Njega kože

Proces starenja kože

Blaženka Miškić,

kozmetičar-stručni učitelj kozmetike
Želja za lijepim izgledom je nepobjediva u čovjeku, kao i želja za sporijim starenjem. San svake žene je usporiti proces starenja, odnosno ublažiti ga.

Želja za lijepim izgledom je nepobjediva u čovjeku, kao i želja za sporijim starenjem. San svake žene je usporiti proces starenja, odnosno ublažiti ga. Osim želje potrebno je nešto više – zdrav način života, tjelesna aktivnost i briga o kvalitetnoj prehrani te njega (koja uključuje cjeloživotno ulaganje), osobito kože lica i tijela. Onaj tko ‘otvori vrata’ kozmetike i njege u mladosti, bit će zadovoljan u starosti. U kozmetičkoj praksi postoje razne metode i preparati koji mogu usporiti proces starenja.

Unutarnji i vanjski čimbenici starenja kože

Način i brzina starenja ovise o genetskim predispozicijama, tipu kože, načinu slabljenja tonusa kože, količini elastina i kolagena, količini vode, hormonima, stresu, nedostatku sna, prehrani, lošim životnim navikama, kao npr. alkohol i cigarete te bolestima, a sve to su unutarnji čimbenici na koje mi možemo utjecati. Osim unutarnjih čimbenika postoje i vanjski, koje ne smijemo zanemariti, a to su pretjerano izlaganje suncu, odnosno ultraljubičastom zračenju, loša voda, koja je puna klora, loši kozmetički preparati, ispušni plinovi i, dakako, klimatske varijacije.

Starenje kože

Starenje kože događa se u svim njenim slojevima, jer gubi masno potkožno tkivo, polako se opušta, gubi tonus… Sama površina postaje suha, hrapava, uz povremeno lagano perutanje, koje je posljedica brzog orožnjavanja, a pojavljuje se i pigmentacija.

Koža je jako sklona staračkim pjegama, koje su najzastupljenije na ekstremitetima. U dubljim slojevima derme dolazi do propadanja vezivnog tkiva pa koža naizgled djeluje mlohavo. Zbog manjka enzima koji su nam jako bitni za sintezu kolagena, jer nam održavaju čvrstoću i napetost kože, gubimo vodu.

Elastična vlakna gube kompaktnost i tako dolazi prvo do pojave nabora, a potom dubokih bora. Žlijezde lojnice i znojnice također slabe, jer se automatski stvara manje kožnog obrambenog mehanizma. Dlake postaju tanje, rjeđe te izraženo sijede. Isto tako, dlake se pojavljuju na nekim nepoželjnim mjestima (kod žena) kao što su brada i brkovi (hirzutizam).

Sve je uvjetovano ravnotežom hormona, koja nije više ustaljena nego dolazi do oscilacije. Imunitet kože je narušen pa je posljedica slabljenje kapilarnog sustava do te mjere da dolazi do pucanja kapilara. Kompletan izgled kože dobiva malo tamniju nijansu uz obješenost turgora, što se posebno vidi na kapcima.

NOVI BROJ WELLBIS MAGAZINA

Pretplatite se i primajte redovito novi broj na vašu adresu.

NOVI BROJ WELLBIS MAGAZINA

Pretplatite se i primajte redovito novi broj na vašu adresu.

Slobodni radikali

Sve se to događa u našem organizmu i pitamo se – zašto? Postoji teorija slobodnih radikala koja nije zanemariva. Slobodni radikali su molekule koje gube elektron u kemijskim reakcijama, a nastaju u svim tjelesnim stanicama. Starenje stanica je rezultat oštećenja koja uzrokuju slobodni radikali. Taj ‘kradljivac’ oštećuje zdravu stanicu; toliko je snažan da nam ošteti komponente stanice DNA. Naša je sreća da DNA ima sposobnost obnavljanja… Isto tako, slobodni radikali oštećuju i masne stanice te membrane stanica, što nam objašnjava i pojavu nekih bolesti, kao npr. artritisa.

Antioksidansi

Naš organizam ima sposobnost samostalno se boriti protiv slobodnih radikala, a najveću snagu dobivamo sa antioksidansima koje sami proizvodimo te nas tako „spašavaju“. Kada se slobodni radikal, koji je nestabilan, spoji sa antioksidansom – postaje stabilan. Osnovno oružje obrambenog sustava jesu antioksidativni enzimi koje stvara sama stanica, npr. superoksid dismutaza, katalaza i glutation peroksidaza, koji su potpomognuti vitaminom E, A i C.

Vitamin E

Vitamin E poznat je kao vitamin mladosti, izuzetno je zastupljen u pripravcima namijenjenim njezi zrele kože, tj. anti-age kremama te postiže velike rezultate kod tonusa kože. Isto tako, pripravci za njegu područja oko očiju uvijek su obogaćeni vitaminom E. Nalazimo ga u biljnim uljima, orasima, tamnozelenom lisnatom povrću, plodovima mora, iznutricama, jajima i avokadu.

Vitamin C

Vitamin C ima jaku sposobnost hidracije kože, što nam je kod procesa starenja izuzetno bitno. U kozmetičkoj praksi izuzetne rezultate postižemo kod izbjeljivanja kože, npr. kod pigmentacije ili staračkih pjega. U kozmetičkim pripravcima služi kao stabilizator. Nalazimo ga u citrusnom voću, naru, jagodama, dinjama, paprikama, brokulama, rajčicama te zelenom lisnatom povrću.

PROČITAJTE JOŠ

Klikom na sliku naslovnice, prelistajte novi broj:

Sponzorirano:

Sponzorirano:

PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER

PREDNOSTI NEWSLETTERA

  • saznajte prvi o novitetima iz vaše branše
  • iskoristite posebne ponude i pogodnosti koje pružaju naši partneri