Njega kože

Profesionalna njega suhe kože

Ivana Legović

ph. lab., dipl. cosmetologist
Za suhu kožu možemo sa sigurnošću reći da će joj uvijek biti potrebna pojačana njega. Žlijezde lojnice tijekom čitavog života imat će smanjenu produkciju sebuma, što će kao lančanu reakciju prouzrokovati i ostale poteškoće u samoj zaštiti kože, kao i u očuvanju njene optimalne hidracije. Intenzivni profesionalni tretmani za suhu kožu imaju u sebi nekoliko važnih postupaka koje je nemoguće dobiti u preparatima za kućnu njegu

Suha koža prva pokazuje znakove starenja, tj. prebrzo stvara bore, stoga ju je potrebno optimalno njegovati kako bi umanjili taj prirodni nedostatak. ‘Porculanski ten’ koji nema vidljive pore i u mladosti nije imao problema s prištićima, kao da plaća svoj danak te se mora pojačano brinuti za očuvanje ljepote i zdravlja kože.

Razlika između suhe i dehidrirane kože

Suha koža ima manjak lipida pa se za nju može reći i da je ‘gladna’, dok za dehidriranu kožu, koja ima manjak vode, možemo reći da je ‘žedna’. Suha koža će cijeli život trebati hranjive i masnije kreme te intenzivne profesionalne tretmane, dok dehidrirana može pripadati bilo kojem tipu kože i to se stanje uz pravilnu njegu i regularne tretmane može na dulji period sanirati.

tretman suhe kože

Uzroci suhoće kože

Koža može biti i genetski suha, premda je puno veći postotak suhe kože koja je to postala zbog različitih štetnih djelovanja.

Oštećenja mogu biti izazvana:

  • kemijski – korištenjem neprimjerenih preparata, jakih abrazivnih ili deterdžentskih proizvoda
  • biološki – fiziološko starenje kože, genetička predispozicija, stres
  • fizički – solarij, sunce, klima uređaji, vjetar, hladnoća.

Lipidi su osnovni sastojci kože, a dvije su osnovne vrste lipida:

  • lipidi koje luče žlijezde lojnice – sebum (zaštitni film na koži)
  • epidermalni lipidi – ceramidi – sudjeluju u formiranju interstaničnog ‘cementa’ koji osigurava koheziju rožnatog sloja.

Kada žlijezde lojnice u koži ne proizvedu dovoljno masnoće – sebuma, koji štiti kožu od atmosferskih prilika, koža postaje suha i ispucala te katkad bolna. Taj problem može se riješiti držeći se pravila o njezi kože i odlaskom na intenzivne tretmane u kozmetičke salone.

NOVI BROJ WELLBIS MAGAZINA

Pretplatite se i primajte redovito novi broj na vašu adresu.

NOVI BROJ WELLBIS MAGAZINA

Pretplatite se i primajte redovito novi broj na vašu adresu.

Što se događa u suhoj koži

Suha koža, zbog pomanjkanja međustaničnih lipida, ima ozlijeđenu zaštitnu pregradu na površini kože. Hidrolipidni sloj također je oštećen , što se očituje i u smanjenom sadržaju vodenih veza. Kod nedostatka prirodnih čimbenika zadržavanja vlage javlja se pojačani transepidermalni gubitak vode – TEWL.

Stanice kože nisu dovoljno međusobno povezane, zbog čega dolazi do pukotina u zaštitnoj pregradi (čime koža postaje još otvorenija prema štetnim vanjskim utjecajima), prekomjernog gubitka vode te osjećaja nelagode na koži; ona postaje hrapava i dolazi do neugodnog osjećaja zatezanja. Mogli bismo reći – osoba se osjeća neugodno u svojoj koži!

Kod težih stanja suhe kože koja naginju problematičnom stanju, osim nedostatka prirodnih čimbenika vlage, na primjer ureje, izrazito je smanjena koncentracija linolne kiseline i njenih metabolita, tj. gama-linolne kiseline u gornjem sloju kože (epidermisu). U takvom stanju umjesto funkcionalnih ceramida, bogatih linolnom kiselinom, stvorili su se nefunkcionalni ceramidi uljnih kiselina. Usljed nedostatka dugolančanih esencijalnih masnih kiselina, posebno linolne i gama-linolne kiseline, dolazi do promjena na ceramidima.

