Make-up

Šminkanje očiju

Evgen Gec,

vizažist, edukator
Jednostavno rečeno, ukoliko se želi oči istaknuti, potrebno je koristiti nijanse boja u potpunosti drugačije od boje očiju

Potrošači su suočeni s brojnim vrstama i nijansama proizvoda za šminkanje oko očiju, smještenih na policama trgovina te zbog toga dolazi do najčešćih pitanja vezanih za izbor i načine upotrebe tih proizvoda. Konfuzija nastaje upravo zbog odabira brojnih nijansi boja do vrsta sjenila koje onima s prosječnim poznavanjem može uzrokovati poteškoće.

Različiti oblici i vrste, kao što su kompaktna, u kremi, prahu, tekuća sjenila, sjenila u stiku ili u obliku olovke pogodna su za različite vrste make upa, tako da je važno unaprijed znati za koji tip kože su najpovoljnija. Prije detaljnog opisa treba istaknuti da se potrošači u odabiru nijansi najčešće usredotoče na boju očiju, što naravno nije pogrešno, ali su također dostupne i druge mogućnosti o kojima će više riječi biti u nastavku.

U fazi odabira boja vrlo je korisno znati što se želi postići sa određenim nijansama. Same boje i njihove nijanse omogućuju mnogobrojne opcije na temelju kojih se može istaknuti prirodna boja očiju. Na umu imam korištenje kontrastnih boja, u slučajevima kada se oči žele dodatno naglasiti. Jednostavno rečeno, u tom slučaju potrebno je koristiti nijanse boja u potpunosti drugačije od boje očiju. Kontrast boja naglašava oči i zato izgledaju istaknutije.

Dakle, u slučaju zelenih očiju – pomoću ljubičaste i ružičaste nijanse sjenila njihova boja izgleda intenzivnija nego kada se koristi zelena nijansa. Slično je u slučaju plavih očiju, posebno kada je boja kose svjetlija pa se zato koriste smeđe boje sjenila.

Šminkanje za poslovne prigode

Što se tiče šminkanja klijenata za poslovne prilike, najčešće upotrebljavam nijanse sjenila koje su prilagođene odjeći. Tako se postiže elegancija, čime se zaokružuje cjelina – dakle kombinacijom odjeće i make upa. Preglednost i nadasve dosljednost u poslovnom svijetu od velike je važnosti, zato je to stalno potrebno naglašavati. Poslovna komunikacija odnosi se na verbalni i neverbalni način komuniciranja, a neverbalni uključuje šminku.

Zamislite, na primjer, osobu koja radi u protokolu i koja je odjevena u lijepo dizajnirano smeđe odijelo. Šminka bi trebala biti primjereno odabrana, jer u suprotnom bi kontrast boja u usporedbi s haljinom dodatno istaknuo lice. Pogotovo ako je kosa svjetlija i oči plave, odnosno tamne. Svakako je takva osoba naizgled uređena, ali usklađenost boja mora se temeljiti na nijansama koje smiruju izgled lica i dodatno ga ne ističu. Nježne smeđe nijanse djeluju prilično neutralno te se u navedenom primjeru mogu izuzetno vezati, osobito ako su dopunjeni nekim toplijim bojama. Izgled takve osobe je umjeren i istovremeno usavršen pravom mjerom elegancije.

NOVI BROJ WELLBIS MAGAZINA

Pretplatite se i primajte redovito novi broj na vašu adresu.

NOVI BROJ WELLBIS MAGAZINA

Pretplatite se i primajte redovito novi broj na vašu adresu.

Koje od boja upotrijebiti za vjenčanja ili svečane prigode? Kako odabrati nijanse boja posebno kada je riječ o odjeći u bijeloj ili bež nijansi? U tom slučaju, postoje dvije verzije. Prva se odnosi na tip osobe, što znači da može biti plava, tamnokosa ili crvenokosa. Druga se odnosi na želje mladenki, koje najčešće žele imati oči više istaknute. Postupak se izvodi pomoću nijanse koja je potpuno u suprotnosti s bojom očiju. Recimo ako su nijanse sjenila plave, kao i oči – u tom slučaju oči neće posebno doći do izražaja zbog ujednačenosti boja i sjenila. Istaknute bi bile ukoliko se koriste nijanse koje u osnovi nisu plave i mogu se prilagoditi s bojom buketa.

