Tretmani

Njega kože prije i nakon izvođenja kemijskog pilinga

Ivana Paulin

dipl.kozmetičar-edukator
Kemijski pilinzi kao kozmetičke procedure daju prekrasne rezultate ako se izvode na odgovarajući način obzirom na određenu problematiku, a sama njega kože prije i nakon izvođenja tretmana uvelike pridonosi boljitku samog rezultata

Kemijski pilinzi su kozmetičko-dermatološke procedure koje se prakticiraju u svrhu uklanjanja površinskih slojeva kože sa ciljem stvaranja novih i zdravih slojeva, što rezultira ljepšim i ujednačenim tenom. Kemijski pilinzi kao kozmetičke procedure daju prekrasne rezultate ako se izvode na odgovarajući način obzirom na određenu problematiku, a sama njege kože prije i nakon izvođenja tretmana uvelike pridonosi boljitku samog rezultata.

Terapijske indikacije u kojima se primjenjuju kemijski pilinzi su: hiperpigmentacije, akne, ožiljci od akni, rosacea te procesi regeneracije kože (anti-ageing, fotostarenje).

Priprema kože prije kemijskog pilinga

Kako bi izvođenje samog postupka i krajnji rezultat bili što efikasniji, važna je priprema kože. Poželjno je da se s njegom kože započne 4 do 6 tjedana prije izvođenja samog tretmana kemijskim pilingom.

Za optimalizaciju postupka poželjno je u ‘pred piling’ njezi lica upotrebljavati preparate koji inhibiraju tirozinazu, sadrže UV zaštitu te stimuliraju transepidermalnu penetraciju i rast keratinocita. To su preparati koji u sebi sadrže retinoide, glikolnu kiselinu, vitamine, antioksidante te vlažne faktore.

Također je kod osoba s tamnijom kožom te onih koji su skloni brzom tamnjenjeu kože po Fitzpatrik ljestvici IV i više, poželjna upotreba preparata za posvjetljivanje kože prije izvođenja samog tretmana.
Pravilnom i pravovremenom pripremom kože stimuliramo regeneraciju keratinocita, poboljšavamo ravnomjerno prodiranje aktivnih supstanci prilikom izvođenja postupka, izjednačavamo debljinu kože te djelujemo na brže uspostavljanje homeostaze i ubrzanu epitelizaciju nakon izvođenja samog postupka.

Također je bitno prije samog izvođenja tretmana poduzeti mjere za sprječavanje mogućih infekcija, osobito kod osoba sklonih herpesima te testirati osobe sklone alergijskim reakcijama patch testom.

Njega nakon izvođenja kemijskog pilinga

Temeljna njega kože nakon izvođenja kemijskog pilinga trebala bi se bazirati na hidraciji te zaštiti od UV zračenja. Poželjna je također upotreba preparata na bazi vitamina, kolagena, peptida i hijaluronske kiseline.

U svrhu sprječavanja nježeljenih iritacija i produljenja procesa zacjeljivana savjetuje se 24-48 sati nakon samog tretmana izbjegavati sporstske aktivnosti, zbog pojačanog znojenja i eventualno neželjene prašine te sunce, solarij, bazene, saune, kao i dekorativnu kozmetiku (kod jačih pilinga).

PROČITAJTE JOŠ

Klikom na sliku naslovnice, prelistajte novi broj:

Sponzorirano:

Sponzorirano:

PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER

PREDNOSTI NEWSLETTERA

  • saznajte prvi o novitetima iz vaše branše
  • iskoristite posebne ponude i pogodnosti koje pružaju naši partneri