Njega kože

Profesionalni tretmani s kiselinama

Ivana Legović

ph. lab., dipl. cosmetologist
Jesen je najprimjerenije vrijeme kada bi trebalo započeti profesionalne tretmane s AHA kiselinama, optimalno za vraćanje njenog sjaja i vitalnosti. Zimi zbog naglih temperaturnih promjena, utjecaja vjetra, hladnoće, snijega itd., potrebnija je zaštita kože

Izuzetan prirodni izvor jedne AHA kiseline dobivene iz šećerne trske je glikolna kiselina. Osim što spada u AHA, tj. alfa hidroksi kiseline, ima i najmanju molekularnu masu te prodire u dublje slojeve kože, a ondje se ponaša kao izuzetno dobar agens-nosilac. Zbog odličnih rezultata, smatra se najučinkovitijom AHA kiselinom i upravo zbog toga joj je dermatologija, kao i moderna kozmetologija, posvetila najviše pozornosti te se u tom smislu vrše i daljnja ispitavanja, osobito kombinacija ove kiseline s drugim kiselinama u novim preparatima.

U kozmetici se osim glikolne najviše koriste: mliječna, limunska, malična (jabučna), tartarna (vinska) kiselina, a vrlo učinkovito djelovanje dobivamo kombinacijom kiselina različitih molekularnih težina, jer tada djelujemo i dubinski, gdje se i nalazi uzrok problema, kao i na površini, gdje se manifestira neestetizam. Vrlo sličnu kombinatoriku molekularnih težina imamo i kod hijaluronske kiseline sa LMW i HMW, ali naravno, ona ima sasvim drugo djelovanje i primjenu u kozmetologiji.

Kako djeluju AHA kiseline

Od davnina, prepričavaju se legende o Kleopatrinoj ljepoti; jedna od njih govori kako je svoj lijepi ten i kožu mogla zahvaliti mliječnim kupkama u kojima se svakako nalazila i mliječna kiselina. Današnje ‘Kleopatre’ imaju na raspolaganju AHA kiseline u brojnim proizvodima za njegu kože, uključujući sredstva za čišćenje, ovlaživače, serume, tonere, maske. Djelovanje kiselina je uglavnom kao eksfolijant ili organski piling, što svakako ovisi o jačini i odabiru agensa. AHA kiseline pomažu stanicama epidermisa da odbace odumrle stanice i tako ‘naprave mjesta’ za nove mlade stanice.

Uz sam efekt pilinga, događa se i proces revitalizacije, koji uvelike potiče prirodnu obnovu stanice.

Također je dokazano da AHA  kiseline:

  • stimuliraju proizvodnju kolagena i elastina
  • dubinski rehidriraju kožu
  • uklanjaju manje bore i umanjuju izražajnost dubljih
  • smanjuju proširene pore i efikasno očiste kožu normalizirajući rad žlijezda lojnica
  • umanjuju ili čak potpuno uklanjaju hiperpigmentacijske nepravilnosti, što zasigurno ovisi o samim uzrocima njihove pojavnosti.

Dakle, njihova uporaba u kozmetološke svrhe je neupitna, ali ima li njihova uporaba i nuspojave? Svakako da ima i to treba uvijek imati na umu, osobito u profesionalnim tretmanima. Dva su osnovna problema koja nam se nameću pri radu s kiselinama, a to su da kiseline u svom djelatnom postupku i iritiraju kožu i to je prirodna kemijska reakcija te svakako, kad njima postignemo željeni rezultat, želimo i što manju iritaciju.

Osim tog problema ostaje nam i fotosenzibilitet kože, što valja ozbiljno uvažavati te svakako osvijestiti klijenta o važnosti uporabe zaštitnog faktora s UVA i UVB filterima. Ta fotosenzibilnost se kod nekih ljudi povećava čak i za 50 posto, s tim da su osobe tamnije boje kože ponekad i osjetljivije.

Ovo profesionalcu kozmetičaru ne bi trebao predstvaljati veći problem u radu, jer će pri radu s bilo kojom AHA kiselinom morati pomno pratiti svaku promjenu na licu i svakako uputiti svoje klijente što će koristiti od kućne njege i time izbjeći bilo kakvu komplikaciju u ovom tretmanu. Željela bih napomenuti da nikako nije poželjno započinjati s ovim tretmanom akciju suzbijanja akni ukoliko se prethodno nije napravilo nekoliko čišćenja lica, jer kod takvih problema koža zna još više izreagirati, tj. ‘buknuti’. Ovaj tretman bi bilo dobro raditi kada akne nisu u aktivnoj fazi.

Što je važnije kod rada s AHA kiselinama – ph faktor ili postotak

Često sam na edukacijama za tretmane AHA kiselinama slušala pitanja koliko je postotna kiselina? Ja im tada odgovoram, zanima li ih samo postotak ili i ph faktor, koji je pravi zakonski parametar jačine. Šalu na stranu, naravno da su u međuovisnom reciprocitetnom odnosu, ali tu doista ima različitih zakonskih regulativa po državama, a pogotovo kad se još pogleda maloprodaja po parfumerijama i sličnim dućanima.

