Njega kože

Kako pripremiti kožu za estetski zahvat

Seka Zebić, Mr. ph.

Ukoliko ste se odlučili za estetski zahvat, rezultati će biti bolji i trajat će dulje ako kožu dobro pripremite. Doznajte kako...

Nemalo je žena (a sve je više i muškaraca) koje, bez obzira na životnu dob, razmišljaju o manjoj ili većoj korekciji kakvu nude različiti estetski zahvati. Osim što je važno, u velikoj i raznovrsnoj ponudi, odabrati upravo ono što koži treba, što će dati brzo vidljive rezultate, važno je kožu pripremiti za zahvat, a nakon zahvata pravilno njegovati kako bi postignuti rezultati trajali što dulje.

Što ubrzava biološki sat

Brojni su čimbenici koji mogu ubrzati procese starenja cijelog organizma pa tako i kože. Utjecaje na kosti, zglobove i druge tjelesne sustave osjećamo u većoj ili manjoj mjeri i nisu ugodni. Ipak, najneugodnije su promjene koje ti štetni čimbenici ostavljaju na koži; prirodno je da ih nastojimo prevladati i skriti.

Koža postaje dehidrirana zbog stresa, nedostatka i slabe kvalitete spavanja, prekomjernog izlaganja suncu…, a među posljedicama dehidracije su bore koje nisu uvijek povezane sa starenjem; mogu se javiti i na mlađem licu, upravo pod utjecajem navedenih (i ostalih) čimbenika.

Tržište nam nudi veliki izbor proizvoda i tretmana protiv dehidracije, od injekcija hijaluronske kiseline do tretmana hijaluronskom kiselinom. Postavlja se pitanje: što odabrati, ali i pitanje: kako zadržati postignute rezultate.

Za optimalnu hidraciju

Osim hijaluronskom kiselinom, hidracija se uspješno sprječava i prevladava arganovim uljem, koje osim hidracije poboljšava čvrstoću i elastičnost kože i pomaže joj zadržati mladenački sjaj. Važno je, također, misliti i na zaštitu kože, ne samo od gubitka vode, već i od UV zraka, koje su poznati “ubrzivač” starenja kože. Upravo te supstance predstavljaju optimalnu pripremu za estetski tretman kože, a osim toga, pomažu u produljenju rezultata tretmana.

Hijaluronska kiselina je najvažniji sastojak vezivnog tkiva. Ima važnu funkciju zadržavanja vode u koži (u dermisu); čuva određeni stupanj hidratiziranosti dubljih slojeva kože. Jedna molekula hijaluronske kiseline zadržava 100 molekula vode! U kozmetičkim pripravcima koristi se kao tvar hidracijskog djelovanja upravo zbog izvanredne sposobnosti privlačenja i zadržavanja vode u koži. Dobiva se fermentiranjem specifične bakterije, ali i sintezom nekih biljnih vrsta u obliku natrijeva hijaluronata.

Prema nekim studijama proizlazi da spolni hormoni potiču sintezu hijaluronske kiseline u koži. Osim u obliku krema, losiona i seruma, hijaluronska kiselina primjenjuje se i u obliku injekcija, čime se postiže optimalno penetriranje u kožu. Naziv filer za injekcije tog tipa proizlazi iz djelovanja hijaluronske kiseline – ona ispunjava tkivo kože, a ujedno privlači i zadržava vodu; osim što zaglađuje kožu i bore popunjava “iznutra”, koži osigurava optimalnu hidraciju tijekom četiri, šest ili čak više mjeseci, ovisno o tipu i stanju kože te ovisno o životnim navikama i vanjskim utjecajima.

 

Arganovo ulje – Argan je divlje, samoniklo stablo koje uspijeva uglavnom u Maroku, iz čijih plodova Marokanke stoljećima ekstrahiraju ulje visokih kozmetičkih i nutricionističkih vrijednosti. Arganovo ulje odlikuje se visokim postotkom nezasićenih masnih kiselina, antioksidansa te vitamina A i E. Takvim sastavom ulje argana ubrzava oporavak kože i pomaže joj da sačuva vlažnost. Omekšava i hrani kožu i kosu.

