Njega kože

Ultraljubičaste zrake opasne su u svako doba

Ivana Legović

ph. lab., dipl. cosmetologist
Sunce nam život znači, ali zbog njega i ubrzano starimo

Koža, naš najveći organ, mora biti zaštićena od štetnog djelovanja sunčevih zraka, pogotovo u ljetnim mjesecima. Ultraljubičaste zrake, iako se ne mogu vidjeti, mogu nam nanijeti veliku štetu. Tri su osnovna tipa ultraljubičastih zraka – UVA, UVB i UVC . UVA zrake (duljine 320-400 nm) prodiru dublje u kožu i uzrokuju isušivanje i oštećenje kože te svakako nastanak bora.

Posljedice mogu biti i vrlo opasne po zdravlje ukoliko je izlaganje bilo prekomjerno. One prodiru i prolaze kroz sloj oblaka, neobojeno staklo pa čak i kroz laganiju odjeću. UVB zrake (duljine 290-320 nm) prodiru u gornje slojeve kože. Uglavnom uzrokuju crvenilo te opekline koje znaju biti bolne i neugodne. Njihov štetan utjecaj oslabljen je slojem oblaka i staklom (ne prolaze kroz staklo).

Najjače su ljeti u podne. UVC zrake (duljine kraće od 290 nm) predstavljaju najsnažnije zrake unutar UV spektra i opasne su po život. Smatra se da ih se u cijelosti filtrira u ozonskom sloju, tj. “omotaču”, gdje bivaju apsorbirane. Zbog toga ne dopiru do površine zemlje. Međutim, zbog oštećenja ozonskog sloja, strah od UVC zraka ne zvuči više tako neopravdano ili paranoično. Naime, znamo da se iz godine u godinu povećava broj malignih oboljenja kože.

Važan je dovoljno visok zaštitni faktor

Vrlo je važno odabrati kremu za sunčanje koja ima dovoljno visok zaštitni faktor, ali koja odgovara našem tipu kože. Klijenti često traže pojašnjenje – što konkretno znači SPF?
Pojam dolazi od SPF – Sun Protection Factor. Broj koji je napisan uz SPF govori nam koliko možemo produljiti naš boravak na suncu, a da ne pocrvenimo. Zaštitni faktor produljuje potrebno vrijeme za nastajanje crvenila ili opeklina na koži. Opekline koje bi bez zaštite nastupile nakon 10 minuta sunčanja, sa zaštitnim SPF 10 nastupile bi nakon cca 100 minuta. Također, iskustva govore da bi bilo pametno iskoristiti samo 60 posto maksimalnog vremena.

Važno je poznavati svoj fototip kože

Sve to vrijedi samo pod uvjetom da dobro poznajemo kojem “fototipu” naša koža pripada. Znači, opet i ovdje govorimo o pravilnoj i profesionalnoj dijagnostici tipa kože. Puno manje poznat, iako ne manje važan, je PPD (Persistent Pigment darkening), zaštitni faktor koji predstavlja zaštitu od UVA zraka. To bi nam također trebalo biti vrlo važno u odabiru zaštitne kreme.

Znamo da se najveći broj krema za zaštitu od sunca kupuje u trgovinama. Tamo se, nažalost, kupci nemaju s kim posavjetovati. Tako odmah možemo i pretpostaviti koliko u postotku ljudi pravilno kupuje i koristi zaštitu od sunca. Kako i po čemu konkretno prepoznati različite tipove kože?

Četiri fototipa kože

Prema osjetljivosti na opekline od sunca i jačini potrebne zaštite, postoje četiri tipa kože:

Tip 1: Vrlo svijetla koža, crvena kosa, svijetla boja očiju, pjege. Zbog nedostatka pigmentacije ovaj tip sklon je opeklinama. Koža se može izlagati suncu cca 5 do 10 minuta do pojave crvenila. Ima ga 2% populacije. Naravno, ovisno o jačini sunca, preporučuje se minimalna zaštita sa SPF 25-50.

Tip 2: Svijetla put kože, plava do svijetlosmeđa kosa, svijetla boja očiju. Pigmentacija ovog tipa također je vrlo slaba i koža je sklona opeklinama. Bez zaštite, crvenilo i opekline javljaju se nakon 10 do 20 minuta. Preporučuje se zaštita sa SPF 15-40. Ovaj tip kože ima 12% populacije.

Tip 3: Srednje svijetla koža, tamnija ili tamna kosa, smeđe oči. Zbog dobre pigmentacije koža je poprilično otporna na opekline, ali se bez zaštite one ipak javljaju, nakon cca 30 minuta. Preporučuje se zaštita od SPF 15-25. To je najčešći tip kože, ima ga 78% populacije.

Tip 4: Tamna koža i kosa, smeđe ili crne oči. Pigmentacija je izrazito duboka i ovaj tip je otporan na opekline. Međutim, i tu se one mogu dogoditi ako je koža izložena suncu dulje od cca 45 minuta. Preporučuje se zaštita sa SPF 15. Ovaj tip kože ima 8% populacije.
Trebalo bi imati na umu da intenzitet zračenja ovisi o geografskoj širini, nadmorskoj visini, godišnjem dobu i dijelu dana. Bitna je i blizina snijega ili vode. Bijeli pijesak, snijeg i voda reflektiraju 85 % UV zračenja.

