Njega kože

Profesionalni tretman čišćenja masne i nečiste kože

Ivana Legović

ph. lab., dipl. cosmetologist
Prije početka bilo kakvog tretmana moramo najprije dijagnosticirati tip i trenutno stanje kože te razumjeti uzroke nastanka nekog problema na koži

Pod pojmom čišćenja kože lica ili dubinskog čišćenja lica, danas se u salonima može pronaći raznolika ponuda, kao i postupci. Iako znamo da svaka kozmetička kuća ima svoje vlastite protokole, kao i načine nanošenja preparata, svakako s razlogom, neki postupci ostaju još od davnih dana doista nepromijenjeni. Kada govorimo o dubinskom čišćenju lica, kozmetičarke će vam odmah reći da takve tretmane obavljaju najviše na masnoj i nečistoj, kao i mješovitoj koži, na kojima se komedoni više stvaraju.

Dijagnosticiranje tipa kože

Prije početka bilo kakvog tretmana moramo najprije dijagnosticirati tip i trenutno stanje kože te razumjeti uzroke nastanka nekog problema na koži. Ukoliko se radi o masnoj i nečistoj koži, trebalo bi znati razloge pojačanog lučenja sebuma, kao i koje preparate nanosimo na kožu, kako bi nam cjelokupni tretman mogao donijeti željene rezultate.

Pojačana proizvodnja sebuma može biti hormonalnog porijekla (androgeni hormoni) – promjene nastale usljed puberteta, hormonalne promjene usljed menstrualnih ciklusa te kao posljedica prekida uzimanja kontracepcijskih pilula ili tijekom trudnoće.

Također, uzroci nastanka masne ili nečiste kože, koje ne treba zanemariti, svakako su genetička sklonost toj pojavi te neizostavni stres. Masnoća se stvara u žlijezdi lojnici te prolazi kroz folikul dlake na površinu kože. Začepljeni izlazni put masnoći dodatno otežava folikularna hiperkeratoza, tj. pojačano orožnjavanje u izlaznom kanalu folikula. Kada dođe do začepljenja pora i do zastoja otjecanja masnoća, u unutrašnjosti folikula nastaje komedon.

Kod komedona, koje još nazivamo i miteseri, razlikuju se otvoreni komedoni, «bijele boje» i zatvoreni komedoni, «tamne boje». Stvaranje mitesera u većoj mjeri, vremenom, može dovesti do oštećenja perifolikularnog vezivnog tkiva. Posljedice proširivanja folikula vidljive su kroz povećanje pora te nastajanje komedona, a usljed porasta broja bakterija koje najčešće uzrokuju akne (Propionibacterium acnes) može nastati upala okolnog tkiva.

Ukoliko nastane ruptura stijenke folikula, sebum dospijeva u okolno vezivno tkivo, u kojem tada nastaju upalni procesi poput čvorića te akne s bolnim apcesima. Treba napraviti razgraničenje između tretmana čišćenja nečiste kože i kože sklone aknama te težih oblika akna, koje ne bi trebao tretirati kozmetičar već liječiti dermatolog.

Najčešći oblik akna je Acne vulgaris ili simplex, koje se javljaju u različitim oblicima: Acne comedonica (komedoni ili miteseri), Acne papulo -pustulosa (komedoni i perifolikularne upale s bubuljicama) te Acne conglobata (komedoni, nodulusi i akne s bolnim apcesima i čirevima, koji često nakon zacjeljivanja ostavljaju ožiljke). Kako profesionalno postupati u prva dva obilka problema?

Postupak čišćenja

Prvi korak nakon dobrog up-šminkanja je svakako dobra eksfolijacija kože lica. Treba znati da koža sklona aknama proizvodi pet puta više mrtvih stanica od noramalne kože, stoga je potrebno odabrati pogodnu eksfolijaciju. Kemijski i biološki enzimatski pilinzi prikladniji su koži sklonoj aknama, jer sprječavaju začepljenje folikula dlake i to ne rade na mehanički način, jer bi postojao rizik od raširivanja upale na okolna područja. Kozmetičar – terapeut treba, nakon otvaranja pora, stručno obaviti istiskivanje komedona i time otkloniti sebum ili nečistoće iz folikula.

