Njega kože

Utjecaj zime na kožu

Blaženka Miškić,

kozmetičar-stručni učitelj kozmetike
Prije izlaganja zimskim uvjetima bitno je pripremiti kožu specifičnim tretmanima u kozmetičkom salonu i pravodobno je zaštititi preparatima koji moraju biti prilagođeni individualnoj strukturi i tipu kože

Svako godišnje doba, a posebice zima, s vjetrom, mrazom i vlagom, vrlo intenzivno opterećuje kožu. Takvi specifični uvjeti zahtijevaju posebnu pripremu za njegu, kako bismo spriječili neugodne posljedice.
Koža je najveći organ ljudskog tijela, njezina je glavna uloga da zaštiti naš organizam od štetnih utjecaja izvana. Koža sprječava ulazak štetnih mikroorganizama i infekcija iz okoline. U dubljim slojevima kože nalaze se žlijezde lojnice i znojnice, a loj stvara sloj na površini kože koji sprječava pretjerani gubitak vlage s kože, a time i isušivanje kože.

Temperaturne promjene koje su u zimskom periodu neizostavne te dulji boravak u zatvorenim i zadimljenim prostorima, vjetar, hladnoća i varljivo slabo zimsko sunce obično izazivaju pojačano isušivanje, a katkad izražena oštećenja kože. Najizloženiji dijelovi su lice, vrat i ruke, a najosjetljiviji usne, nos i uške.

Kao posljedica utjecaja vjetra te oštrog i hladnog zraka, koža se pojačano isušuje i ljušti. Stjenke kapilara pod utjecajem hladnoće se stisnu pa koža poprima crvenu, katkad ljubičastu boju, što stvara osjećaj neugode i zatezanja. Kao posljedica isušivanja javlja se i neugodan svrbež, što kožu dodatno iritira.

Iako je zanemariv toplinski utjecaj sunca u zimskim uvjetima, nikako ne smijemo zanemariti ultraljubičasto zračenje, koje je u višim, planinskim predjelima mnogo intenzivnije i jače. Osobito je jako na snijegu, zbog refleksije sunčevih zraka o snježnu bijelu plohu te je mogućnost oštećenja kože čak intenzivnija nego ljeti.

Zbog direktne izloženosti ekstremnim uvjetima – hladnoći, vjetru i ultraljubičastom zračenju – kožu je tijekom dana poželjno zaštititi cold kremom s visokim zaštitnim faktorom. Baza takvih krema je pčelinji vosak koji na koži stvara tanki zaštitni film i štiti je od isušivanja i pucanja.

U tim uvjetima nije preporučljivo koristiti hidrirajuće kreme, jer se na niskim temperaturama u njima smrzavaju molekule vode i stvaraju oštre kristaliće koji dodatno iritiraju i oštećuju kožu. Pritom se vrlo često javlja neugodan svrbež te crvenilo i žarenje. Stoga hidraciju preporučujemo navečer, prije spavanja, kako bi koža tijekom noći obnovila hidrolipidni sloj.

S obzirom na individualne razlike, važno je istaknuti da svaka koža ima različitu toleranciju na hladnoću, što znači da je neki ljudi mogu prilično dobro podnositi, a drugi na nagle promjene temperature mogu reagirati alergijskom reakcijom u obliku urtikarije. Zato je prije izlaganja zimskim uvjetima bitno pripremiti kožu specifičnim tretmanima u kozmetičkom salonu i pravodobno je zaštititi preparatima koji moraju biti prilagođeni individualnoj strukturi i tipu kože.

Osnovna zadaća prije zime je ojačati hidrolipidni i rožnati sloj kože, koji se zbog izloženosti hladnoći, vjetru i ostalim agensima tijekom zimskih mjeseci oštećuje te dovodi do gubitka vlage i masnoće.

Jačenje hidrolipidnog sloja kože

Jačanjem hidrolipidnog sloja koža postaje otpornija na vanjske čimbenike, a samim time i manje reaktivna. Kako se ne bi oštetio hidrolipidni sloj, koži treba osigurati dovoljno vlage nanošenjem hidrirajućih maski, krema i seruma, odnosno specifičnim hidrirajućim tretmanima koji dubinski opskrbljuju kožu vlagom te direktno potiču i pospješuju stvaranje kolagena i elastina.

Hidracija i hranjenje kože

Preporučuju se ovlaživači kože i tvari koje vrlo brzo nadoknađuju gubitak vode kao što su alge, hijaluronska kiselina, fosfolipidi i sfingolipidi, čija je uloga ujedno obnavljanje oštećene stanične membrane i sprječavanje gubitka vlage iz kože. Alge su i izvanredan izvor minerala bakra, cinka, magnezija i natrija, koji djeluju na samu strukturu kože pa uz učinak hidracije pospješuju regeneraciju kože te jačaju tonus i napetost.

Nakon hidracije, kožu treba nahraniti i vitaminizirati kako bi joj ojačali imunitet.
To podrazumijeva upotrebu preparata na bazi esencijalnih masnih kiselina, ceramida, retinola, peptida, enzima, zlata te vitamina E i drugih oligoelemenata koji su deficitarni u koži. Sami tretmani i preparati primjenjuju se ovisno o trenutačnom stanju kože.

Da bi te supstance što bolje prodrle do dermisa, prethodno valja napraviti dobar peeling, mehanički je očistiti, a zatim potaknuti mikrocirkulaciju pomoću ručne masaže i različitih elektroterapijskih i vakuum metoda.

Nakon povratka sa zimovanja koži treba što više specijalnih dubinskih tretmana, hidracijskih krema, seruma i maski, ali i preparata s anti-aging učinkom, kako bi se izbjeglo pojačano stvaranje bora i starenje kože zbog izloženosti ekstremnim uvjetima.

PROČITAJTE JOŠ

Klikom na sliku naslovnice, prelistajte novi broj:

Sponzorirano:

Sponzorirano:

PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER

PREDNOSTI NEWSLETTERA

  • saznajte prvi o novitetima iz vaše branše
  • iskoristite posebne ponude i pogodnosti koje pružaju naši partneri