To možemo usporediti sa cementom između opeka zida, jer ta skupina tvari, između ostalog, tvori i takozvanu lipidnu barijeru između rožnatih stanica, koje imaju odlučujuću ulogu u regulaciji vlažnosti kože. Stoga stabilnost i funkcioniranje hidrolipidne barijere ovisi o dovoljnoj opskrbi kože esencijalnim masnim kiselinama. Kada se to poremeti, osim tipičnih znakova suhe kože, ovakva stanja pojačavaju njezinu osjetljivost, nedostatak elastičnosti te nepravilnosti na koži poput hrapavosti, površinskog prhutanja te mogućih nadržaja na svrbež. 

Zašto njegovati suhu kožu profesionalnim tretmanima

Za suhu kožu možemo sa sigurnošću reći da će joj uvijek biti potrebna pojačana njega. Žlijezde lojnice tijekom čitavog života imat će smanjenu produkciju sebuma, što će kao lančanu reakciju prouzrokovati i ostale poteškoće u samoj zaštiti kože, kao i u očuvanju njene optimalne hidracije. Intenzivni profesionalni tretmani za suhu kožu imaju u sebi nekoliko važnih postupaka koje je nemoguće dobiti u preparatima za kućnu njegu.

Prvo će se obaviti dubinski piling kože, koji će se odrediti prema osjetljivosti i suhoći kože. Kod težih stanja suhe kože osobno koristim enzimske pilinge koji se pretvaraju u uljnu fazu nakon završetka svog eksfolijacijskog djelovanja, a koje izuzetno dobro podnosi i osjetljivija koža.

Nakon toga slijedi dubinska hidracija, ali ne običnim ampulama, već uljnim ampulama ceramida. Ceramidi su najvažniji lipidi koji sačinjavaju hidrolipidnu barijeru.

Znanstveno je dokazano da se omega-6 masne kiseline nakon lokalne primjene mogu ugraditi u strukturne lipide epidermisa, koji su ovisni o linolnoj kiselini. Zbog toga se nanose preparati bogati vitaminom F, koji predstavlja izvrstan izvor prirodnih smjesa esencijalnih nezasićenih viših masnih kiselina (linolne , linolenske…) te koji odlično obnavlja strukturu lipida i stanične membrane stratum corneuma. Njegova prisutnost u suhoj koži vrlo je bitna, jer njegovo pomanjkanje dovodi do ljuskanja kože sa oštećenom hidrolipidnom barijerom te povećanja transepidermalnog gubitka vode.

Primjenom vitamina F u profesionalnim preparatima i prirodnih ceramida (usljed njihove sinergijske akcije) obnova barijere lipida u suhoj koži bit će moguća u vrlo kratkom vremenskom periodu, a rezultat dubinski hidrirana i nahranjena koža, koja odiše sjajem i tonusom, bit će vidljiv već nakon prvog tretmana.

Nakon nekoliko tretmana te korištenjem odgovarajućih preparata za kućnu njegu za suhu kožu obogaćenih vitaminom F i mineralima, umanjuje se mogućnost hipertrofije žlijezda lojnica, prhutanje kože te hiperkeratoza. Osobno u ovakvim tretmanima primjenjujem još i alge u tekućem obliku, kao i pell off maske u praškastom obliku, s kojima dobivam izuzetan učinak u tretiranju ove zahtjevne kože. Tim više veseli me i oduševljenje klijentica koje nisu vjerovale da njihovu kožu, koja inače sporo reagira zbog oštećene barijere i dubinske suhoće, može nešto tako brzo obnoviti i ‘probuditi’, a da je i prirodno!

PROČITAJTE JOŠ

Klikom na sliku naslovnice, prelistajte novi broj:

Sponzorirano:

Sponzorirano:

PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER

PREDNOSTI NEWSLETTERA

  • saznajte prvi o novitetima iz vaše branše
  • iskoristite posebne ponude i pogodnosti koje pružaju naši partneri