Njega kože

Digitopresura – uspješna metoda u borbi protiv starenja kože

Blaženka Miškić,

kozmetičar-stručni učitelj kozmetike
Da bi nam lice ponovno dobilo vitalnost i sjaj potrebno je raditi na oporavku mišića i vezivnog tkiva. Jedna od modernih metoda koja se preporučuje u profesionalnoj njezi, a daje nam izuzetne rezultate, digitopresura, ne djeluje samo na stanje kože već i na mišiće, a time i na vezivnu strukturu kože te na krvotok odnosno limfu

Profesionalci prilikom tretmana njege kože vrlo lako uoče stanja kože koja su ‘izazvana i zanemarena’. Iako u današnjoj modernoj praksi imamo bezbroj načina i metoda za provođenje cijelih rituala obnove kože, neka su stanja toliko ‘izmakla kontroli’. Tada je jako teško doći do željenih rezultata, a sama klijentela je u tom slučaju jako zahtjevna.

Bore nastaju postupno. Prvo se pojavljuju na pojedinim dijelovima u vidu tankih linija, koje se poslije produbljuju i pojavljuje se prava, duboka bora. Unutar stanice kože slobodni radikali djeluju kao aktivator na kemikalije koje našim DNA molekulama omogućavaju razvijanje upale. Svaki put kad nam se to dogodi nastaje mali ožiljak i njihovo nakupljanje izražava se kao bora. Najosjetljivije područje za prve nastanke bora je tanka i osjetljiva koža oko očiju.

Vrste bora prema nastanku

Obzirom na uzrok nastanka, bore dijelimo u nekoliko skupina.

Bore starenja nastaju kao atrofija mišića i promjena u strukturi kože i karakteristične su za oba spola. Iako neumoljive u nastajanju, ako je koža cijeli život redovito njegovana (uz zdrav način života), mogu djelovati blago i njegovano. Redovitom daljnjom njegom spriječit ćemo dublje usijecanje bora i sama struktura će djelovati mekše odnosno pliće.

Bore spavanja javljaju se dok organizam miruje, vrlo su prodorne i javljaju se vrlo rano, već nakon 25-e godine života. Teško ih se može korigirati – jedini način je da promijenimo način spavanja.

Bore mimike su posljedica grimasa i izraza lica kojih često nismo svjesni; npr. prilikom rada na računalu, podignuta obrva… One na čelu mogu biti horizontalne, ali i zakrivljene te okomite; isto tako, oko očiju mogu biti simetrične te poluzakrivljene.

Kako se starenje očituje na licu

Često nam bore odaju i stanje organizma kao što je umor, iscrpljenost, neispavanost. To je jako naglašeno kod osoba koje rade noćne smjene. Pojava bolesti i raznih negativnih stanja dovodi organizam do grčenja. Sve se odražava na proces starenja kože i cijelog organizma.

Obzirom na to da se starenje očituje na licu, vrlo lako je uočiti da oči postaju uvučene, a kapci se naboraju. Područje oko očiju i na čelu lagano je smežurano i naborano, a ispod očiju javljaju se jastučići. Obrazi se uvlače, a koža na rubu brade opušta se, dok nam usne postaju tanje, a kutovi usana obješeni. Rezultat svega toga je da nam se glavni obrisi lica gube. Koža gubi čvrstoću i tada se radi o atrofiji kože.

Digitopresura

Da bi nam lice ponovno dobilo vitalnost i sjaj potrebno je raditi na oporavku mišića i vezivnog tkiva. Jedna od modernih metoda koja se preporučuje u profesionalnoj njezi, a daje nam izuzetne rezultate je digitopresura. Ona ne djeluje samo na stanje kože već i na mišiće, a time i na vezivnu strukturu kože te na krvotok odnosno limfu.

Digitopresura je ‘odgovor’ na starenje kože i može nam pomoći u procesu smanjenja znakova starenja te usporavanja starenja. Ova metoda potječe iz Kine, a zasnovana je na kineskoj medicini. Pruža nam višestruku korist jer je prožeta protokom vitalne energije koja nam ispunjava tijelo. Vitalna energija koja prožima tijelo širi se meridijanima, a na samoj površini kože, po cijelom tijelu, nalaze se akupunkturne točke. Digitopresurom, kao jednom od tehnika masaže, direktno djelujemo na protok energije i uspostavljajnje njene ravnoteže.

Na čemu se zasniva digitopresura

Digitopresura se zasniva na podražavanju akupunkturnih točaka pritiskom, odnosno masažom prstima. Pritiskom na određene točke stimuliramo receptore u koži. Najveći dio tih receptora nalazi se u mišićnom tkivu, koje je sastavljeno od snopova paralelnih vlakana. Upravo tu se nalaze receptori koje još nalazimo u tetivama mišića, zglobovima, završecima živaca i u samoj koži. Receptori nam omogućavaju prenošenje podražaja. Rezultat digitopresure je protok energije, poticanje izmjene tvari i pročišćavanja tkiva te poboljšanje elastičnosti i napetosti mišića i vezivnog tkiva.

Rezultati dolaze već nakon prve masaže, koža dobiva ljepšu boju, bolju prokrvljenost i sam tonus izgleda bolje. Pritisak kod digitopresure mora biti nježan, ali i dovoljno jak da ga se osjeti. Sam osjećaj potrebne jačine pritiska dobiva se kada ‘uđemo u rutinu’ digitopresure. Masaža ima svoj ritam. Pritisak pojačavamo brojeći do 10, zadržimo i polako smanjujemo pritisak brojeći unazad (od 10). Svaku određenu točku podražavamo oko 2-3 minute. Za cijelu masažu lica potrebno je oko 60 minuta. Potrebno je naglasiti da ovakva masaža zahtijeva izuzetno smireni rad, u opuštajućoj atmosferi, uz relaksirajuću orijentalnu glazbu. Rezultati tada neće izostati.

PROČITAJTE JOŠ

Klikom na sliku naslovnice, prelistajte novi broj:

Sponzorirano:

Sponzorirano:

PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER

PREDNOSTI NEWSLETTERA

  • saznajte prvi o novitetima iz vaše branše
  • iskoristite posebne ponude i pogodnosti koje pružaju naši partneri