Često slušam zahtjeve i pitanja kozmetičara zašto ne napravimo dobar preparat za proširivanje pora, jer mnogi klijenti ne vole vapozon. Kao ljubitelj prirodnih supstanca, često se ulovim u razmišljanju – koje sve kemijske supstance vrlo brzo i efikasno to čine, jer prirodnih je doista jako malo i možda jedan od najmanje štetnih je urea. Moramo priznati da ne zvuči nimalo privlačno za posao koji bismo htjeli napraviti. Stoga, za one kojima vapozon ne smeta, osobno bih ga preporučila, jer nije štetan i ne stvara nikakve nuspojave.

Nakon dobro obavljenje komedonopresije, odstranjivanja milijarija ili grizeva, ukoliko je to potrebno, s ampulom treba smiriti kožu lica i umanjiti edeme, koji mogu nastati kao posljedica mehaničkog čišćenja kože. Za to su preporučljive ampule sa alantoinom te raznim biljnim ekstraktima koji djeluju umirujuće i zacjeljuju kožu lica.

Za vrijeme nanošenja ampule, cijelu zonu tretiramo visokom frekvencijom, a koja se koristi još od davnih dana u našoj profesiji. Iako ima dosta glasina kako taj postupak treba zamijeniti, osobno sam protiv toga, jer u ponudi danas imamo oko 120 različitih vrsta „gljivica“ koje nemaju UV pa i izravne visoke frekvencije, koje koristimo kod nekih jačih upalnih procesa.

Ovaj postupak dezinficira, čisti, sužava pore i zacjeljuje te je neizostavan u ovoj fazi čišćenja lica. Nakon toga slijedi maska, koja treba dodatno smiriti kožu lica i koja ima „trenutni“ vidljivi učinak, upija ostatak nečistoća i masnoće te potpuno dovršava postupak profesionalnog čišćenje lica.

Prirodni preparati daju odlične rezultate

Tu možemo pronaći razne kremozne ili peel off maske sa esencijalnim uljima lavande, čajevca, algi itd. Alge dodatno, zbog prisustva joda, povoljno djeluju na smanjivanje proizvodnje sebuma, jer on ujedno ubrzava metabolizam masti u organizmu. Lavanda ili čajevac djelovat će antiseptično i protuupalno i tu imamo prirodne supstance koje bez ikakvih nuspojava djeluju kao jaki prirodni antibiotici.

Trebalo bi pogledati antibiogram na koje sve bakterije i gljivice djeluje eterično ulje čajevca pa da shvatimo koliko je, u biti, priroda snažna. Upravo iz tog razloga nisam pobornik prakse jakih kemijski agensa poput salicilne kiseline, retinola i još malo vitamina C, jer taj tris u jednom, iako će dati dobre eksfolijacijske učinke, oštetit će i prirodnu barijeru kože, a samim time postajemo vrlo laka meta hiperpigmetacijama, koje se javljaju i iz mnogih drugih razloga, a osobito zbog sunca. Stoga, svi jači preparati za eksfolijaciju pa i glikolna kiselina, u mojoj praksi – čekaju jesen, jer ne želim tretirajući i rješavajući jedan problem, ustvari stvoriti dva.

Dobra je praksa, nakon težeg čišćenja lica nečiste kože, pozvati klijenta na kontrolu, a osobito ako se radilo o aknama te ga posavjetovati kako kod kuće nastaviti njegu. Tu se svakako krije i konačni uspjeh cjelokupnog tretmana, jer njega mora obuhvaćati dobro čišćenje, redovitu eksfolijaciju i nanošenje protuupalnih preparata.

Kozmetičar treba znati koje stanje kože treba prepustiti dermatolozima

Kozmetičar treba dobro procijeniti sve vanjske i unutarnje faktore koji sudjeluju u nastajanju nekog problema i ne zaboraviti na granicu kada je neki problem neestetizam kože, a kad je on bolesno stanje kože. Bolesno stanje kože tretiraju liječnici dermatolozi, iako sam dugi niz godina u praksi viđala doista svega pa i kad su kozmetičari upornim „istiskivanjem„ akna konglobata doveli do još goreg stanja, jer su mislili da je to samo mali problem koji oni mogu riješiti.

Uvijek, u težim slučajevima proširenih ili težih oblika akni, kozmetičar mora uključiti dermatologa, jer u suprotnom tretira samo posljedicu koja nije isključivo vezana uz samo pojačano lučenje sebuma. Tu je prisutna raširena bakterijska upala kože, kojoj uzroci mogu biti i teži disbalans hormona ili neko nesanirano žarište u organizmu.

