Njega kože

Hiperpigmentacija

Ivana Paulin

dipl.kozmetičar-edukator
Sklonost hiperpigmentacijskim promjenama ovisi o boji odnosno pigmentaciji kože te fototipu kože koji je pokazatelj sposobnosti kože da potamni prilikom izlaganja UV svjetlosti

U današnje vrijeme sve intenzivnijeg UV zračenja, povećane konzumacije lijekova te hormonskog disbalansa primjećujemo sve veći problem hiperpigmentacijskih promjena. Nažalost, hiperpigmentacija je ponavljajuća promjena na koži i ne možemo je se riješiti jednom zauvijek. Za postavljanje kozmetičkih protokola njege uvelike nam pomaže bolje razumijevanje mehanizama regulacije pigmentacije kože usljed kojih dolazi do neželjenih promjena.

Sklonost hiperpigmentacijskim promjenama ovisi o boji / pigmentaciji te fototipu kože koji je pokazatelj sklonosti kože tamnjenju prilikom izlaganja UV svjetlosti. To je ujedno i njen obrambeni mehanizam prilikom kojeg se stvara, kako za koga, željena tamnija put.

Najčešća kategorizacija kože po fototipu je Fitzpatric ljestvica, koja je sveprihvaćena u kozmetičko-dermatološkoj struci. Melanociti / osnovne pigmentne stanice kože/ imaju ulogu stvaranja melanina, a količina melanina primarno ovisi o genetici i izloženosti UV svjetlosti. Hiperpigmentacija je odgovor melanocita na vanjski ili unutarnji podražaj kože koji uzrokuje povećanu proizvodnju i nakupljanje melanina.

Hiperpigmentacija – problem sve veće mase ljudi

Sporadično i lokalizirano nakupljanje melanina stvara tamnija prodručja, estetski vrlo nepoželjna, a problem su sve veće mase ljudi. Iako razlikujemo nekoliko vrsta hiperpigmentacijskih promjena, baza im je ista te su potrebni približno isti protokoli njege.

Najčešće hiperpigmentacije koje podliježu kozmetičkim tretmanima su: melazme odnosno chloasma, postupalne hiperpigmentacije te solarni lentigo odnosno staračke pjege.

Bitno je razlikovati kozmetičke od dermatoloških promjena zahvaćenih hiperpigmentacijom te stečene i nasljedne hiperpigmentacijske promjene za određivanje pravilne kozmetičke njege.

Aparaturni i preparaturni protokoli

Tretmani koji se provode unutar kozmetičkih salona obuhvaćaju neke aparaturne (IPL) i preparaturne protokole rada s vrlo učinkovitim rezultatima. Kozmetički preparati koji se upotrebljavaju u svrhu rješavanja hiperpigmentacijskih promjena ometaju biokemijske i fiziološke puteve koji dovode do normalne melaninske ekspresije u koži. Oni fizički ometaju različite slojeve kože te imaju protuupalna i antioksidativna svojstva. Naravno da sami rezultati ovise o redovitosti tretmana te izuzetno važnoj kućnoj njezi.

Također, tretmani koji se provode u svrhu rješavanja problema podrazumjevaju mjesece u godini bez puno sunca i izlaganja UV svjetlosti. U sprječavanju nastajanja hiperpigmentacijskih promjena, za zaštitu kože od UV svjetlosti presudna je redovita, cjelogodišnja upotreba preparata sa fotozaštitinim djelovanjem!

PROČITAJTE JOŠ

Klikom na sliku naslovnice, prelistajte novi broj:

Sponzorirano:

Sponzorirano:

PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER

PREDNOSTI NEWSLETTERA

  • saznajte prvi o novitetima iz vaše branše
  • iskoristite posebne ponude i pogodnosti koje pružaju naši partneri