Tretmani

Microneedling

Ivana Paulin

dipl.kozmetičar-edukator
Minimalno invazivna metoda, koja je sigurna i učinkovita, tradicionalno se koristi kao indukcijska terapija kolagenom za ožiljke i pomlađivanje kože no s vremenom se proširio spektar indikacija uključujući ožiljke od akni, posttraumatske i ožiljke od opeklina, alopeciju, hiperpigmentacije, strije te transdermalni sustav dostave aktivnih sastojka u dublje slojeve kože

Microneedling je minimalno invazivni postupak koji uključuje površinsko i kontrolirano probijanje kože finim iglama. Tijekom kratkog vremenskog razdoblja stekao je masovnu popularnost i prihvaćanje jer je jednostavna, sigurna i učinkovita tehnika koja daje maksimalne rezultate. Tradicionalno se koristi kao indukcijska terapija kolagenom za ožiljke i pomlađivanje kože no s vremenom se proširio spektar indikacija uključujući ožiljke od akni, posttraumatske i ožiljke od opeklina, alopeciju, hiperpigmentacije, strije te transdermalni sustav dostave aktivnih sastojka u dublje slojeve kože.

Pojava microneedlinga potječe iz 1995. godine kad su prvi puta Orentreich i Orentreich upotrijebili dermalnu iglu za liječenje ožiljaka, a zatim 1997. godine kada je plastični kirurg Camirand koristio aparat za tetovažu sa iglama bez boje kako bi smanjio napetost postoperacijskih ožiljaka.

Microneedling tehnika napredovala je kada su njemački izumitelj Liebl 2000. godine i plastični kirurg Fernandes 2006. godine oblikovali uređaj u obliku bubnja s višestrukim sitnim izbočenim iglicama te ga koristili za perkutanu indukciju kolagena.

Standardni dermaroller ima ručicu duljine 12 cm s cilindrom u obliku bubnja veličine 2 x 2 cm, na jednom kraju okovanom s 8 redaka i 24 kružna polja od 192 fine mikroigle promjera 0,1 – 0,25 mm i 0,5-3 mm duljine. Igle su od medicinskog nehrđajućeg čelika presterilizirane gama zračenjem. Dubina prodiranja ovisi o dužini igala i primijenjenom pritisku, a svaki prolaz proizvodi približno 16 mikropunktura po kvadratnom centimetru.

Microneedling – kako djeluje

Microneedling proizvodi kontroliranu ozljedu kože, bez negativnog oštećenja epidermisa i dermisa. Tijekom tretmana moguća je pojava minimalnog površinskog kapljičastog krvarenja, a pri samom postupku dolazi do oslobađanja različitih čimbenika rasta kao što je faktor rasta (PGF ), transformirajući faktor rasta alfa i beta (TGF – α, TGF – β), proteina za aktivaciju vezivnog tkiva, faktor rasta vezivnog tkiva i faktora rasta fibroblasta (FGF).

Prilikom tretmana dolazi do povećane aktivnosti stanica i oslobađanja različitih proteina, kalija i čimbenika rasta iz stanice u vanjštinu. To dovodi do migracije fibroblasta do mjesta ozljede, a time i indukcije kolagena. Igle ne stvaraju ranu u pravom smislu, već simuliraju ozljedu. Tjelesne stanice vjeruju da je došlo do ozljede te se pokreću navedeni procesi.

Uređaji za tretmane microneedlinga

Dermarollere razlikujemo prema dužini dužine igala odnosno moći prodiranja. Kozmetički dermaroler, čija je svrha pojačavanje prodiranja topikalnih sredstva, ima dužinu iglica 0,20 – 0,25 mm. Razlikujemo još dermaroller za kolagensku indukcijsku terapiju (0,5 – 0,75 mm) te za prodiranje epidermisa i dermisa s dubljim mikrokanalima i uništavanjem kolagenskih ožiljaka (1-1,5 mm).

Derma pečat ima dužinu iglica u rasponu od 0,2 do 3 mm. Minijaturna je verzija dermarollera koja se koristi za tretiranje lokalnih ožiljaka. Njegova prednost je u tome što pruža mogućnost više fokusiranih individualiziranih tretmana. Uzrokuje vertikalnu penetraciju i stvaranje infuzijskih kanala u koži.

Dermapen je automatizirani uređaj za microneeling koji izgleda poput olovke. Uređaj koristi jednokratne igle i vodilice za podešavanje duljine igle za frakcijsku mehaničku obradu. Postupak je manje bolan, a ova tehnologija je osmišljena kako bi prevladala pitanja različitih primjena pritiska i postignute dubine penetracije.

Široki raspon indikacija i mogućnost kombiniranja s drugim tehnikama

Microneedling, kao što je već navedeno, koristi se za široki raspon indikacija. Može se vrlo uspješno kombinirati s ostalim salonskim tehnikama kao što su kemijski pilinzi, dermoabrazije, laseri, radiofrekvencije, elektroporacije, LED terapije. Prilikom izvođenja tretmana iznimno je bitna upotreba odgovarajućih kozmetičkih proizvoda. Kako salonska, tako je bitna i kućna njega, kako bi se postigli maksimalni željeni rezultati.
Iako microneedling nije tehnički zahtjevan salonski postupak, iznimno je bitno dobro poznavanje materije rada, terapijskog djelovanja, intervala izvođenja i kontraindikacija. Time se izbjegavaju neželjene nuspojave (npr. pogoršanje akni, reaktivacija herpesa, sistemska preosjetljivost, alergijske granulomatozne reakcije, postupalne hiperpigmentacije, lokalne infekcije).

PROČITAJTE JOŠ

Klikom na sliku naslovnice, prelistajte novi broj:

Sponzorirano:

Sponzorirano:

PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER

PREDNOSTI NEWSLETTERA

  • saznajte prvi o novitetima iz vaše branše
  • iskoristite posebne ponude i pogodnosti koje pružaju naši partneri