Make-up

Šminkanje i stvaranje optičkih razlika

Evgen Gec,

vizažist, edukator
Stručnjaci vizažisti moraju znati kada i na koji način je potrebno izvoditi određene postupke te zašto se to zapravo čini

Šminkanje se temelji na optičkim varkama. Mi vizažisti na šminkanje gledamo tako da primjenom različitih tehnika izgled lica u osnovi ostaje isti, međutim, prema željama ili potrebama klijenata mijenjaju se određeni potezi kojima se izgled lica optički mijenja. Da je to tako, može se vidjeti ukoliko bi, recimo, aplicirali nešto tamniju boju pudera na područje između korijena nosa i obrve. Ona bi izgledala kao da je ‘viša’  od druge. Isto tako, ako bismo  unutrašnjost donjeg kapka obojali crnom olovkom, oko bi izgledalo manje odnosno veće ako bi upotrijebili bijelu. Već samo stvaranjem kontrasta na licu, njegov oblik može se mijenjati na različite načine.

Utjecaj pada svjetlosti

Vrlo je važno s koje strane svjetlost pada na lice. Tamnije izgleda manje, a svjetlije veće. Kada svjetlost na neki predmet pada frontalno, tamne se sjene paralelno pojavljuju na vanjskoj strani. U tom slučaju moglo bi se govoriti o trodimenzionalnosti. Svakako se prirodno izazvane posljedice, odnosno one koje možemo i sami izazvati, u potpunosti razlikuju. Glavni razlog za to je taj da lice nije ravno platno. Određeni dijelovi su izbočeni ili udubljeni i zato, da bi postigli željeni efekt, potrebno je svladati trovrsne tehnike.

Lice na gornjoj fotografiji potpuno je simetrično. Obje strane su iste, samo je svjetlost na licu drugačija. Zato osvijetljeni dio lica izgleda veći, a dio u sjeni manji. U praksi bi to značilo da bi se užem licu trebao dodati volumen i to tako da se na vanjske dijelove aplicira najsvjetliji korektor ili puder. Kada lice želimo optički malo suziti,  apliciramo tamnije nijanse. Ako pogledamo oči – potpuno su simetrične, ali izgledaju drugačije. Desno oko izgleda nešto veće jer su trepavice i vanjska linija lijevog oka tamniji. I podočnjaci, ukoliko su tamniji – uočljiviji su.

Stvaranje optičke varke

Želio bih vam otkriti još jednu tehniku koju mi vizažisti često koristimo za stvaranje određenih efekata. Ali, pažnja! Ukoliko se tehnika ne svlada kako treba, efekt može biti potpuno suprotan.

Ako dobro pogledate gornju fotografiju, može se primijetiti da je jedno oko nešto ‘dublje’ od drugoga. U realnosti to nije tako, ali optičku varku stvara svijetla točka blizu korijena nosa. Taj dio oka je naročito dobro istaknuti u slučaju kada se na tom području primijeti podbuhlost. Najčešće se to može vidjeti na azijskim oblicima lica, ali nije pravilo. Posebno mlade djevojke na spomenutom dijelu oka rado upotrebljavaju svjetlije boje sjenila kako bi oko izgledalo istaknuto i često kažu da je to u trendu. Ta tehnika može se koristiti, međutim, pažnju treba posvetiti dubini samog oka. Dakle, ukoliko je oko već prirodno duboko, svijetlim bojama na tom području može još povećati dubina.

To su osnove kojima se lice može oblikovati prema vašim željama, odnosno potrebama, na jednostavan i učinkovit način. Stručnjaci vizažisti moraju znati kada i na koji način je potrebno izvoditi određene postupke i zašto se to zapravo i čini.

NOVI BROJ WELLBIS MAGAZINA

Pretplatite se i primajte redovito novi broj na vašu adresu.

NOVI BROJ WELLBIS MAGAZINA

Pretplatite se i primajte redovito novi broj na vašu adresu.

U nastavku pogledajmo nešto detaljnije šta zapravo na licu mogu stvarati svijetle ili tamne nijanse.

Svijetle nijanse:

 • dodaju svjetlost i volumen – tako se lice optički povećava
 • područja lica čine uočljivijim
 • nanijete u sredini lica čine lice svježijim i otvorenijim
 • oduzimaju vidljivost kapcima
 • nos produžavaju i sužavaju
 • istaknu vidljivost čela.

Tamne nijanse:

 • određenim područjima lica dodaju dubinu
 • upijaju dosta svjetlosti pa je s njima moguće smanjiti i suziti vanjske dijelove lica
 • optički podižu vanjske strane oka, posebno na kapcima
 • smanjuju vidljivost ličnih kostiju
 • izravnavaju dubine na predjelima nosa
 • suviše aplicirane na obrvama, lice postaraju.

PROČITAJTE JOŠ

Klikom na sliku naslovnice, prelistajte novi broj:

Sponzorirano:

Sponzorirano:

PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER

PREDNOSTI NEWSLETTERA

 • saznajte prvi o novitetima iz vaše branše
 • iskoristite posebne ponude i pogodnosti koje pružaju naši partneri