Make-up

Kako upotrebljavati šminku na zreloj koži

Evgen Gec,

vizažist, edukator
Mi vizažisti ne možemo pomladiti lice, ali može se pomoći tako da se doda svježina, skriju pojedine sjene koje kožu vidljivo postaruju i da se koriste sve potrebne tehnike šminkanja koje omogućuju da se šminkom koža dodatno ne opterećuje

Lijepo je pisati o tome, posebno u zadnje vrijeme, kako se povećao broj žena koje koriste šminku na koži sa znakovima starenja.

Sve češće nam postavljaju pitanja kako bi se šminkom lice moglo donekle pomladiti, da bi izgledalo svježije, s manje bora i drugih nedostataka koji utječu na savršenost lica. Jednostavno, željele bi ukloniti karakteristike kože koje su za žene u zrelim godinama potpuno normalne.

Mi vizažisti ne možemo pomladiti lice. To zahtijeva fizičku intervenciju, ali može se pomoći tako da se doda svježina,  skriju pojedine sjene koje kožu vidljivo postaruju te da se koriste sve potrebne tehnike šminkanja koje omogućuju da se šminkom koža dodatno ne opterećuje. Kada lice izgleda svježe, samim time djeluje mlađe, ali sve u kontekstu karakteristika koje već posjeduje. Zato je važno već od samog početka šminkanja upotrebljavati proizvode koji dodatno ne opterećuju kožu.

Priprema lica

Šminkanje zrelije kože započinje slično kao i kod drugih vrsta kože, znači odgovarajućom pripremom lica. Lice mora biti temeljito očišćeno. Nakon toga slijedi tretman područja oko očiju. Za takvu vrstu kože je najpogodniji gel, prije svega zato što sadrži više vlage, a i kožu na tom predjelu bolje zateže. Slijedi aplikacija odgovarajuće kreme sa što više vlage, i bez dodatka masnoće, po cijelom području lica. Postupak je nužno izvesti od unutrašnje prema vanjskoj strani lica, a na vratu odozdo prema gore.

Podloga / puder

Za zreliju kože posebno je važan odabir podloge, znači pudera. Trebala bi biti što tečnija, laganija, što manje gusta, s dosta dobrom moći prekrivanja i u najbližem tonu kože. Aplikacija mora biti izvedena odgovarajućim, nešto gušćim kistovima, spužvicom ili prstima ravnomjerno po cijelome licu.

Korektor

Korektori, odnosno osvjetljivači moraju biti što tečniji da se ne nakupljaju u borama, jer u suprotnom bi bile još uočljivije. Izuzetno su korisni, posebno u područjima na kojima se pojavljuju tamne sjene. Aplikacija korektora treba biti nježna, mora se dobro razmazati spužvicom, posebno na području ispod očiju.

Nešto veći naglasak potrebno je dati predjelu bora smijalica, šupljini između nosnog mosta i usana, ispod donje usne i na vanjskim dijelovima završetka donje usne. U tim predjelima su sjene tamne i izraženije pa lice, ukoliko se napomenuta područja ne posvijetli na odgovarajući način, može izgledati umornije.

Sjenila za oči

Kod korištenja sjenila za oči vrijedi pravilo da je manje više. Oblikovanje očiju je pravi izazov, posebno u slučajevima kada stabilan dio kapka preklapa pokretnog i time zatvara oči pa one djeluju manje. Zato postupci moraju biti što više prilagođeni otvaranju.

Druga mogućnost je da se gornji vanjski dio očnog kapka, obzirom na to da je spušten, pravilnim dizajnom uočljivo podigne. U oba ova slučaja, postupak se provodi tamnijim eyelinerom ili sjenilom, koje ne smije biti intenzivno aplicirano, ali treba biti dobro ‘zamagljeno’ pomoću odgovarajućeg kista.

Naglašavam, takav se postupak izvodi kao dodatna podrška prirodnoj konturi očiju sa ciljem stvaranja virtualnih linija koje pomažu da se oči dodatno otvore. Najbolje je upotrijebiti sjenila u mat i ne previše tamnim bojama te previše guste teksture. Najviše odgovaraju tekuća sjenila čija je prednost u tome da dobro prianjaju na kožu, ne nakupljaju se u linijama i trajna su. Dopuna mogu biti kompaktna, odnosno sjenila u prahu.

Maskara

S obzirom na strukturu trepavica i promjene koje često prate korisnike maskare, važno je istaknuti neke od prednosti koje čine optimalnim korištenje odabrane maskare. Pravilo kaže da što su trepavice tanje, četkica maskare mora biti kraća i tanja; trepavice se s njima lakše dizajniraju i lakše se naglašava njihova prirodna duljina ili debljina.

Olovka i ruž za usne

Dizajniranje usana počinje tako da se gornja usna najprije oblikuje odabranom olovkom na prirodnim linijama usana. Vanjski dijelovi moraju biti blago naglašeni, ali ne više od jednog milimetra iznad vanjskog ruba. Slično se oblikuje linija donje usne, s time da je fokus naglašavanja prema sredini usne.

To je način na koji se može dobiti idealan oblik usne. Godinama usne postaju suviše plosnate pa im je potreban dodatni volumen. U takvim slučajevima najbolje je upotrijebiti ruž u prirodnim bojama, različitih nijansi, a izbjegavati tamne.

Rumenilo

Dodatno se lice može oblikovati rumenilom, o čemu sam pisao u prošloj kolumni. Najprikladnija su kompaktna, odnosno rumenila u kuglicama.

Šminkanje zrelije kože zahtijeva nešto više znanja, posebno iskustva osobe koja šminka. Sve prirodne linije lica su različite i mogu se mijenjati ili korigirati sa samo nekoliko pravilno izvedenih poteza. To je jedan od glavnih razloga zašto u našoj školi šminkanja, za potrebe šminkanja u salonima, najviše pozornosti posvećujemo fizionomiji i morfologiji lica.

PROČITAJTE JOŠ

Klikom na sliku naslovnice, prelistajte novi broj:

Sponzorirano:

Sponzorirano:

PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER

PREDNOSTI NEWSLETTERA

  • saznajte prvi o novitetima iz vaše branše
  • iskoristite posebne ponude i pogodnosti koje pružaju naši partneri