Njega kože

Masaža lica, lifting i opuštanje

Ivana Legović

ph. lab., dipl. cosmetologist
Dodir i pokret koji opušta napetost, briše bore, poboljšava tonus kože, potiče protok energije… Takav učinak ima masaža, ali samo ako se odabere prava tehnika, ako se izvodi redovito i kao dopuna svakodnevne njege

Blagotvorni učinci masaže poznati su već više tisuća godina. Masaža je stara koliko i čovjek, a ljekoviti učinak dodira poznajemo svi. Dodirivanjem kože podražavamo razna osjetila i organe, stoga masaža ne djeluje samo na tijelo već i na psihu. No upravo zbog takvog višestrukog i različitog djelovanja nije svejedno kako se masaža izvodi, ni koja se tehnika masaže primjenjuje. Odabire se ovisno o potrebama kože, ovisno o naravi, navikama i potrebama klijenata, ovisno o cilju koji želimo postići. Klasičnom masažom, koja je dio tretmana lica, postiže se opuštanje, bolje upijanje aktivnih sastojaka proizvoda za njegu, potiče revitalizacija tkiva, ali njen je lifting učinak kratkotrajan, ne djeluje u dublje strukture kože i potkožnog tkiva. Ona je svakako dobar izbor za normalnu, mladenačku kožu, za kožu bez bora i bez posebnih zahtjeva. No kad je u pitanju umorna i/ili zrela koža s više ili manje izraženim borama, koža oslabljenog tonusa, koža na kojoj je stres ostavio tragove, tada klasična masaža nije dovoljna. U tom slučaju treba pokrenuti optok krvi i limfe, djelovati na dublje strukture kože. Tada se primjenjuje digitopresura i/ili limfna drenaža, japanska masaža, kao i modelirajuća masaža koja djelujući na mišiće vraća tonus obrisima lica.

Koju masažu odabrati

Vanjski izgled kože, njena napetost i stvaranje bora, osim o vanjskim utjecajima, ovise o stanju mišića koji su smješteni neposredno ispod kože i s njom povezani. To su tzv. kožni mišići; između njih i kože ne postoji potkožno tkivo. Upravo stoga, moguće je masažom djelovati na te mišiće, poboljšati njihovu prokrvljenost. No upravo ta uska povezanost mišića i kože nalaže nam pažljiv odabir tehnike masaže.
Razne tehnike masaže imaju za cilj poboljšati elastičnost i napetost mišića, smanjiti atrofiju i vratiti mišićima punoću, potaknuti protok krvi i limfe, protok energije, potaknuti izmjenu tvari i pročišćavanje tkiva, poboljšati elastičnost i napetost kože. Različite tehnike anti-age masaža djeluju drenažno, modeliraju mišiće, potiču energiju.

Digitopresura – zasniva se na tradicionalnoj kineskoj medicini, prema kojoj je u osnovi zdravlja i ljepote protok vitalne energije koja protječe kroz ljudsko tijelo. Ta vitalna energija tijelom protječe meridijanima, a na površini kože nalaze se stotine točaka preko kojih možemo djelovati na protok energije. Digitopresura se zasniva na podražavanju tih točaka, odnosno na uspostavljanju protoka vitalne energije.

Limfna drenaža – cilj je potaknuti izmjenu tvari među stanicama i tkivima, potaknuti pročišćavanje, izlučivanje toksina i suvišnih tekućina.

Japanska masaža – nazivamo je i anti-age masaža. Slijedom pokreta, primjerenom čvrstoćom i brzinom pokreta, mišići se dubinski oblikuju i aktiviraju se procesi u tkivima. Istovremeno se jačaju atrofirani mišići. Rezultat ove masaže trenutačno je vidljiv i dulje traje.

Kristaloterapija – Kristali potiču protok energije, ublažavaju stres, opuštaju napetost. Kozmetičarka je ta koja će, ovisno o stanju i tipu kože, procijeniti koja masaža je potrebna te preporučiti učestalost izvođenja masaže.
No i najbolje izvedena masaža, ako se ne izvodi redovito te ako izostane svakodnevna njega, neće dati željene rezultate.

V lifting anti-age masaža

Dugogodišnjim iskustvom, učenjem i praksom, pored ostalog, došla sam do spoznaja o učinku raznih tehnika masaže, o onome što se masažom doista može postići. Rezultat je V lifting anti-age masaža, kombinacija anti-age japanske i ostalih anti-age masaža te digitopresure. Izvodim je na veliko zadovoljstvo mojih klijentica; zapravo, zadovoljstvo mojih klijentica V lifting anti-age masažom bio mi je poticaj i velika motivacija da im uz proizvode i savjete ponudim tretmane s dugotrajnim rezultatima, odnosno da im pomognem da odgode drastične invazivne zahvate. Uz edukacije inozemnih kozmetičkih kuća koje provodim za djelatnike Spa centara i kozmetičkih salona, uvela sam edukaciju i za V lifting anti-age masažu. Rezultati i interes za ovom masažom potvrdili su mi da se u našoj struci ustrajnim radom, stalnom edukacijom te praktičnim radom mogu dobiti bolji rezultati i poboljšati kvaliteta usluge.

