Njega kože

Sinergijskim učinkom brže do rezultata

žena se gleda u ogledalo

Seka Zebić, Mr. ph.

Posegnemo li za pravim rješenjem, za njegom tvarima koje usporavaju procese starenja, itekako je moguće sačuvati vitalnost i svježinu kože, bez obzira je li ona suha, masna, osjetljiva

Zahvaljujući velikom napretku dermatologije i kozmetologije, bilo da je riječ o istraživanjima, bilo da je riječ o inovacijama, danas za svaki tip kože, za svaku životnu dob i problem postoji rješenje. Zahvaljujući novim kozmetičkim proizvodima danas je uistinu moguće usporiti procese starenja, sačuvati elastičnost i mladalačku svježinu te potaknuti vitalne funkcije kože o kojima ovisi njena ljepota, a kako bi to postigli dovoljno je poznavati tip kože, u čemu vam je dragocjena pomoć vaše kozmetičarke.

Ona će prepoznati ne samo osnovni tip kože i njene osnovne potrebe već i promjene koje se na koži događaju, bilo pod utjecajem godina, bilo pod utjecajem različitih vanjskih faktora. Kad se govori o starenju kože, vrlo često se zaboravlja da koža zapravo počinje stariti mnogo ranije nego što to na njoj opažamo.

Stručnjaci dokazuju da se procesi starenja na koži ubrzavaju već o  25-e do 30-e godine života i to najviše zbog utjecaja sunca – govorimo o tzv. fotostarenju ili starenju ubrzanom sunčevim zrakama. No, posegnemo li za pravim rješenjem, za njegom tvarima koje usporavaju procese starenja, itekako je moguće sačuvati vitalnost i svježinu kože, bez obzira je li ona suha, masna, osjetljiva…

Od vode do minerala

voda na licu žene

Voda je izvor života pa tako i izvor ljepote. Ljudski organizam bez vode ne može opstati; koža bez vode također ne može opstati. Koži je voda potrebna za obavljanje vitalnih funkcija, a time i za obranu od različitih štetnih utjecaja. Pravilno hidrirana koža ostaje dulje elastična, čvrsta, oporavlja se i  obnavlja. No, osim vode, koži su potrebne i druge supstance koje jačaju njene prirodne funkcije.

tretman lica

Među tim supstancama su i minerali, čija je važnost bila prepoznata još u klasičnoj antici. Suvremena kozmetika potvrdila je ta drevna saznanja, a napredak tehnologije omogućio je da se s preciznošću izvuku pojedinačne aktivne tvari, kao i njihovu obradu i primjenu tako da ih koža može optimalno iskoristiti. Danas se minerali smatraju ključnima za osjećaj blagodati i opskrbljivačima pozitivne energije; štite kožu i čuvaju njene vitalne funkcije.

 • Titan dioksid i cink oksid štite kožu od posljedica fotostarenja. Pored toga, cink oksid Smithsonit potiče obnavljanje kože, potiče aktivnost fibroblasta, tj. potiče proizvodnju kolagena i elastina; ima protuupalno djelovanje.
 • Kalcij održava vlažnost kože i jača stanice.
 • Turmalin aktivno pomaže izgledu kože, povećavajući njezin sjaj i vitalnost.
 • Bio – mineral Phycocorail sadrži mnoštvo kalcija i elemenata u tragovima.
 • Kaolin ima snažno absorbentno i adstrigentno djelovanje, smiruje upale i usporava procese starenja. Pomaže u borbi protiv iritacija te potiče regeneraciju kože.

Za usporavanje starenja

Minerale i brojne tvari koje potiču procese obnavljanja i zaštite kože, osim u kremama, maskama te losionima kojima njegujemo kožu, moguće je pronaći i u proizvodima za make up. Osim minerala, na popisu sastojaka proizvoda potražite i sljedeće…

 • Shea maslac – bogat je esencijalnim masnim kiselinama, sadrži i lateks, ima hranjiva svojstva, omekšava kožu, oporavlja njena obrambena svojstva i održava vlažnost. Sadrži popriličnu količinu fitosterola i vitamina (posebno A, E i F), potiče procese obnavljanja kože i neutralizira slobodne radikale, radi čega se u modernoj kozmetici koristi u proizvodima anti-age djelovanja. Maslac karite sadrži i određeni postotak alantoina te smiruje nadraženu kožu.
 • Bisabolol – prirodni sastojak kamilice, vrlo je važan i čest aktivni sastojak umirujućeg djelovanja, ublažava crvenilo i iritacije. Sasvim mala količina bisabolola, svega 0,5 % u kremi ili mlijeku, dovoljna je da smiri i oporavi iritiranu i osjetljivu kožu. Bisabolol se najviše koristi u proizvodima za osjetljivu kožu.
 • C vitamin – sudjeluje u sintezi aminokiselina neophodnih za stvaranje kolagena te ima antioksidacijsko djelovanje, sprječava nastajanje slobodnih radikala, usporava i zaustavlja stvaranje melanina, zbog čega se koristi u proizvodima za depigmentaciju (izbjeljivanje), učvršćuje i poboljšava tonus tkiva, štiti kapilare i kožu od kuperoze, posebno ako se koristi s bioflavonoidima.
 • E vitamin – štiti stanične membrane od slobodnih radikala neutralizirajući njihovo djelovanje i smanjujući oštećenja (fosfolipidi staničnih membrana izuzetno dobro prihvaćaju i iskorištavaju alfa-tokoferol), poboljšava elastičnost stijenki krvnih žila i površinsku cirkulaciju, sudjeluje u pravilnom odvijanju funkcija vezivnog tkiva, neizravno djeluje kao hidraijsko sredstvo jer smanjuje gubitak vode kroz kožu, čuva prirodnu vlažnost kože, kožu štiti od UV zraka, usporava procese starenja kože. Zbog svega toga naziva se anti-age vitaminom. U spoju s vitaminom A posebno dobro djeluje ne mijenjajući njegova prirodna svojstva. Dok je vitamin A posebno aktivan u epidermisu, vitamin E posebno je aktivan u dermisu.
 • Ulje jojobe – omekšava kožu i pomaže joj da zadrži vodu; osim toga pomaže u uspostavljanju ravnoteže lučenja sebuma.

PROČITAJTE JOŠ

Klikom na sliku naslovnice, prelistajte novi broj:

Sponzorirano:

Sponzorirano:

PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER

PREDNOSTI NEWSLETTERA

 • saznajte prvi o novitetima iz vaše branše
 • iskoristite posebne ponude i pogodnosti koje pružaju naši partneri