Njega kože

Usporavanje procesa starenja kože

Lady Moisturizing Skin Applying Facial Cream In Bathroom At Home

Blaženka Miškić,

kozmetičar-stručni učitelj kozmetike
Kako bismo pokušali spriječiti prijevremeno starenje, trebamo sagledati našu kompletnu brigu o tijelu i zdravlju. Neophodno je zdravo se hraniti kroz čitav životni vijek. Isto tako, tjelesna aktivnost je jedna od osnova koja nas vodi ka cilju u borbi protiv prijevremenog starenja.

Često razmišljam o starenju i, zanimljivo, nije me strah. Zašto? Upravo zato jer znam, uvjerila sam se tijekom svog dugogodišnjeg rada, da zaista postoji proces usporavanja starenja.

Redovita njega i stručna kozmetičarka, vedar duh, zdrava prehrana, tjelesna aktivnost, stalna edukacija i usavršavanje u svrhu zdravlja te rad, kako na tjelesnoj tako i na duhovnoj razini, donosi nam jednostavno predivne rezultate kad genetika i stres te svakodnevna jurnjava nisu na našoj strani.

Starenje je kontinuirani proces trošenja organizma, kojeg je nemoguće izbjeći. Nakon tridesete godine života koža se, kako izgledom tako i funkcionalno, mijenja, što znači da primjećujemo usporavanje izmjene tvari u stanicama kože te gubljenje vlage, a samim time i smanjenje elastičnosti kože.

Često se ljudi srednjih godina, pa i oni stariji, žale na motoričke sposobnosti zglobova, ‘pucketanje’ i bolove. Jedna od hipoteza o starenju je teorija oksidacije. Znanstvenici su utvrdili da postoji nekontrolirana oksidacija koja izaziva pomutnju u našem organizmu tako da nam u tijelu stvara slobodne radikale (molekule kojima nedostaje jedan vitalan elektron), koji ometaju funkcioniranje stanice. Jedan od faktora koji utječu na starenje kože je i sunce.

Dobro je poznato da koža koja nije prečesto izlagana sunčevoj svjetlosti ima bolju zategnutost, elastičnost te sposobnost regeneracije epidermisa i takva koža te sposobnosti gubi u visokoj starosti.

Kako bismo pokušali spriječiti prijevremeno starenje, trebamo sagledati našu kompletnu brigu o tijelu i zdravlju. Neophodno je zdravo se hraniti kroz čitav životni vijek. Isto tako, tjelesna aktivnost je jedna od osnova koja nas vodi ka cilju u borbi protiv prijevremenog starenja.

Moramo konstantno njegovati kožu lica i tijela. Kako se u mladosti ophodimo s našom kožom, tako nam ona to vraća u starosti.

Kozmetičari kao motivatori

Kako bismo mi kao kozmetičari pripremili naše klijente na starenje, potrebno je imati pravi pristup već prema onima u 30-im godinama. Mi kozmetičari moramo naučiti naše klijente da, u skladu sa svojom životnom dobi i tipu kože, pravilnom njegom i postupcima mogu usporiti i ublažiti proces starenja.

Često sam tijekom svog rada sretala gospođe koje su u svojim ranim 60-ima izgledale kao da su u ranim 50-ima. Tajna njihovog uspjeha je bila redovita njega kod kuće, uz adekvatne pripravke namijenjene svakodnevnoj uporabi, redoviti kozmetički tretmani pomno odabrani ‘od strane struke’ te zdrava prehrana i tjelesna aktivnost.

Zadovoljstvo i uspjeh je nemoguće ne primijetiti u njihovim očima, a vedar duh ih nikada ne napušta te stoga i sada, u zrelim godinama, i dalje se trude njegovati se te ostati svježe.

Starenje kože je biološki proces koji je usko povezan sa starenjem ostalih organa. Jedan od razloga je anatomska i fiziološka povezanost kože sa organizmom kojeg prekriva. Stručnjaci tvrde da organi počinju starjeti poslije 40-e godine života, ali se jako i ubrzano starenje odražava nakon 65-e godine života.

Starenje kože, kao i starenje organizma, neizbježan je proces; stoga mi kao kozmetičari rane zdrave navike trebamo sami preferirati, kako bi naši klijenti vidjeli da i mi sami, kao pojedinci, vjerujemo u usporavanje procesa starenja. Mi im moramo biti slika koju mogu pratiti u pokretu te ih tako motivirati i poticati da rade na sebi. Genetika nam određuje brzinu starenja, odnosno prirođena količina elastina i kolagena, koji su nosioci zdravlja i mladosti kože.

PROČITAJTE JOŠ

Klikom na sliku naslovnice, prelistajte novi broj:

Sponzorirano:

Sponzorirano:

PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER

PREDNOSTI NEWSLETTERA

  • saznajte prvi o novitetima iz vaše branše
  • iskoristite posebne ponude i pogodnosti koje pružaju naši partneri