Njega kože

Ultraljubičaste zrake opasne su u svako doba

Ivana Legović

ph. lab., dipl. cosmetologist
Sunce nam život znači, ali zbog njega i ubrzano starimo

Koža, naš najveći organ, mora biti zaštićena od štetnog djelovanja sunčevih zraka, pogotovo u ljetnim mjesecima. Ultraljubičaste zrake, iako se ne mogu vidjeti, mogu nam nanijeti veliku štetu. Tri su osnovna tipa ultraljubičastih zraka – UVA, UVB i UVC . UVA zrake (duljine 320-400 nm) prodiru dublje u kožu i uzrokuju isušivanje i oštećenje kože te svakako nastanak bora.

Posljedice mogu biti i vrlo opasne po zdravlje ukoliko je izlaganje bilo prekomjerno. One prodiru i prolaze kroz sloj oblaka, neobojeno staklo pa čak i kroz laganiju odjeću. UVB zrake (duljine 290-320 nm) prodiru u gornje slojeve kože pa uglavnom uzrokuju crvenilo te opekline koje znaju biti bolne i neugodne. Njihov štetan utjecaj oslabljen je slojem oblaka i staklom (ne prolaze kroz staklo).

Najjače su ljeti u podne. UVC zrake (duljine kraće od 290 n m) predstavljaju najsnažnije zrake unutar UV spektra i opasne su po život. Smatra se da ih se u cijelosti filtrira u ozonskom sloju, tj. “omotaču”, gdje bivaju apsorbirane te da zbog toga ne dopiru do površine zemlje. Međutim, zbog oštećenja ozonskog sloja, strah od UVC zraka ne zvuči više tako neopravdano ili paranoično, imajući na umu da je povećan broj malignih oboljenja kože.

Vrlo je važno odabrati kremu za sunčanje koja ima dovoljno visok zaštitni faktor, ali koja odgovara našem tipu kože. Klijenti često traže pojašnjenje – što konkretno znači SPF?
Pojam dolazi od SPF – Sun Protection Factor, a broj koji je napisan uz SPF govori nam koliko možemo produljiti naš boravak na suncu, a da ne pocrvenimo. Zaštitni faktor produljuje potrebno vrijeme za nastajanje crvenila ili opeklina na koži. Konkretno, to znači da bi opekline koje bi osoba bez zaštite dobila nakon 10 minuta sunčanja sa zaštitnim faktorom SPF 10 nastupile nakon cca 100 minuta. Također, iskustva govore da bi bilo pametno iskoristiti samo 60 posto maksimalnog vremena.

Fototip kože

Sve to vrijedi samo pod uvjetom da dobro poznajemo kojem “fototipu” naša koža pripada. Znači, opet i ovdje govorimo o pravilnoj i profesionalnoj dijagnostici tipa kože. Puno manje poznat, iako ne manje važan, je PPD (Persistent Pigment darkening), zaštitni faktor koji predstavlja zaštitu od UVA zraka. To bi nam također trebalo biti vrlo važno u odabiru zaštitne kreme.

Budući da znamo da se najveći broj krema za zaštitu od sunca kupuje u trgovinama gdje se, nažalost, kupci nemaju s kim posavjetovati, odmah možemo i pretpostaviti koliko u postotku ljudi pravilno kupuje i koristi zaštitu od sunca. Kako i po čemu konkretno prepoznati različite tipove kože? Prema osjetljivosti na opekline od sunca i jačini potrebne zaštite postoje četiri tipa kože:

Tip 1: Vrlo svijetla koža, crvena kosa, svijetla boja očiju, pjege. Zbog nedostatka pigmentacije ovaj tip sklon je opeklinama i može kožu izlagati suncu cca 5 do 10 minuta do pojave crvenila. Ima ga 2% populacije. Naravno, ovisno o jačini sunca, preporučuje se minimalna zaštita sa SPF 25-50.

Tip 2: Svijetla put kože, plava do svijetlosmeđa kosa, svijetla boja očiju. Pigmentacija ovog tipa također je vrlo slaba I koža je sklona opeklinama. Bez zaštite, crvenilo i opekline javljaju se nakon 10 do 20 minuta. Preporučuje se zaštita sa SPF 15-40. Ovaj tip kože ima 12% populacije.

Tip 3: Srednje svijetla koža, tamnija ili tamna kosa, smeđe oči. Zbog dobre pigmentacije koža je poprilično otporna na opekline, ali se bez zaštite one ipak javljaju, nakon cca 30 minuta. Preporučuje se zaštita od SPF 15-25. To je najčešći tip kože, ima ga 78% populacije.

Tip 4: Tamna koža i kosa, smeđe ili crne oči. Pigmentacija je izrazito duboka i ovaj tip je otporan na opekline, ali i tu se one mogu dogoditi ako je koža izložena suncu dulje od cca 45 minuta. Preporučuje se zaštita sa SPF 15. Ovaj tip kože ima 8% populacije.
Trebalo bi imati na umu da intenzitet zračenja ovisi o geografskoj širini, nadmorskoj visini, godišnjem dobu i dijelu dana, kao i o blizini snijega ili vode. Bijeli pijesak, snijeg i voda reflektiraju 85 % UV zračenja.

