Make-up

Tehnike za vizualnu korekciju nosa

Evgen Gec,

vizažist, edukator
Oblik nosa vizualno se može mijenjati po dužini, odnosno širini, vidljivo se mogu smanjiti izraženiji dijelovi, korigirati volumen te 'dodavati', odnosno 'oduzimati' dubina na dijelovima gdje je to neophodno

Stručnost vizažista je najprepoznatljivija po svladavanju trovrsnih tehnika šminkanja. Postupci korekcije izvode se za sve potrebe šminkanja i neophodno ih je koristiti za sve oblike make upa. U osnovi se dijele na tehnike kojima se žele prekriti nepravilnosti na licu, vizualno mijenjati oblik pojedinog dijela lica, odnosno neutralizirati određene boje koje se pojavljuju na licu, a to su najčešće crvena, ljubičasta i plava i njih nije moguće prekriti puderom. Da bi se te boje neutralizirale (odnosno smanjila njihova vidljivost), potrebno je koristiti komplementarne boje korektora – zelenu za neutraliziranje crvene boje, narančastu za neutraliziranje plave i žutu za neutraliziranje ljubičaste boje.

Korekcija oblika nosa upotrebom tamnog i svijetlog korektora

Dugačak nos – Da bi se korekcija mogla izvesti na najbolji način, potrebno je gledati nos po njegovoj dužini, od vrha prema dolje. Takav oblik nosa može se vizualno skratiti tako da se korektorom najtamnije boje potamni dio sa obje strane vrha nosa, kao što pokazuje skica. Druga opcija je da se prilagodi linija oko očiju koja se radi sjenilom ili olovkom. Što je šira ta linija, udaljenost između linije i vrha nosa izgleda kraća. Zato nos djeluje vizualno kraći.

Nos s podignutim vrhom – Najčešće je nos s navedenom karakteristikom po dužini kraći, ali to nije pravilo. Da bi izgledao duži, dovoljno je najtamniji korektor aplicirati na dio koji je vidljivo podignut ispod vrha nosa (potamniti ga). Na licu se prvo uočavaju tamniji dijelovi i zato nos izgleda vizualno dulji.

Grčki nos – Ovaj oblik nosa je specifičan, posebno zato što mu je korijen ravan. Na tom dijelu potrebno je dodati dubinu, što se vizualno može učiniti tako da se najtamniji korektor aplicira na predio korijena nosa. Da bi efekt bio još bolji, potrebno je na vanjskom dijelu gdje je apliciran tamni korektor upotrijebiti i najsvjetliji. Time se stvara kontrast između svjetlije i tamnije nijanse boja; zato i nos dobiva vizualno bolji oblik.

Nos sa istaknutom sredinom (orlovski nos) – Ovo je najčešći oblik nosa. Postoje dvije mogućnosti smanjenja vidljivosti kosti u sredini nosa – upotreba korektora najsvjetlije nijanse na istaknutom dijelu te upotreba najtamnijeg korektora na korijenu nosa.

Širok nos – U ovom slučaju, rubovi vanjskog dijela nosa istaknutiji su. Da bi se nos vizualno suzio, dovoljno je aplicirati tamni korektor na unutarnje dijelove rubova (potamniti taj dio) i aplicirati svijetli korektor na središnji dio nosa cijelom njegovom dužinom (posvijetliti taj dio). Kontrast koji se stvara između svjetlijeg i tamnijeg vizualno sužava vanjske dijelove nosa.

Plosnat nos – Ovakvom obliku nosa potrebno je dodati dubinu. To se može učiniti tako da se najtamniji korektor aplicira po cijeloj dužini nosa, a najsvjetlijim se posvijetli vanjska strana nosa, prema licu.

Nos sa širokim vrhom i uskim korijenom – Moguće su dvije opcije korekcije ovakvog oblika nosa. Značajka lica s takvim oblikom nosa je da su oči suviše blizu. Da bi se 'stvorila' vizualno veća udaljenost između očiju, najprije je potrebno na predjelu tzv. trećeg oka upotrijebiti korektor najsvjetlije nijanse. Istovremeno, sam korijen nosa dobiva na volumenu. Druga opcija se svodi na to da se najtamniji korektor aplicira po cijeloj dužini nosa, sa iscrtavanjem šire linije na njegovom korijenu. Da bi se smanjila širina vanjskog dijela nosa na vrhu, potrebno ga je potamniti na svim predjelima koji su istaknuti po širini.

PROČITAJTE JOŠ

Klikom na sliku naslovnice, prelistajte novi broj:

Sponzorirano:

Sponzorirano:

PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER

PREDNOSTI NEWSLETTERA

  • saznajte prvi o novitetima iz vaše branše
  • iskoristite posebne ponude i pogodnosti koje pružaju naši partneri