Ulje argana sadrži i skvalen, koji omekšava kožu i čuva njezinu elastičnost te zadržava vlagu u koži. Upravo stoga savjetuje se za njegu suhe i zrele kože, ali i za njegu kose. Posljednjih godina ulje argana postalo je vrlo traženo; vrlo je čest sastojak proizvoda koji usporavaju procese starenja (anti-age njega) i ubrzavaju procese obnavljanja kože.

Kolagen i elastin su vlakna o kojima ovisi elastičnost i čvrstoća kože, s tim da je kolagen znatno važniji od elastina. Kolagen je poseban, vrlo složen oblik glikoproteina. Građen je od krupnih vlakana. U ljudskom organizmu to je najzastupljeniji protein, a u koži čini 70% od svih proteina. Ima ulogu potpore odnosno očuvanja čvrstoće.

Vlakana elastina u koži ima znatno manje od kolagena; čine tek 2% od ukupnih proteina kože. O elastinu ovisi elastičnost kože, koja je neophodna za mimiku, ali i za prilagođavanje promjenama opsega pojedinih dijelova tijela.

KavijarOvaj koncentrat prirodne energije sadrži vitamine, minerale, aminokiseline i lipide. Ima snažan regenerativni učinak, obogaćuje dehidrirane stanice hranjivim tvarima, poboljšava elastičnost kože te usporava stvaranje bora. Kavijar revitalizira epidermu zahvaljujući visokoj koncentraciji vitamina A, B, B2, B6 i D, a uz to potiče obnavljanje prirodnog kolagena u koži.

Što učiniti prije zahvata

Bez obzira što se pripremate za estetski zahvat na licu, dobro bi bilo prije tretmana pripremiti i lice i tijelo. Optimalan tretman za pripremu je detox tretman enzimima, mjesec ili dva prije zahvata. To znači jedan profesionalni detox tretman u kozmetičkom salonu i intenzivna njega kod kuće.

Obzirom da se za tretmane u kozmetičkom salonu koriste proizvodi veće koncentracije, njihov učinak bit će vrlo brzo, odnosno trenutno vidljiv, a održat ćete ga redovitom njegom kod kuće proizvodima istog sastava koje vam preporuči vaša kozmetičarka.

Tretman kisikom  idealna je priprema kože, jer aktivira stanični metabolizam i poboljšava mikrocirkulaciju, potiče prirodne procese stvaranja kolagena i elastina te ubrzava proces regeneracije kože.

Vježbe lica također su odličan saveznik mladolikog izgleda. Možete ih izvoditi bez obzira na životnu dob i tip kože. Koriste u sprječavanju pojave bora i slabljenja tonusa kože, ali i za zaglađivanje već nastalih bora i poboljšanje oslabljenog tonusa kože. Svakodnevnim vježbanjem potaknut ćete izmjenu tvari, učvrstiti mišiće i sačuvati njihov volumen te osigurati bolju apsorpciju tvari koje nanosite na kožu.

Njega u salonu i kod kuće

Asian Woman Enjoying Face Masks
Djevojka nanosi serum

Detox tretman u salonu traje otprilike 90 minuta.

1. Svi tragovi šminke i nečistoća s kože i očiju odstranjuju se specijalnim proizvodima koji kožu pripremaju za nastavak tretmana
2. Enzimatskim pilingom temeljito se čisti koža, odstranjuju odumrle stanice s površine kože
3. Hijaluronska kiselina nanosi se na kožu uz pomoć kristalnog kamena
4. Maska na bazi hijaluronske kiseline ostavlja se na licu 15 minuta
5. Specijalna krema za učvršćivanje kože nanosi se ugodnom masažom
6. Tretman završava nanošenjem kreme s visokom koncentracijom hijaluronske kiseline.

PROČITAJTE JOŠ

Klikom na sliku naslovnice, prelistajte novi broj:

Sponzorirano:

Sponzorirano:

PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER

PREDNOSTI NEWSLETTERA

  • saznajte prvi o novitetima iz vaše branše
  • iskoristite posebne ponude i pogodnosti koje pružaju naši partneri