U staroj kineskoj medicini i akupunkturi vrši se dijagnoza stanja organizma pomoću pulsa i jezika, aurikularna dijagnoza otkriva probleme promatranjem dijelova uha – ako su promijenjene boje, osjetljivi, ili se ljušte … sve za dijagnosticiranje stanja pojedinih organa u tijelu. Zanimljivo je sve čuti i vidjeti, ali moramo znati da su se ti specijalisti, uz završeni studij medicine, još godinama educirali i usavršavali, stoga su pokušaji imitacije ili banaliziranja toga u našoj struci doista smiješni.

Ponekad se u salonima, na osnovi izgleda trenutačnog stanja kože ili podočnjaka, čuju zahtjevi kozmetičara da klijent prekontrolira bubrege, tlak, mokraćni mjehur ili probavni sustav, jer je to sumnjivo?! To igranje doktora doista nije potrebno, što svakako ne znači da, kod samog prijema, klijenta nećemo upitati ima li ikakvih problema sa zdravljem. Dužnost je to svakog kozmetičara, kako ne bi ugrozio zdravlje klijenta ili nekome s pacemakerom izvodio tretman s direktnom visokom frekvencijom ili pak predložio tretman liftinga lica s miliamperskom strujom.

Znamo koje su kontraindikacije za neki određeni tretman, a ako nismo sigurni – tada ćemo tražiti klijenta da se posavjetuje sa svojim liječnikom, a ne „prepisivati“ pretrage umjesto liječnika. To je potpuno dovoljno kako bi bili pravi profesionalac u svom zanimanju. Isto tako, poznajem izuzetne kozmetičare koji su, educirajući se i prakticirajući npr. refleksologiju, došli do odličnih rezultata, ali nisu to prezentirali kao izlječenje nekih kroničnih bolesti, već samo pomoć, što to doista i jest.

Klijentovo povjerenje treba opravdati odličnim rezultatom i dobrim savjetima

Doctor doing botox injections on a mature woman's face

Kozmetički posao je doista lijep i iz razloga jer imamo privilegiju raditi sa zdravim ljudima tretmane uljepšavanja, tretmane čišćenja kože lica…. i tako bih mogla nabrajati unedogled. Upravo zbog toga nam klijenti dolaze s povjerenjem neopterećeni strahom.

Kad njihovo povjerenje opravdamo odličnim rezultatom i podjednako važim dobrim savjetom kako nastaviti njegu kože kod kuće, tada će naša nagrada biti zadovoljni klijenti, koji postaju naši redoviti klijenti. Važno je tada ostati pravi profesionalac, koji svaki put iznova izvrsno obavlja svoj posao, ne prelazi granice poslovnog, zamarajući klijente iz „kvarta“ svojim pričama iz obiteljskog života, jer se „poznate“ već, uz zahvalu na pitanju, odgovoriti kratko.

Pravi profesionalac ne razvija konverzaciju u tom smjeru, već naprotiv, on je taj koji neumorno savjetuje i predlaže što i zašto bi bilo dobro za klijenta napraviti neki tretman ili koristiti neki preparat, naravno, uvijek izgovarajući savjet u ugodnom tonu, bez ikakve obveze. Tada, ne samo da maksimalno pametno i profesionalno koristimo raspoloživo vrijeme, već će i sam klijent primijetiti da smo za to vrijeme posvećeni samo njemu, njegovoj dobrobiti i da je upravo on fokus naše pažnje.

Ne zaboravite da klijent plaća naše vrijeme i ne želi iz vašeg salona otići još opterećeniji nego što je ušao, zamoren pričama kako je sve poskupjelo i sl. Klijenti žele biti potaknuti, ohrabreni i nadahnuti dobrim i konkretnim savjetom od vas, u traganju za svojom vanjskom i unutarnjom ljepotom, koju vi njegujete i potičete svojim rukama, raznim protokolima i preparatima pa i ugodnom glazbom i mirisima, uz osmijeh pri dolasku i odlasku, jer će se tada oni osjećati ljepše, sigurnije i sretnije, a sigurna sam i mi u našoj svakodnevnoj „misiji“!

PROČITAJTE JOŠ

Klikom na sliku naslovnice, prelistajte novi broj:

Sponzorirano:

Sponzorirano:

PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER

PREDNOSTI NEWSLETTERA

  • saznajte prvi o novitetima iz vaše branše
  • iskoristite posebne ponude i pogodnosti koje pružaju naši partneri