Njega kože

Penetracija kozmetičkih proizvoda u kožu

Ivana Paulin

dipl.kozmetičar-edukator
Učinkovit kozmetički proizvod trebao bi biti osmišljen na način da aktivne tvari dođu do stanica kože, utječu na metabolizam te na njega blagotvorno djeluju, ali ne narušavaju integritet kože

Koža kao najveći organ tijela ima važnu ulogu u održavanju homeostaze te zaštiti od vanjskih utjecaja i prodiranja tvari u organizam. Ona se koristi kao mjesto za aplikaciju velikog broja preparata namijenjenih u medicinske i kozmetičke svrhe te u novije vrijeme u medicinsko-kozmetičke svrhe (cosmeceuticals).

Učinkovit kozmetički proizvod trebao bi biti osmišljen na način da aktivne tvari dođu do stanica kože, utječu na metabolizam te na njega blagotvorno djeluju, ali ne narušavaju integritet kože.
Ako želimo da kozmetički sastojak dođe do određenog mjesta u koži, on mora biti topiv u vrsti tkiva gdje će boraviti.

Membrane stanica građene su od lipidnog dvosloja (rastapaju tvari topljive u masnoći) dok je unutrašnjost tih stanica ispunjena uglavnom vodom (rastapaju tvari topljive u vodi). To čini isporuku kozmetičkih sastojaka složenom, jer tvari topljive u vodi teško prolaze membranske lipide, ali opet moraju doći do unutrašnjosti stanice kako bi sudjelovale u staničnom metabolizmu i postigle željene rezultate.

Dakle, emulzije (kozmetičke smjese) bi trebale biti konfigurirane s pravom količinom uljnih i vodenih tvari kako bi prošle kroz stanične membrane i došle do unutrašnjosti stanice. Isto tako je bitan i odabir kemijskog oblika koji uvelike može utjecati na dostupnost tvari do određenih stanica kože.

Stratum corneum zbog svoje izuzetno kompaktne strukture (korneociti i intracelularne lipidne strukture) čini prvu i glavnu fizičku prepreku u prodiranju većine tvari, kako loših tako i dobrih, koje dođu u doticaj s kožom. Sposobnost prodiranja nekog preparata u kožu ovisi o njegovim fizičkim i kemijskim svojstvima te o njegovoj formulaciji (npr. veličina molekula manja od 500 Da, nepolarne i neionizirane molekule, odgovarajući oblik i fleksibilnost, stanje kože, temperatura, pH…).

Kako bi poboljšali penetraciju preparata moramo utjecati na stratum corneum pravilnom formulacijom proizvoda koji potiču promjenu staničnih struktura, slabe veze između korneocita, povećavaju hidraciju, polarnost/ioniziranost…

Metode kojima se utječe na bolju penetraciju kozmetičkih proizvoda u kožu

Na bolje prodiranje preparata kroz kožu možemo utjecati fizičko-mehaničkim metodama (električni tokovi, mehaničke sile – ultrazvuk, iontoforeza, masaže…) i kemijskim metodama (humektanti, kemijski pilinzi…) te samom formulacijom preparata.

Iz svega navedenog rekla bih da penetracija tvari ovisi o stanju kožne barijere, prije svega stratum corneuma. Ako nam je SC u dobrom i zdravom stanju, tada je i penetracija tvari otežana no ako je SC oštećen ili mu je narušena funkcija, tada je penetracija tvari olakšana.

To možemo gledati s pozitivne strane (ciljano oslabljeno djelovanje SC zbog želje za prolaskom nekih dobrih aktivnih tvari u dublje slojeve kože) ili negativne (oslabljeno djelovanje SC zbog nekih vanjskih ili unutarnjih utjecaja, što dovodi do prodiranja neželjenih tvari u dublje slojeve kože izazivajući iritacijske procese).
Pravilnim odabirom preparata i fizičko-mehaničkih metoda ciljano djelujemo na određene stanične stukture, slabimo veze među njima te tako utječemo na bolju peneraciju željenih proizvoda i aktivnih tvari u kožu osiguravajući maksimalne rezultate kozmetičke njege!

PROČITAJTE JOŠ

PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER

PREDNOSTI NEWSLETTERA

  • saznajte prvi o novitetima iz vaše branše
  • iskoristite posebne ponude i pogodnosti koje pružaju naši partneri