Hiperpigmentacijske mrlje

Moge žene danas pate od pojave hiperpigmentacijskih mrlja na licu (melazma), sunčanih pjega koje postaju izražajnije u ljetnim mjesecima. Smeđe mrlje na koži rezultat su prekomjerne proizvodnje pigmenta melanina u melanocitima. Tijelo ga proizvodi radi zaštite osjetilnih stanica od UV zračenja te ga odlaže u stanicama gornjeg sloja kože. Mrlje mogu imati žuti, smeđi ili crni ton, što ovisi i o različitim uzrocima stvaranja melanina te njegovog neravnomjernog odlaganja.

Uzroci mogu biti različiti – snažno djelovanje UV zračenja, hormonalne promjene (trudnoća) te uzimanje različitih lijekova, poput oralne kontracepcije. Ljeto nije najbolje vrijeme kada bi trebalo početi tretirati takve neestetizme na koži lica. Treba ozbiljno poraditi na zaštiti od sunca i svakako potražiti hladovinu. Kada je hiperpigmentacija na licu prisutna dulje vrijeme, tada se nalazi u dubljim slojevima kože.

Uklanjanje hiperpigmentacijskih mrlja

Hiperpigmentacijske mrlje nije lako potpuno ukloniti, ne samo kremama, kozmetološkim tretmanima s kiselinama, već i s puno jačim medicinskim sredstvima. Tu su i razni laserski tretmani koji otklanjaju i tetovaže s kože.

Također, imamo različite fito pripravke biljaka koji su manje agresivni i posvjetljuju kožu lica. Primjerice, ekstrakt tratinčice (Bllis perennis L.) i ekstrakt potočarke (Nasturtium officinale) djeluju na izbjeljivanje hiperpigmentacijskih mrlja. Inhibiraju enzim koji djeluje u stvaranju melanina.

U kozmetičkim intenzivnim tretmanima za posvjetljivanje se koriste serumi i maske s C vitaminom, kojičnom kiselinom te s raznim biljnim kompleksima. Oni u znatnoj mjeri nakon nekoliko tretmana umanjuju mrlje i ujednačuju izgled tena. Međutim, u liječenju ili tretiranju kozmetičkim preparatima svih hiperpigmentacija najvažniju ulogu će imati zaštita od UV zraka. Također, bitno je i pametno izlaganje suncu – nikako u periodu od 11 do 16 sati. O tome će ovisiti u kojoj mjeri će se s prvim suncem pigmentacija ponovno javiti.

Zaštita potrebna i zimi i ljeti

Svi oni koji imaju i najmanje znakove hiperpigmentacije, pogotovo nakon tretmana protiv hiperpigmentacija, trebaju koristiti sredstva sa zaštitnim faktorom, minimalno SPF 30. Korištenje je obavezno i zimi i ljeti, jer snijeg i blizina vode reflektiraju sunčeve zrake i time pojačavaju njihovo djelovanje. Također, ne treba zanemariti činjenicu da UVA zrake prolaze i kroz staklo. Pogotovo je to bitno u proljetnim danima, kada nam se sunce ne čini prejako. Upravo tada naša koža je nepripremljena za njegovo djelovanje. Ukoliko je ne zaštitimo nastaju prvi problemi s hiperpigmentacijom, pogotovo ako imamo i genetsku predispoziciju za to.

Svi smo svjedoci mijenjanja klimatskih uvjeta i iako nam sunce znači život u svakom smislu te riječi, opreza nikad dosta, ne samo zbog hiperpigmentacije, već i zbog ubrzanog starenja kože. Danas je dokazano da starost kože ne mjerimo više po godinama starosti osobe, već po broju sati, dana i godina izloženosti UV zrakama. U ljetnim mjesecima možemo uživati i biti sigurni u poslijepodnevnim satima, kada je zračenje UV zraka znatno manje. I tada možemo dobiti lijep i preplanuli ten uz primjerenu zaštitu te tako odgoditi i prevenirati kožne neestetizme i bolesti, što je svakako i naš cilj.

Opasnost od malignih oboljenja kože

Znanstvenici upozoravaju da nesmotreno izlaganje ultraljubičastim zrakama nije samo štetno za kožu, koja će se prerano postarati. Uzrokuje i ozbiljne bolesti, poput raka kože – melanoma. Zato se nemojte izlagati suncu bez dobre i stručno odabrane zaštite. Studije pokazuju da bi, prije ili kasnije, svaka sedma osoba mogla oboljeti od raka kože zbog prekomjernog izlaganja suncu. Stara vjekovna mudrost nas poučava i govori o “zlatnoj sredini”.

I doista, sve u umjerenim i malim količinama može nam služiti kao lijek. Znamo da će i sam lijek u većim količinama, tj. postotku uzimanja zasigurno postati otrov u našem organizmu. Iako nisu imali sve ove podatke, naši su preci znali da se u podne ne radi na polju. Osobito ne u ljetnim mjesecima. Stoga bi bilo pametno razumno uživati u čarima mora i sunca. Na taj način možemo steći lijep i zdrav osunčan ten, bez rizika te “napuniti baterije” za sve što nas očekuje.

PROČITAJTE JOŠ

Klikom na sliku naslovnice, prelistajte novi broj:

Sponzorirano:

Sponzorirano:

PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER

PREDNOSTI NEWSLETTERA

  • saznajte prvi o novitetima iz vaše branše
  • iskoristite posebne ponude i pogodnosti koje pružaju naši partneri