Energetska konstitucija otkriva „najslabiju kariku” dobrostanja

Jelica Popić, dr. med.,

ravnateljica Učilišta Lovran medical wellness akademije
Tijekom početnog pregleda i testiranja "tui na" terapeut traži gdje se nalazi prepreka u protoku energije na način da palpirajući puls, postavljajući pitanja, gledajući, slušajući i opipavajući meridijane otkrije koji je od pet elemenata naša „najslabija karika”

Što mi jesmo, a što želimo i možemo postati ovisi o energetskoj konstituciji – kažu stari Kinezi. Prije svake tui na kineske masaže i terapije akupresurom po principima Tradicionalne kineske medicine potrebno je istražiti energetski status i otkriti koje su naše snage, a što su nam prepreke na putu zdravlja, cjelovitog ozdravljenja, uspjeha u odnosima, partnerstvu, roditeljstvu i u poslu kojim se bavimo.

Osnove tradicionalne kineske medicine (TKM)

Tradicionalna kineska medicina je filozofija odnosno pogled na život koji ističe da je svaki živi organizam istodobno „i energija i materija”. Kinezi su nematerijalnu komponentu živog sustava nazvali „Qi”. Tu riječ su zapadni narodi preveli kao „energija”. Danas se smatra da je „informacija” bolji prijevod, odnosno značenje riječi „Qi”. Naime, za Kineze je „Qi” nevidljiva životna sila koja upravlja procesima zdravlja i održivog funkcioniranja ljudskog organizma te su smatrali da ima dva pola (Yin i Yang).

Stari su Kinezi već po rođenju djeteta istraživali njegovu urođenu energetsku konstituciju na način da otkriju je li odnos Yina i Yanga u ravnoteži i postoji li energetski poremećaj u nekom od pet elemenata. Kada se otkrije energetska konstitucija, pojedinac se savjetuje u pogledu navika prehrane, vježbanja, emocija, odnosa i bude općenito upoznat s načinom života i navikama koje mu pomažu u izbjegavanju životnih neprilika i bolesti.

Pet elemenata

Kinezi su smatrali da se energija (ili informacija) materijalizira u pet osnovnih formi te kažu kako se sve što postoji na ovom svijetu sastoji od „pet elemenata”, tj. posjeduje značajke svih pet elemenata, a pripada dominantno jednom od tih elemenata. „Pet elemenata” ne čini neovisno jedinstvo. Ništa na svijetu ne pripada samo jednom elementu, svaki u sebi sadrži svih pet, ali jedan element prevladava i tako daje cijelom sustavu karakteristike prevladavajućeg elementa. Holistički moderni pristup zdravlju kaže da je zdravlje cjelina koja ovisi o stanju svakog svog pojedinog elemenata (psihofizičkog, emocionalnog, socijalnog, ekonomskog…).
Po teoriji “pet elemenata” grupirane su pojedine psihičke, socijalne i fizičke ljudske karakteristike u pet osnovnih grupa: vatra, zemlja, metal, voda i drvo.

Energetska dijagnoza po teoriji pet elemenata

Tijekom početnog pregleda i testiranja Tui na terapeut traži gdje se nalazi prepreka u protoku energije, na način da palpirajući puls, postavljajući pitanja, gledajući, slušajući i opipavajući meridijane otkrije koji je element naša „najslabija karika”.
VATRA
Kod energetskog poremećaja u elementu vatre osobe su tjeskobne, razdražljive, preosjetljive, pretjerano napete, brzo promjenjivih stavova i raspoloženja. Energetski poremećaj u elementu vatre može se prepoznati po crvenom vršku jezika, ‘smijućem’ glasu, mucanju, povremeno gorkom okusu u ustima, mirisu na zagorjelo, napadima vrućine u licu, ubrzanom pulsu, a može uzrokovati bolesti srca i krvnih žila.
ZEMLJA
Osobe koje imaju poremećaj energije u elementu zemlje su cinične, samosažalijevaju se, sumnjičave su, kritične, hladne, kreativno prazne. Imaju probleme s mišićima, alergije, slatkast okus u ustima, pjevan glas, previše sline.
METAL
Poremećaj energije elementa metal, prepoznajemo kod osoba koje su tugaljive, plačne, suhe kože ili koje imaju problema s kožom, ljut okus u ustima, miris po ribi, lijekovima, pepeljastu boju kože, probleme s nosom, plačljiv glas, izraženu dlakavost, previše sluzi u dišnom sustavu.
VODA
Poremećaj elementa vode očituje se u osjećaju straha, obrambenom stavu, nesigurnosti, lebdjenju u oblacima, nefokusiranosću. Simptomi energetskog poremećaja u elementu vode su i bolovi u kostima, šumovi u ušima, slan okus, čeznutljiv glas, slaba kosa, poremećaj u genitalnom i urinarnom sustavu.
DRVO
Poremećaj energije u elementu drva iskazuje se kroz izrazitu svadljivost, iritabilnost, nestrpljenje, ljutnju, nasilnost, jadikovanje, osvetoljubivost, krutost u razmišljanju, neorganiziranost, frustraciju, nepostojanost. Na tjelesnoj razini mogu se javiti kiseli okus, slabost mišića, tetiva, ligamenata, poremećaj vida, migrena, menstrualne tegobe, vičući i ljutit glas, previše suza i iritiranost u očima, promjene na nožnim noktima.


Kada otkrije koji je element u disbalansu, poznavajući zakone ili pravila u protoku Qi-a, Tui na maser i terapeut može ciljano i precizno izabrati meridijane, točke i pokrete akupresure i masaže koji će ukloniti poremećaje u protoku životne energije i ukloniti prepreke za cjelovito ozdravljenje. Nakon Tui na kineske masaže i akupresure klijenti se osjećaju zdravije, laganije, opuštenije i snažnije, odnosno otpornije na stres.

PROČITAJTE JOŠ

PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER

PREDNOSTI NEWSLETTERA

  • saznajte prvi o novitetima iz vaše branše
  • iskoristite posebne ponude i pogodnosti koje pružaju naši partneri