Vrlo često tu nema zakonske regulative za profesionalnu kozmetiku ili je jako loše određena pa ispada da profesionalni kozmetičar može raditi s istom jačinom i ph faktorom preparata (oko cca. 3,0) koju  i sam klijent može kupiti u parfumeriji. Doista nelogično, a da i ne spominjemo kad protestiram radi lošeg položaja profesionalne kozmetike, da onda od institucija koje nam trebaju biti svakodnevni servis i pomoć u radu, kako je to u drugim državama, često slušam predavanja da smo nekakva ‘siva zakonodavna zona’ i ukratko niti ne znaju što bi s nama.

NOVI BROJ WELLBIS MAGAZINA

Pretplatite se i primajte redovito novi broj na vašu adresu.

NOVI BROJ WELLBIS MAGAZINA

Pretplatite se i primajte redovito novi broj na vašu adresu.

Da nisam dugo godina radila i surađivala s prestižnim svjetskim institucijama, gdje se nalazi dobra profesionalna kozmetička praksa, možda bih iz naše perspektive mislila da je to utopija; ovako znam da je to nešto čemu treba stremiti, dorađivati te usavršavati i naravno da je za to potrebno vrijeme.

U uređenim društvima s dugogodišnjom zakonskom praksom iz ovog područja imamo doista lijep primjer – u Austriji je dozvoljen profesionalni rad u koncentraciji 35% te ph od 2,0 i 2,5, a kao nastavak kućne njege i do 15%  AHA kiseline u profesionalnoj kozmetici. To, naravno, prati i njhovu proizvođačku praksu, gdje imaju sastanke i okrugle stolove zakonodavstvo – proizvodnja, osobito kad se nešto dodatno uređuje ili mijenja, gdje struka brani svoja stajališta argumentima, pozitivnim primjerima iz neposredne okoline.

Mi u Hrvatskoj polako se krećemo prema pozitivnim primjerima takve prakse i vjerujem da ćemo doista u budućnosti ići bržim i sigurnijim koracima. U Americi je npr. FDA organizacija 1997. godine izdala naputak o sigurnosti preparata s kiselinama u maloprodaji te ih stavila u parametre – ukoliko sadrže do 10% AHA kiselina ili manje, ukoliko je njihov ph 3,5 ili viši te ukoliko osoba koja je koristila takve preparate koristi efikasne zaštitne faktore od sunca, i to s UVA i UVB filterom.

Kombinacijom do izuzetnog učinka

Dermatološka i druga liječnička praksa koristi AHA kiseline u postotku od 50 do 70%, gdje se očekuju pojačani rezultati, ali tu su i regeneracija i nuspojave jače te mogu trajati i do nekoliko tjedana. Acidum Glikolicum Puro dolazi u najjačoj prirodnoj koncentaciji od 70%. Ono što je doista interesantno u novim preparatima u kozmetičkoj praksi je kombinacija osrednje jačine AHA kiselina uz dodatak malog postotka BHA, beta hidroksikiseline, gdje, ne toliko agresivnošću preparata, već njegovom optimalnom kombinacijom, dobivamo izuzetan učinak.

Zašto je to tako? AHA kiseline su hidrosolubilne, dok su BHA liposolubilne. To znači, ne samo da su jedne topive u vodi, a druge u uljnom mediju, nego i da će AHA djelovati bolje na regeneraciju stanica (znamo koliki je postotak vode u njima), dok će beta hidroksikiseline bolje pročistiti folikul koji sadrži sebum i tako zagladiti unutrašnjost pora. Ono što sam osobno unijela kao kozmetološki novitet je dodatak fito i talaso terapije u ovom intenzivnom tretmanu, u kojem uz dobru pripremu kože s nježnim i intenzivnim serumima kiselina, nuspojave poput crvenila kože gotovo nema.

Sinergijska akcija kiselina očituje se u dubinskoj hidraciji, zaglađivanju i lifting akciji. Biljni kompleks od 26 komponenti za ujednačavanje i posvjetljivanje kože, ekstrakt bijelih alga i vitamina C u ovom tretmanu podarile su nam spektakularan rezultat, jer sinergijska akcija ne zbraja samo učinke pojedinih supstanci, već ih može i triplicirati, što je opće poznato u toksikologiji, kako u pozitivnom, tako i u negativnom smislu.

Mi smo, naravno, iskoristili pozitivne primjere prirodne aktivnosti, pojačali je multifunkcionalnom sinergijskom akcijom te dobili, uz osrednju jačinu kiselina i ostalih supstanci, jedan od najdjelotvornijh tretmana kiselinama na kojem klijenti uživajući postižu rezultate!

PROČITAJTE JOŠ

Klikom na sliku naslovnice, prelistajte novi broj:

Sponzorirano:

Sponzorirano:

PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER

PREDNOSTI NEWSLETTERA

  • saznajte prvi o novitetima iz vaše branše
  • iskoristite posebne ponude i pogodnosti koje pružaju naši partneri