PREPARATI

Retinol

Blaženka Miškić

Blaženka Miškić

kozmetičar-stručni učitelj kozmetike
Retinol, oblik vitamina A, najčešće se može naći u hrani biljnog i životinjskog podrijetla, a ima široku primjenu u kozmetici. Poboljšava strukturu kože, liječi akne, usporava proces starenja, pozitivno djeluje na pigmentaciju

Retinol je otkriven 1909. godine, dok je izoliran tek 1931., a njegova prva primjena uslijedila je 1947. godine. Izuzetno je važan za razvoj svih tkiva u ljudskom organizmu. Regulira orožnjavanje kože i djeluje u smislu regeneracije tkiva, pospješuje mitozu i proliferaciju stanica epidermisa.

Retinol je oblik vitamina A, koji se najčešće može naći u hrani biljnog i životinjskog podrijetla, a ima široku primjenu u kozmetici.

Vitamin A je esencijalni nutrijent u ljudskom tijelu, topljiv u mastima, odnosno uljima.
Čudotvorna supstanca retinol godinama se koristi za poboljšanje strukture kože, kako u liječenju akni, tako i u usporavanju procesa starenja. Dokazano je da pozitivno djeluje na pigmetaciju, tj. sve oblike melasmi. Primjena retinola u kozmetici vrlo je značajna.

U početnom razdoblju primjene kozmetike s retinolom promjene se odvijaju u gornjim slojevima epiderme i nakon nekoliko tjedana koža izgleda mlađa. Retinol utječe na dublje slojeve kože – povećava se broj fibroblasta, kao i proizvodnja kolagena i elastina te se poboljšava struktura i funkcioniranje živog sloja kože, što omogućuje povezivanje epiderme i dermisa. Kao rezultat toga, nakon nekoliko mjeseci koža postaje čvršća, “deblja”, elastičnija, fine bore nestaju, a duboke postaju pliće.

Često se nedostatak retinola očituje u sivilu kože, a na koži se javljaju hiperkertotičke promjene.
Retinol najbolje djeluje u obliku retinoičke kiseline koja stimulira kolagenske stanice i stoga se brzo uočavaju rezultati.

Primjer kozmetičkog oblika retinola nalazimo u proizvodima za njegu kože kao retilni palmitat. Sve oblike retinola možemo naći u raznim strukturama i oblicima kozmetičke primjene. Tako se npr. Retin-A koristi za liječenje akni te se izdaje samo na liječnički recept. Po teksturi je kremast te ima snažno djelovanje na mrtve stanice kože i njihovu obnovu, tj. regeneraciju.

Isto tako, možemo ga naći u obliku gela ili seruma koji se najčešće koristi u kozmetičkim pripravcima za pigmentacije odnosno melasmu. Bitno je naglasiti da retinol čini istu stvar kao AHA i BHA kiseline; stoga je neophodno biti pažljiv kod primjene te izbjegavati sunčevu svjetlost da ne bi došlo do fototoksičnosti, odnosno neželjenih promjena poput pigmentacije.

Retinil palmitat i retinil acetat imaju lošiji učinak u usporedbi s retinolom. Uglavnom vlaže, sprječavaju keratozu kože i djeluju kao antioksidanti.
Potrebno je naglasiti da je retinol ipak agresivna supstanca koja može izazvati ozbiljne kontraindikacije poput iritacije, dehidracije, crvenila.

Zbog jakog djelovanja potrebno ga je uvoditi postupno i blago u njezi kože. Primjenu treba povjeriti stručnoj osobi kako bi odredila stanje i tip kože, a po tome i primjenu retinola. Retinol je najbolje proučavana komponenta kozmetike. Vrlo je cijenjen od strane svojih proizvođača, jer stvarno može raditi čuda za ljepotu.

Preporuke za primjenu retinola su – oko 30-e godine povremeno, tj. periodično, a nakon 40-e godine, ovisno o stanju i tipu kože preporučuje se kao noćna njega, kako kod ženskog spola tako i kod muškog. Sposobnost sinteze kolagena i ubrzavanja stanične obnove koju retinol ima ukazuje nam da su rezultati čvrsta, zaglađena koža i ujednačene meke bore, koža postaje meka, nježna, a njena boja je prirodna, blistava i zdrava.

PROČITAJTE JOŠ

PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER

PREDNOSTI NEWSLETTERA

  • saznajte prvi o novitetima iz vaše branše
  • iskoristite posebne ponude i pogodnosti koje pružaju naši partneri