Izgled apliciranih sjenila ne ovisi isključivo o izboru nijansi, nego i o na načinu upotrebe, što u velikoj mjeri ovisi o vrsti sjenila. Prije upotrebe je važno, posebno kompaktna sjenila i sjenila u prahu, kistovima dobro izmiješati na ruci, odnosno paleti, kako bi se spriječilo potencijalno rasipanje ispod očiju.

Sjenila se u tom slučaju bolje prihvate na prethodno apliciranom puderu, i zato su trajnija. Moguće rasipanje također se može spriječiti tako da se u sinusnom području ispod očiju malo intenzivnije aplicira puder u prahu. Na njega se mogu prikupljati fine čestice sjenila, a po završetku šminkanja četkom se ukloni prah pudera. To ima poseban značaj na kapcima, u slučaju zrele kože.

Kada je pogrešno izveden postupak aplikacije, nijanse sjenila akumuliraju se u borama oko očiju. Proces sjenčanja, stoga, treba provesti odgovarajućim kistovima kako bi se osigurala ravnomjerna raspodjela nijansi boja po cijelom području mobilnog ili stabilnog kapka. Od posebne je važnosti stabilnost aplikacije. Ona je optimalna kada su sjenila dodatno ojačana puderom u prahu ili kamenu. Na policama se mogu dobiti posebni fiksatori koji trebaju osigurati stabilnost apliciranih sjenila prije ili nakon početka sjenčanja (ovisno o proizvodu).

Vrste sjenila

Kompaktna sjenila – pogodna su za sve tipove kože i sve vrste make upa. Uglavnom zbog praktičnosti upotrebe, najpopularnija su. Razlikujemo sjajne i mat nijanse. Upotreba i jednih i drugih najčešće je vezana uz trendove, u manjoj mjeri uz potrebe (kao što je formiranje očiju). Mogu se podijeliti i prema sastavu i kvaliteti – neka su mekša, više pigmentirana. Ne preporučuje se upotreba na zrelijoj koži.

Sjenila u kremi – kod korisnika su manje popularna, međutim mi vizažisti s njima vrlo rado eksperimentiramo. Nijanse boja koje na kapcima stvaraju poseban čar pripremaju se na paletama za miješanje boja. Najbolje odgovaraju glatkoj koži, a nepovoljne su za zreliju kožu. Dosta se akumuliraju u bore, osobito ako se nepravilno koristi kompaktni puder ili puder u prahu.

Sjenila u prahu – za njih su karakteristične mikrogranule, koje omogućuju odlično miješanje nijansi, ali samo uz korištenje odgovarajućeg pribora, kao što su kistovi ili drugi oblici aplikatora. Činjenica je da se prašni dijelovi sjenila nešto teže udružuju te zato aplikacija mora biti usavršena.

Tekuća sjenila – svestrana su i jako zahvalna za rad, ali kod potrošača nisu najpopularnija. Pretpostavlja se da je razlog za to veća usredotočenost na trendove, a manje na potrebe ili poznavanje njihovih specifičnosti i prednosti. Pogodna su za sve tipove kože, posebno sa izraženim borama. Naizgled ih smanjuju, a često su vodootporna. Dobro prianjaju za kožu i ne nakupljaju se u borama.

Sjenila u stiku – pripadaju skupini praktičnih sjenila i, slično kao tekuća, pogodna su za sve tipove kože oko očiju. Njihova praktičnost je u prenosivosti, upotrebljivosti i stabilnosti primjene bez upotrebe dodatnog pribora kao što su aplikatori ili kistovi. Aplikacija je jednostavna, brza i stabilna. Pojedini tipovi tih sjenila imaju neobično ugodan učinak hlađenja.

PROČITAJTE JOŠ

Klikom na sliku naslovnice, prelistajte novi broj:

Sponzorirano:

Sponzorirano:

PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER

PREDNOSTI NEWSLETTERA

  • saznajte prvi o novitetima iz vaše branše
  • iskoristite posebne ponude i pogodnosti koje pružaju naši partneri