Njega kože

Proces starenja kože – reakcija kože na zrelu dob

Blaženka Miškić,

kozmetičar-stručni učitelj kozmetike
Reakcija kože na zrelu dob vrlo je raznolika, a ovisi o odnosu pojedinca prema svojoj koži, o njezi kože, načinu življenja i odnosu prema zdravlju

Njega zrele kože u kozmetičkom salonu provodi se uz pažljivo birane tretmane koji iziskuju veliko znanje odnosno dobro poznavanje struke i srodnih grana kozmetologije. Uglavnom se primjenjuju stimulativno-regenerativni tretmani za aktivaciju kože te hranjenje i vitaminizacija, koja je u zrelim godinama neophodna. Kao što nam je važno kako stari naše lice, jednaku važnost pridajemo i tome kako stari naše tijelo, jer se sve manifestiran i na licu i na tijelu. Cilj njege zrele kože jeste zadržati što dulje lijep izgled, smanjiti te odgoditi znakove starenja kože, kao što su bore, pigmentacija, mlohavost kože (koja je vidljiva i na dijelu vrata i podbratka), podočnjaci…

Neki od specijalnih tretmana u modernom pristupu njezi zrele kože daju nam dobro vidljive rezultate kod zatezanja kože. Tako su, primjerice, vitamin E, antioksidansi, bjelančevine, matične stanice, kavijar, molekule zlata, bakra te razni drugi kozmetički prilagodljivi pripravci u posljednje vrijeme jako popularni u kozmetičkim salonima.

Isto tako, uporabom aparaturne kozmetike te brzim i suvremenim razvijanjem iste, dostigao se visok standard u djelovanju na prijevremeno starenje, tj. na usporavanje tog procesa.

Poznate metode aparaturne tehnike vrlo su učinkovite i u današnje vrijeme jako su popularne, jer daju vidljive rezultate. To su, primjerice, radiovalovi, abrazija i mikroabrazija, subincizija, uporaba dermorolera te lasera i ultrazvuka, a kao neke od najsuvremenijih se podrazumijevaju fotopomlađivanje i led-tehnologija te fotodinamička terapija… Ove vrste pomlađivanja koriste se u kozmetičkim salonima, kao i u modernim poliklinikama uz visokoobrazovane i stručno osposobljene i educirane liječnike, koji obavljaju zahvate poput ubrizgavanja botoxa i botulina, u novije vrijeme ubrizgavanje matičnih stanica te raznih punjača koji potiču razvoj kolagena.

Woman getting a laser skin treatment
Unrecognized woman in white bathrobe receiving Ultrasound cavitation body contouring treatment in

Menopuza

Menopauza je normalno stanje u životu svake žene. Poznato je da je to period kada dolazi do smanjenja hormonske aktivnosti, a to se na organizmu dosta očituje. Već pojava predmenopauze kod mnogih žena izaziva frustraciju i stres. Promjene koje se odvijaju u dubljim slojevima derme sad se počinju vidljivo očitovati na samoj površini epiderme. Koža gubi sjaj, postaje manje elastična, slabi joj tonus, smanjena je mikrocirkulacija, lako se bora, sklona je pigmentacijama (naročito pigmentacijama poznatim kao staračke pjege), raznim lišajevima, krhka je i tanka, a karakteristična je fiziološka pojava u obliku crvenila (valunzi) te pojačani rad žlijezda znojnica, koji se manifestira i pojačanim znojenjem tijela, usljed čega dolazi do oticanja kapaka i raznih zdravstvenih tegoba, kao npr. glavobolja, suhoća i dehidracija kože.

Žena u ovoj dobi treba biti informirana o tome kako je moguće smanjiti i ublažiti sve gore navedene simptome. Specijalno životno doba koje nastupi s menopauzom zahtijeva i specijalnu njegu, ali i samu odvažnost i spremnost osobe da se suoči sa stvarnošću. Kao stručnjaci, mi kozmetičari trebamo našim klijenticama ‘približiti’ sve metode koje je moguće primijeniti u kozmetičkoj praksi. Naravno da je bitno i upućivanje klijentice na ciljanu njegu kože, kako lica tako i tijela, ali i na ciljane tretmane za koje je trenutno sposobna. U ovom periodu koži je neophodna intenzivna hranjiva njega obogaćena visokim postotkom kolagena, elastina te proteina koji imaju ulogu vezati vodu te zadržati vlažnost kože.

Bore

Bore nastaju kao posljedica procesa starenja kože, a veliki utjecaj imaju unutarnji i vanjski čimbenici. Dobro je poznato da je neprijatelj kože dugotrajno izlaganje suncu i to je jedan od uzroka nastanka nekih bora. Osim sunca, neki od uzročnika su pušenje, nedostatak sna, konzumiranje alkohola, neuredan način života, pretjerana konzumacija lijekova te stres. Masno potkožno tkivo koje daje volumen licu propada, gubi se, dolazi do slabljenja tonusa mišića i, naravno, nastajanja bora. Kako bismo bolje izgledali, stručnjaci napominju da je neophodan volumen lica, tj. taj dio masnog potkožnog tkiva neophodno je nadoknaditi. Starenje lica ne očituje se samo borama, nego propadanjem, tj. spuštanjem središnjeg dijela obraza i razvojem podočnjaka. Kako dolazi do spuštanja obraza, automatski dolazi do stvaranja nazolabijalnih bora, koje su jako upadljive i vidljive.

PROČITAJTE JOŠ

Klikom na sliku naslovnice, prelistajte novi broj:

Sponzorirano:

Sponzorirano:

PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER

PREDNOSTI NEWSLETTERA

  • saznajte prvi o novitetima iz vaše branše
  • iskoristite posebne ponude i pogodnosti koje pružaju naši partneri