Make-up

Rumenilo za lice

Evgen Gec,

vizažist, edukator
Iz prethodnih tema poznato je već da se na licu mogu istaknuti prirodne linije, a mogu se stvarati potpuno nove, što u potpunosti mijenja krajnji izgled lica

Rumenilo za lice izvanredan je alat kojim se lice može dodatno oblikovati na odgovarajući način, prema obliku lica. Vizažisti većinom nanose rumenilo nakon završetka apliciranja šminke na oči, odnosno prije apliciranja ruža na usne.

Osobno se opredjeljujem za oblikovanje rumenilom poslije završene aplikacije svih ostalih proizvoda. Razlog za to je balansiranje lica, što bi u tom kontekstu značilo da se po završetku šminkanja pojedini dijelovi lica pomoću rumenila mogu dodatno ‘korigirati’ – smanjiti, proširiti i slično.

Pravilo upotrebe rumenila govori o tome kako je boju rumenila uvijek potrebno prilagoditi nijansi boje ruža. Tako povezivanje boja djeluje usklađeno i elegantno. Na primjer, ružičaste ili crvene usne bi u kombinaciji sa izdatnijom nijansom narančaste boje izgledale uredno, ali zbog nedosljednosti boja – nepotpuno. Slično bi se dogodilo u slučaju upotrebe tamnoljubičaste, odnosno tamnosmeđe boje na usnama.

NOVI BROJ WELLBIS MAGAZINA

Pretplatite se i primajte redovito novi broj na vašu adresu.

NOVI BROJ WELLBIS MAGAZINA

Pretplatite se i primajte redovito novi broj na vašu adresu.

Vrste rumenila

Rumenila se razlikuju po strukturi i načinu apliciranja. U praksi se najčešće upotrebljavaju kompaktna; najjednostavnije ih je aplicirati. Rumenila u kremi, stiku i tekuća rumenila se od kompaktnih razlikuju po samom načinu apliciranja koje se mora izvesti odmah poslije nanošenja podloge – pudera i prije zaključivanja te osnove s puderom u prahu ili u kamenu. Međutim, kompaktna ili rumenila u kuglicama se apliciraju nakon napomenutih pudera.

Kako pravilno aplicirati rumenilo

Iz prethodnih tema poznato je već da se na licu mogu istaknuti prirodne linije, a mogu se stvarati potpuno nove, što krajnji izgled lica u potpunosti mijenja. Najprije je potrebno odrediti oblik lica prema dužini ili širini. U slučajevima kada je lice dugačko, linije na jagodicama moraju biti horizontalne, a kod širokih dijagonalne. Pitanje koje se u praksi najčešće postavlja je – na koji dio se vrši aplikacija; na samoj jagodici ili ispod nje ili i na vilici. Sve ovisi o osnovnom obliku lica.

Kod izraženijih jagodica se na dugačkim licima aplikacija rumenila izvodi na samim jagodicama, a na kratkim i širokim, posebno trokutastim i kvadratnim izvodi se ispod jagodica. Rumenilom se isto tako može optički smanjiti širina, dakle vanjska strana gornjeg ili donjeg dijela lica.

Lice kruškolikog oblika 

Za lice kruškolikog oblika značajno je da je gornji dio uži od donjeg pa je kod aplikacije rumenila potrebna dodatna pozornost, posebno kod dijagonalnih linija koje su nužne, ali isključivo ispod jagodica te na vilici. Na gornjem dijelu lica bi se sa suviše dijagonalnim linijama suženje moglo dodatno istaknuti.

Lice kvadratnog oblika 

U ovu kategoriju spadaju kraća lica sa širokim gornjim i donjim dijelom. Dijagonalne linije na jagodicama lice vizualno sužavaju i produljuju. Suženje se može dodatno istaknuti s rahlim dodirom rumenila na gornjoj i donjoj vanjskoj strani lica – na vanjskoj strani čela i vilicama. Tehnike apliciranja na licima pravokutnog oblika su identične kao kod kvadratnog, s time da je lice dulje i da se linije rumenila na vilicama zacrtavaju na samoj jagodici, a na kvadratnom licu ispod nje

Okruglo lice

S obzirom na to da je okruglo lice kraće, potrebno je postupak apliciranja rumenila usmjeriti na njegovu dužinu. Obrve kod takvog lica trebaju biti okruglastog oblika da bi vizualno izgledalo dulje. Isto tako, i linija rumenila na unutrašnjoj strani prema usnama mora biti nešto dulja, zacrtana ispod jagodice, odnosno na vanjskoj strani gornjeg i donjeg dijela lica ukoliko su pretjerano široki.

Lice ovalnog oblika 

U osnovi je lice ovalnog oblika dulje i uže, ali to nije pravilo. Može biti i nešto šire, posebno u središnjem dijelu. Rumenilo je zbog toga potrebno nešto detaljnije prilagoditi samom licu, posebno na gornjem i donjem dijelu, što posebno utječe na njegovu duljinu. Međutim, zacrtane horizontalne linije na samim jagodicama uskog lica vizualno ga proširuju.

Lice trokutastog oblika     

Trokutasto lice pripada kategoriji kraćih lica, s nešto izraženijim, odnosno širim gornjim dijelom. Dijagonalno zacrtane linije ispod jagodica sprječavaju da lice u gornjem dijelu izgleda šire, međutim nešto tamniji vanjski dijelovi sjenama lice sužuje.

Crteži su bazirani na pravilima šminkanja i nisu toliko prilagođeni trendovima koliko linijama lica koje se međusobno usklađuju.

Rumenila i trendovi

Slično kao kod oblikovanja očiju i obrva, i boje rumenila prilagođavaju se trendovima. Trendovi često određuju način apliciranja, čak u kombinaciji s nešto izraženijim bojama. Posebno je to prilagodljivo mladoj i glatkoj koži. Zrelija koža zahtijeva više usklađenosti s mirnijim, ne toliko izraženim bojama.

Upotreba kistova

Oblik kistova za rumenila prilagođen je aplikaciji. Linije mogu zbog toga biti nešto oštrije, što se na kraju može omekšati gušćima kistovima, s nježnijom prirodnom dlakom. Sintetička se rumenila zbog klizavosti teže prihvaćaju pa su linije na prijelazima oštrije, odnosno izdatnije.

PROČITAJTE JOŠ

Klikom na sliku naslovnice, prelistajte novi broj:

Sponzorirano:

Sponzorirano:

PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER

PREDNOSTI NEWSLETTERA

  • saznajte prvi o novitetima iz vaše branše
  • iskoristite posebne ponude i pogodnosti koje pružaju naši partneri