici - lavanda

Zgodno je napomenuti da su mediteranske autohtone biljke izuzetno cijenjenje u svjetskoj aromaterapiji, homeopatiji kao i narodnoj medicini. Moderna kozmetološka znanost, okrenuta prirodnom načinu tretiranja, uvijek donosi još poneko otkriće. Imam osjećaj da ova priča nikada neće biti završena. Predstavlja neograničen izvor mogućnosti koje samo čekaju na nas da ih otkrijemo.

Izuzetan primjer je i ekstrakt zelenog čaja dobiven iz listova zelenog čaja (Camellia sinensis) – sadrži katehine, snažne antiosidativne sastojke. Sadrže i tanine te jedan od polifenola (Epigalokatehin –EGCC), 200 puta snažnijeg od vitamina E u neutralizaciji slobodnih radikala. Slobodni radikali mogu znatno oštetiti stanični DNA. Antioksidativna svojstva zelenog čaja imaju važnu ulogu u sprječavanju takvih oštećenja.

Prirodne supstance u kozmetici - zeleni čaj

Ispituje se njegova uloga u sprječavanju rasta tumorskih stanica. Koristimo ga za regeneraciju kože tijela kao i nar, koji također pokazuje izvrsna djelatna svojstva. Tu se doista može zamijetiti suzbijanje upalnih procesa kože. Dokazano je i da posjeduje sposobnost inhibicije kolagenaze (enzim koji razara kolagen).

Ovakvi svijetli primjeri u svijetu prirodnih supstanci, koji se u prirodi mogu pronaći diljem svijeta, u svojoj topikalnoj formulaciji potpomognuti sinergijskom akcijom od baznih ulja, prirodnih emulgatora, algi… pomažu ne samo u očuvanju kolagena, mladolikog izgleda, već i u očuvanju zdravlja. Stoga je, sigurna sam, naš užurbani način života i nedostatak kvalitetnog boravka u prirodi, izazvao i nešto dobro, a to je svijest o važnosti povratka prirodi i onoga što svakodnevno nanosimo na našu kožu. Prirodne supstance u kozmetici predstavljaju pravu blagodat.

PROČITAJTE JOŠ

PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER

PREDNOSTI NEWSLETTERA

  • saznajte prvi o novitetima iz vaše branše
  • iskoristite posebne ponude i pogodnosti koje pružaju naši partneri