Njega kože

Utjecaj vitamina na kožu

Ivana Paulin

dipl.kozmetičar-edukator
Naše tijelo nije u mogućnosti proizvesti vitamine samo, tako da ih moramo uzimati putem hrane ili dodataka prehrani

Vitamini spadaju u skupinu mikronutrijenata kao važne biološko aktivne tvari i imaju ulogu u biokemijskim reakcijama koje se odvijaju unutar organizma. U pravilu, naše tijelo nije u mogućnosti proizvesti vitamine samo, tako da ih moramo uzimati putem hrane ili dodataka prehrani.

Razlikujemo 13 vitamina, koji se općenito dijele na vitamine topive u vodi i vitamine topive u mastima.
Vitamini topivi u mastima su: vit. A (retinoid), vit. D, vit. E (alfa-tokoferol) i vit. K.
Vitamini topivi u vodi su: vit. C, B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (pantotenska kiselina), B6, B7 (biotin), vit B9 (folna kiselina) i vit B12.

Vitamin A

Vitamin A ima značajnu ulogu u diferencijaciji i proliferaciji stanica, za odvijanje raznih procesa unutar kože, prvenstveno u epidermisu, gdje regulira rast epidermalnih stanica i inhibitor je zadnjeg stadija keratinizacije, sudjeluje u sintezi kolagena te sprječava atrofiju vezivnog tkiva. Nedostatak vit. A može uzrokovati pojačanu keratinizaciju, isušivanje kože te smanjenu deskvamaciju (ljuštenje površinskih slojeva kože).

Vitamin D

Razlikujemo vitamin D2 (ergokalciferol), biološki manje aktivan i unosimo ga hranom te D3 (holekalciferol), kojeg tijelo stvara pod utjecajem UV svjetlosti. Vitamin D u koži važan je za epidermalni rast i keratinizaciju, a koža je važni organ za sintezu, čuvanje i otpuštanje vitamina D u tijelo. Sintetički oblici vitamina D pomažu u liječenju psorijaze. Nedostatak vit. D može uzrokovati rahitis i osteoporozu.

Vitamin E

Vitamin E najvažniji je antioksidant u našem tijelu. Zajedno s vitaminom C, štiti stanice od slobodnih radikala i lipidne peroksidacije, ujedno imajući i protuupalno djelovanje. Pozitivno djeluje na lomljive nokte i krhku kosu, štiti kožu od utjecaja UV svjetlosti te usporava proces fotostarenja kože. Nedostatak vit. E u koži može izazvati nastanak akni.

Vitamin K

Vitamin K koagulacijski je vitamin koji ima važnu ulogu u zgrušavanju krvi (potiče zgrušavanje), neophodan je za izgradnju kostiju, prevenciju bolesti srca i važan je za održavanje adekvatne razine vitamina D u tijelu. Nedostatak vitamina K može dovesti do kardiovaskularnih bolesti i proširenih vena. Topikalna upotreba vitamina K može pomoći kod problema popucalih kapilara na licu.

Vitamin C

Vitamin C – askorbinska kiselina, ima snažno antioksidacijsko djelovanje. Važan je u sintezi kolagena (sinergično djelovanje s vit. E) kod svih mekanih tkiva (desni, žile, koža) i održava čvrstoću vezivnog tkiva. Pomanjkanje vit. C može prouzročiti suhoću kože, teleangiektazije (popucale kapilare u području obraza), skrobut (kapilarna krvarenja, slabljenje desni, ispadanje zubi, smanjena otpornost prema infekcijama).

Vitamin B1

Vitamin B1 – tiamin, ima važnu ulogu u metabolizmu ugljikovih hidrata i aminokiselina te metabolizmu energije u stanicama, u koordinaciji živčane i mišićne funkcije, a potpomaže i pravilnom radu srca. Najveća koncentracija vit. B1 je u srčanom mišiću, bubrezima, jetri i mozgu. Njegov nedostatak uzrok je nastanka teleangiektazija, eritema, tankih noktiju i kose te sklonosti iritacijama.