Svakodnevna njega

Redovito i temeljito čišćenje osnova je svakodnevne njege; to je najbolji početak njege. No osim čišćenja, nanošenja sredstva za zaštitu, hidraciju i obnavljanje, masaža je neizostavni dio svakodnevne njege. Savjetujem vam digitopresuru. Masaža točaka lica ima dvostruki učinak, potiče cirkulaciju krvi i limfe, poboljšava točke preko kojih se može poboljšati napetost mišića. Rezultat su čvršći i napetiji, donedavno opušteni, atrofirani mišići koji su bili izgubili svoju prirodnu čvrstoću i elastičnost. Učinak masaže bit će bolji i brže vidljiv ako se za njegu lica koriste odgovarajuće kreme i prije masaže krema nanese na očišćeno lice. Ovisno o tipu kože, za dan bi trebalo koristiti hidrirajuće kreme, a za noćnu njegu hranjive kreme koje potiču proces obnove kože. U svakom slučaju, važno je kremama pomoći koži u očuvanju dovoljne količine vode; uvijek treba imati na umu da je suhoća kože jedan od uzroka stvaranja bora.

Pritiskom na određenu točku stimuliraju se receptori koji se nalaze u mišićnom tkivu sastavljenom od snopova paralelnih vlakana. Neki receptori nalaze se u tetivama mišića, neki su u samoj koži. Zahvaljujući receptorima, digitopresurnom masažom djelovat će se na brojne fizičke, ali i psihičke funkcije.

Na crtežu su prikazane određene digitopresurne točke koje je potrebno podražavati jagodicama prstiju. Ako se masaža izvodi redovito i pravilno, rezultat neće izostati. Promjena na licu bit će vidna. Ublažit će se i izbrisati bore na licu, a prije od svih nestat će sitne bore oko očiju.

Na crtežima su prikazane točke koje se nalaze na glavi i na licu, točke koje su od velikog značaja za izgled lica. Mogu se podražavati točke cijelog lica ili ako su problem samo bore oko očiju ili oko usana, dovoljno će biti podražavati točke samo tog dijela lica.

– Poticanje cirkulacije. Za jutarnje buđenje i poticaj protoka tjelesne energije potrebno je stisnuti šake i člancima prstiju istodobno masirati potiljak i tjeme, prateći smjer strelice i redoslijed koji je označen brojevima.
B – Masažom uške stimuliraju se unutarnji organi i cirkulacija koja je izuzetno važna za lice i vrat. Istodobno se masiraju oba uha, trljajući između kažiprsta i palca rub ušne školjke. Nakon toga, površinom nokta se masira unutrašnji dio ušne školjke (ne slušni kanal). Pojavit će se osjećaj zagrijavanja u području lica.

Najbolji način da se na lice nanese krema za dnevnu i noćnu njegu.

1. Ispruženim prstima obje ruke naizmjenično nježno masirajte ravnim pokretima od ključne kosti prema čeljusti.
2. Dlanovima i ispruženim prstima obje ruke istodobno ravnim potezima prelazite od brade prema ušima – od nosa prema sljepoočnicama
3. Jagodicama prstiju obje ruke masirajte od vrha nosa, od točke između obrva prema kutovima čela.
Prije sljedećih pokreta, nanesite specijalnu kremu protiv bora oko očiju.
4. Jagodicama prstiju nježno kružite ispod očiju, od vanjskih kutova prema unutarnjim kutovima i nastavite iznad očiju, preko obrva.
5. Jagodicama prstiju istodobno tapkajte ispod očiju, polukružnim pokretom od unutarnjeg prema vanjskom kutu oka.
6. Tapkajte jagodicama prstiju nježno, brzo pomičući prste, istodobno s obje ruke. Potaknut ćete površinsku cirkulaciju, poboljšati i ubrzati upijanje kreme. Potom glavu zabacite malo unatrag, tako da podignete lice i nadlanicama ili gornjom stranom prstiju nježno lupkajte podbradak, od lijeva desno i u suprotnom smjeru. Lupkajte 1 – 2 minute.

PROČITAJTE JOŠ

Klikom na sliku naslovnice, prelistajte novi broj:

Sponzorirano:

Sponzorirano:

PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER

PREDNOSTI NEWSLETTERA

  • saznajte prvi o novitetima iz vaše branše
  • iskoristite posebne ponude i pogodnosti koje pružaju naši partneri