Savjeti i preporuke

Kozmetičar-što je to?

Blaženka Miškić,

kozmetičar-stručni učitelj kozmetike
Objasniti djeci u školi zanimanje kozmetičar u jednoj rečenici nije lako, ali osnovno što im trebamo reći je da je to jedno prekrasno zanimanje, koje se zasniva na rješavanju klijentovih problema vezanih za kožu lica ili tijela te da isključivo radimo na zdravoj koži koja ima nedostatke i promjene, a koje mi pokušavamo sanirati. Bitno je napraviti razliku između liječenja i tretiranja, iako danas u praksi nije lako to postići.

Početkom školske godine jedna učenica pitala me: “Što je to zanimanje kozmetičar“? Zbunjena, nisam mogla vjerovati da me to pita učenica upisana u školu za zanimanje kozmetičar.

U razgovoru sa ostalim učenicima shvatila sam da postoji kriva predodžba o tom zanimanju. Stoga sam krenula u duboku analizu – kozmetičar – što je to?

Učenica

Prema našem obrazovnom sustavu, na osnovu nastavnog plana i programa, propisanog od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, zanimanje kozmetičar spada u osobne usluge – to je uslužno zanimanje.

Raznoliko područje rada

Područje rada kozmetičara je raznoliko; kozmetičar može raditi u salonu za njegu lica i tijela, medicinsko-kozmetičkom salonu, u trgovini pomoćnim ljekovitim sredstvima, parfumeriji, wellness centru, solariju, kazalištu, na televiziji te kao prezentator i distributer kozmetičkih preparata i aparata. Dakle, postoji širok spektar mogućnosti rada.

Roditelji često prilikom upisa djece u srednju školu vrše pritisak na djecu, ni sami ne znajući što nosi ovo zanimanje. Školovanje za kozmetičara može biti trogodišnje ili četverogodišnje (koje je bolje, jer ima širi spektar obrazovanja strukovnog sadržaja, kao i općeg obrazovanja). Treba naglasiti da četverogodišnje obrazovanje nudi mogućnost daljnjeg obrazovanja, tj. polaganje državne mature te upis na srodni fakultet.

Što zahtijeva zanimanje kozmetičar

Zanimanje kozmetičar ‘zahtijeva’ poznavanje hrvatskog jezika, razvijeni vokabular te poznavanje barem jednog stranog jezika, što predstavlja temelj uspješne verbalne komunikacije. Za stručnu osposobljenost potrebna je ‘širina’ općeg znanja iz raznih medicinskih grana kao što su anatomija, dermatologija, medicinska mikrobiologija, znanje o ljekovitom bilju, dijetetici, kozmetologiji te iz niza drugih srodnih područja.

Objasniti djeci u školi zanimanje kozmetičar u jednoj rečenici nije lako, ali osnovno što im trebamo reći je da je to jedno prekrasno zanimanje koje se zasniva na rješavanju klijentovih problema vezanih za kožu lica ili tijela te da isključivo radimo na zdravoj koži koja ima nedostatke i promjene, a koje mi pokušavamo sanirati. Bitno je napraviti razliku između liječenja i tretiranja, iako danas u praksi nije lako to postići.

Potreban spektar znanja

Znanje iz kozmetologije je neophodno, naročito je bitno znanje o sastavu kozmetičkih preparata koje olakšava njihov odabir i uporabu. Kozmetičar mora znati gdje su granice njegovog djelovanja, kako ne bi naštetio svojim klijentima. Isto tako, potrebno je naglasiti kako danas pojam kozmetičar obuhvaća veliko područje djelovanja – njega lica i tijela, masaža, koja je danas zastupljena u raznim tehnikama, ciljana aromakozmetika, anticelulitni tretmani su popraćeni suvremenom tehnologijom te mak up.

Sam spektar koji imamo djeluje malo zastrašujuće, stoga je potrebno naglasiti da razni tečajevi te prezentacije i ciljani seminari trebaju biti isključivo nadogradnja redovnom obrazovanju za kozmetičara.

Zahtjevan posao kozmetičara traži psihofizičku aktivnost i predanost stalnom usavršavanju, prateći trendove i inovacije. Potrebno je imati razvijenu emotivnu inteligenciju; bitan je osjećaj pažnje i brige kako bismo s puno ljubavi obavljali ovaj tako intiman posao, jer nam se naši klijenti prepuštaju i vjeruju nam. Biti kozmetičar prekrasan je, zahtjevan posao koji teži stalnom usavršavanju.

 
 

PROČITAJTE JOŠ

PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER

PREDNOSTI NEWSLETTERA

  • saznajte prvi o novitetima iz vaše branše
  • iskoristite posebne ponude i pogodnosti koje pružaju naši partneri