Hiperpigmentacijske mrlje

Moge žene danas pate od pojave hiperpigmentacijskih mrlja na licu (melazma), sunčanih pjega koje postaju izražajnije u ljetnim mjesecima. Smeđe mrlje na koži rezultat su prekomjerne proizvodnje pigmenta melanina u melanocitima, koje tijelo proizvodi radi zaštite osjetilnih stanica od UV zračenja te ih odlaže u stanicama gornjeg sloja kože. Mrlje mogu imati žuti, smeđi ili crni ton, što ovisi i o različitim uzrocima stvaranja melanina te njegovog neravnomjernog odlaganja.

Uzroci mogu biti različiti, snažno djelovanje UV zračenja, različite hormonalne promjene (trudnoća), kao i uzimanje različitih lijekova, poput oralne kontracepcije i slično. Ljeto nije najbolje vrijeme kada bi trebalo početi tretirati takve neestetizme na koži lica, već treba ozbiljno poraditi na zaštiti od sunca i svakako potražiti hladovinu. Kada je hiperpigmentacija na licu prisutna dulje vrijeme, tada se nalazi u dubljim slojevima kože. Nije ju lako potpuno ukloniti i to ne samo kremama, kozmetološkim tretmanima s kiselinama, već i s puno jačim medicinskim sredstvima, uključujući razne laserske tretmane koji otklanjaju i tetovaže s kože.

Također, imamo različite fito pripravke biljaka koji su manje agresivni i koji posvjetljuju kožu lica, kao npr. ekstrakt tratinčice (Bllis perennis L.) i ekstrakt potočarke (Nasturtium officinale) koji djeluju na izbjeljivanje hiperpigmentacijskih mrlja tako što inhibiraju enzim koji djeluje u stvaranju melanina.

U kozmetičkim intenzivnim tretmanima za posvjetljivanje koriste se serumi i maske s C vitaminom, kojičnom kiselinom te s raznim biljnim kompleksima koji u znatnoj mjeri nakon nekoliko tretmana umanjuju mrlje i ujednačuju izgled tena. Međutim, u liječenju ili tretiranju kozmetičkim preparatima svih hiperpigmentacija najvažniju ulogu će imati zaštita od UV zraka i pametno izlaganju suncu koje nikako ne smije biti u periodu od 11 do 16 sati, jer o tome će ovisiti u kojoj mjeri će se s prvim suncem pigmentacija ponovno javiti.

I zimi i ljeti

Stoga, sve osobe koje imaju i najmanje znakove hiperpigmentacije, a pogotovo osobe koje su imale tretmane protiv hiperpigmentacija trebaju koristiti sredstva sa zaštitnim faktorom minimalno SPF 30 za lice pa i SPF 50, i to zimi i ljeti, jer snijeg i blizina vode reflektiraju sunčeve zrake i time pojačavaju njihovo djelovanje. Također, ne treba zaboraviti i zanemariti da UVA zrake prolaze i kroz staklo, pogotovo u proljetnim danima kada nam se sunce ne čini prejako. Upravo tada naša koža je nepripremljena za njegovo djelovanje te ukoliko je ne zaštitimo nastaju prvi problemi s hiperpigmentacijom, pogotovo ako imamo i genetsku predispoziciju za to.

Svi smo svjedoci mijenjanja klimatskih uvjeta i iako nam sunce znači život u svakom smislu te riječi, opreza nikad dosta, ne samo zbog hiperpigmentacije, već i zbog ubrzanog starenja kože. Danas je dokazano da starost kože ne mjerimo više po godinama starosti osobe, već po broju sati, dana i godina izloženosti UV zrakama. U ljetnim mjesecima možemo uživati i biti sigurni u poslijepodnevnim satima, kada je zračenje UV zraka znatno manje. I tada možemo dobiti lijep i preplanuli ten uz primjerenu zaštitu te tako odgoditi i prevenirati kožne neestetizme i bolesti, što je svakako i naš cilj.

Znanstvenici upozoravaju da nesmotreno izlaganje ultraljubičastim zrakama nije samo štetno za kožu, koja će se prerano postarati, već uzrokuje ozbiljne bolesti, poput raka kože – melanoma. Zato se nemojte izlagati suncu bez dobre i stručno odabrane zaštite. Studije u SAD-u pokazuju da bi, prije ili kasnije, svaka sedma osoba mogla oboljeti od raka kože zbog prekomjernog izlaganja suncu. Stara vjekovna mudrost nas poučava i govori o “zlatnoj sredini”.

I doista, sve u umjerenim i malim količinama može nam služiti kao lijek, dok i sam lijek u većim količinama, tj. postotku uzimanja zasigurno će postati otrov u našem organizmu. Iako nisu imali sve ove podatke koje mi danas lako doznajemo, još su naši preci znali da se u podne ne radi na polju, ne bere bilje… osobito ne u ljetnim mjesecima, već da je bolje uraniti i tada napraviti sve što je potrebno. Stoga bi bilo pametno razumno uživati u čarima mora i sunca; na taj način možemo steći lijep i zdrav osunčan ten, bez rizika te “napuniti baterije” za sve što nas očekuje.

PROČITAJTE JOŠ

PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER

PREDNOSTI NEWSLETTERA

  • saznajte prvi o novitetima iz vaše branše
  • iskoristite posebne ponude i pogodnosti koje pružaju naši partneri