Vitamin B2

Vitamin B2 – riboflavin, uključen je u metaboličke procese rganizma. Neophodan je u iskorištavanju energije iz hrane. Sudjeluje kao koenzim u oksidativno-redukcijskim reakcijama u tijelu. Manjak ovog vitamina utječe na zdravlje kože i sluznice, rožnice oka te živčanih ovojnica; pojavljuju se ispucali i crveni kutovi usana, seboreični eritem, distorfija noktiju, upala kapaka, preosjetljivost na svjetlo i crvenilo rožnice, a posljedica je prekomjernog konzumiranja alkohola, duhana, kofeina, rafiniranog šećera, stresa i prekomjerne fizičke aktivnosti.

Vitamin B3

Vitamin B3 – niacin, utječe na barijernu funkciju kože (epidermisa) i sprječava gubitak vode. Dodatak prehrani (nikotinamid) štiti kožu od UV stresa te poboljšava imuno reakciju kože. Usljed nedostatka vitamina B3 koža postaje gruba i crvena te dolazi do pojave dermatitisa na foto izloženim mjestima te pojave pelagre (promjene na koži slične opeklinama, demencija, zbunjenost, diareja).

Vitamin B5

Vitamin B5 – pantotenska kiselina, ima ulogu kod regeneracije kože (sinteza tjelesnih proteina). U koži katalizira stvaranje melanina, sudjeluje u epitelizaciji, pospješuje zacjeljivanje rana, prevenira pojavu staračkih hiperpigmentacija, apsorbira UVB zrake te potiče rast kose. Manjak vitamina B5 vidljiv je u nastanku depigmentacija i deskvamaciji kože te mogućnosti pojave alopecije (gubitek kose, ćelavost).

Vitamin B6

Vitamin B6 – pirodoksin, potreban je za unakrsno povezivanje vlakana kolagena, elastina i strukturnih proteina vezivnog tkiva. Ima ključnu ulogu u održavanju pravilne funkcije mozga i živčanog sustava. Manjak vitamina B6 može uzrokovati nastanak seboreičnog dermatitisa, poremećaj senzibiliteta kože, ulceracije (zagnojavanje, izbijanje čira) oralne sluznice te dermatitis.

Vitamin B7

Vitamin B7 – biotin, utječe na održavanje zdravog izgleda kože, kose i noktiju te ulazi u skupinu važnih enzimskih sustava koji su ključni u diferencijaciji stanica epidermisa. Manjak vitamina B7 može uzrokovati nastanak seboreičnog dermatitisa, perut, ljuskav i mastan tip kože, sivkastu boju kože te opadanje kose.

Vitamin B9

Vitamin B9 – folna kiselina, neophodna je za razvoj ljudskog tijela. Važna je u sintezi DNA i obavljanju većine tjelesnih funkcija (pomaže tijelu hranu pretvoriti u energiju). Nužna je za zdravu kožu, kosu, oči i jetru, pomaže živčanom sustavu i mozgu. Ključna je za pravilnu funkciju mozga, mentalno i emocionalno zdravlje, produkciju DNA i RNA te ubrzan rast stanica. Deficit može uzrokovati slabi rast, upalu jezika, gingivitis, gubitak apetita, zadihanost, proljev, iritabilnost, zaboravljivost i zamagljenost misli.

Vitamin B12

Vitamin B12 sudjeluje u sintezi DNK i proteina, metabolizmu masnoća i aminokiselina, djelovanju imunosustava te je neophodan za normalnu funkciju i održavanje integriteta živčanih i epitelnih stanica kože. Manjak vitamina B12 može uzrokovati upalu jezika i pojavu depigmentacije (vitiligo).

Utjecaj vitamina na kožu je velik, a poznavanje i prepoznavanje promjena na koži vezanih za njih uvelike nam može olakšati rad s klijentima i pomoći u odabiru pravilne njege lica, postižući maksimalne rezultate na obostrano zadovoljstvo!

PROČITAJTE JOŠ

Klikom na sliku naslovnice, prelistajte novi broj:

Sponzorirano:

Sponzorirano:

PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER

PREDNOSTI NEWSLETTERA

  • saznajte prvi o novitetima iz vaše branše
  • iskoristite posebne ponude i pogodnosti koje pružaju naši partneri