Tretmani

Moguće komplikacije u radu s kemijskim pilinzima

Ivana Paulin

dipl.kozmetičar-edukator
Preporuka je raditi pilinge po točno određenim protokolima te postupno krenuti s blažim otopinama koje se vremenom mogu pojačavati

Kemijski pilinzi su u zadnjih nekoliko godina postali vrlo popularni te spadaju u najčešće neinvazivne kozmetičko dermatološke postupke sa izuzetnim rezultatima u svrhu poticanja regenerativnih procesa kože. Njihova osnovna podjela je na površinske, srednje duboke i duboke pilinge. Površinski i srednje duboki pilinzi dinamični su alati u radu kozmetičkih salona, a upotrebljavaju se u tretmanima u svrhu liječenja akni, poremećaja pigmentacije te procesima starenja kože (anti-ageing tretmanima).

Iako se smatraju sigurnima za rad, izuzetno je bitno držati se određenih protokola rada (preporuke proizvođača) kako bi se postigli maksimalni rezultati te izbjegle moguće komplikacije. Rezultati i komplikacije općenito se odnose na dubinu djelovanja odnosno oštećenja slojeva kože; dublji pilinzi daju vidljivije rezultate u procesu regeneracije, ali također postoji i veća mogućnost u izazivanju komplikacija.

Površinski kemijski pilinzi vrlo su sigurni ako se pravilno koriste te je izazivanje neželjenih komplikacija minimalno. Kod izuzetno osjetljive i nadražene kože mogu izazvati osjećaj svrbeža, eriteme, alergijske reakcije, iritantni kontaktni dermatitis te post-upalne hiperpigmentacije.

Kod srednje dubokih i dubokih kemijskih pilinga veća je mogućnost izazivanja neželjenih komplikacija te postoji mogućnost nastanka ožiljaka i izazivanje sekundarnih infekcija.
Kod rada s kemijskim pilinzima vrlo je važno pravilno dijagnosticirati ciljanu problematiku, prepoznati potrebe kože te odrediti protokol rada. Zaštita osjetljivih područja oko očiju, nosa, usana te nazolabijalnog područja sa okluzivnim sredstvima obavezna je kod svih vrsta kemijskih pilinga.

Podjela komplikacija prema vremenu nastajanja

Na temelju vremena nastajanja komplikacije mogu biti trenutne, zakašnjele i slučajne. Trenutne komplikacije vidljive su neposredno u roku od par minuta nakon pilinga u obliku nadraženosti kože, peckanja, svrbeža i boli (i nakon procesa neutralizacije) s nastankom eritema, edema i vodenastih mjehurića.

Te komplikacije najčešće su moguće kod površinskih i srednje dubokih kemijskih pilinga. Do zakašnjelih komplikacija može doći u roku od nekoliko dana do tjedana nakon postupka kemijskog pilinga, a očituju se u vidu infekcija, ožiljaka, promjene teksture kože, hiper i hipopigmentacija s vidljivim crtama razgraničenja, gubitkom kožne barijere i ozljede tkiva te alergijskih reakcija.

Te komplikacije češće su kod srednje dubokih i dubokih pilinga. Do slučajnih komplikacija najčešće dolazi prilikom samog protokola rada, kada nismo dovoljno dobro zaštitili osjetljiva područja te je, recimo, došlo do ulaska pilinga u područje oka. Tada je bitno brzo djelovati te oko isprati fiziološkom otopinom, a u radu s pilinzima na bazi fenola oko je potrebno isprati mineralnim uljima.

Rad s kemijskim pilinzima općenito daje prekrasne i vidljive rezultate te su navedene komplikacije izuzetno rijetke. Uzmimo u obzir da se unutar kozmetičkih salona najčešće prakticiraju površinski kemijski pilinzi, a neki iskusniji kozmetičari sa adekvatnom edukacijom upuštaju se u rad i sa srednje dubokim pilinzima.

Iako se o mogućim komplikacijama relativno malo govori, izuzetno je bitno poznavati i tu tematiku, jer nikad ne znate kakvog klijenta možete dobiti. Ako dođe do neželjenih komplikacija, općenito je moguća primjena hladnih obloga te leda, kako bi se smanjio osjećaj pečenja, emolijentnih sredstava, krema sa zaštitnim faktorom te topikalnih steroida, ali za to je već potreban nadzor dermatologa.

Preporuka je svakako pilinge raditi po točno određenim protokolima te postupno krenuti s blažim otopinama koje se vremenom mogu pojačavati. Tako možemo izbjeći neželjene komplikacije te pratiti kako koža reagira. Jer ipak, koža je naš najveći, vrlo kompleksan organ te joj trebamo pristupiti pažljivo, poštivajući njezine individualne potrebe.

PROČITAJTE JOŠ

Klikom na sliku naslovnice, prelistajte novi broj:

Sponzorirano:

Sponzorirano:

PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER

PREDNOSTI NEWSLETTERA

  • saznajte prvi o novitetima iz vaše branše
  • iskoristite posebne ponude i pogodnosti koje pružaju naši partneri