Njega kože

Proces intrinzičnog i ekstrinzičnog starenja kože

Ivana Paulin

dipl.kozmetičar-edukator
U procesu starenja koža podliježe intrinzičnom i ekstrinzičnom utjecaju usljed kojeg dolazi do opadanja funkcija kože i nastanka bora no ozbiljnost, starost i stopa patoloških promjena izuzetno su povećane i ubrzane usljed dodatnog i pojačanog izlaganja UV svjetlosti

Starenje kože kompleksan je i dinamičan proces na kojeg utječe više faktora te ga teško možemo izbjeći. Odvija se pod ekstrinzičnim i intrinzičnim utjecajima koji uzrokuju gubljenje strukture, integriteta i fizioloških funkcija.

Intrinzično starenje, odnosno kronološko ili prirodno starenje, karakteriziraju suptilne promjene koje se javljaju tijekom određenog dužeg vremenskog perioda. Očituje se finim borama i krepkom teksturom površine kože zaštićene od UV zračenja, kao što je unutarnja strana nadlaktice. Koža je atrofičnog i suhog izgleda, homogene boje bez pigmentacija.

Ekstrinzično starenje ili fotostarenje, starenje pod utjecajem UV svjetlosti, ima tendenciju brzog i naglog nastanka usljed izloženosti vanjskim utjecajima. UV svjetlost je glavni uzročnik ekstrinzičnog starenja, ali i drugi čimbenici, kao što je uporaba duhana, doprinose istom. Očituje se grubim borama i teksturom te nastankom hiperpigmentacija kože na mjestima izloženim UV svjetlosti, kao što su lice i podlaktice.

Razlikujemo dva tipa fotostarenja kože. U češći, atrofični tip svrstavamo osobe koje pripadaju Fitzpatrikovoj ljestvici I i II sa značajkama finih bora na licu, epidermalnom atrofijom, teleangiektazijama i depigmentacijama te tendencijom nastanka raka kože. U rjeđi, hipertrofični tip svrstavamo osobe po Fizpatrikovoj ljestvici III i IV sa značajkama grubih, dubljih bora na licu i lentigom, ali malom mogućnošću nastanka raka kože. (Lentigo – smeđa, oštro ograničena pigmentacija, mrlje na koži koje se mogu javiti u bilo kojoj životnoj dobi).

Intrinzični i ekstrinzični utjecaj

U procesu starenja koža podliježe intrinzičnom i ekstrinzičnom utjecaju usljed kojeg dolazi do opadanja funkcija kože i nastanka bora no ozbiljnost, starost i stopa patoloških promjena izuzetno su povećane i ubrzane usljed dodatnog i pojačanog izlaganja UV svjetlosti.

Iako intrinzični i ekstrinzični ostarjela koža dijele zajedničke karakteristike u vidu bora, krutosti i neelastičnosti kože, intenzitet tih promjena, nastup te progresija značajno su izraženiji pod većim utjecajem ekstrinzičnih faktora (UV zračenje, pušenje, vjetar, mraz…).

Oba tipa starenja procesi su povezani nekim zajedničkim promjenama u stanicama kože, ali se glavne strukturne i funkcijske promjene događaju u dermisu. Dugoročnom izloženošću ekstrinzičnom i intrinzičnom utjecaju, u komponentama dermisa (kolagen, elastin, HA) akumuliraju se oštećenja koja zatim utječu na njihovu sposobnost osiguravanja mehaničke čvrstoće i posredovanja u homeostazi tkiva.

Kako održavati mladolik i njegovan izgled kože

Za što duže održavanje zdravog i njegovanog izgleda kože te sprječavanje neželjenih promjena bitna je sinergija pravilne i redovite kućne njege (kozmetički proizvodi), kozmetičkih procedura koji obuhvaćaju kozmeceutike (npr. intenzivni tretmani na bazi vitamina, retinoida, peptida i faktora rasta te kemijskih pilinga), aparaturne tehnike kao što su IPL, RF, HIFU i vrlo popularne i učinkovite needling tehnike rada (uređaj + kozmeceutici) – mezoterapije. Estetska dermatologija koja obuhvaća aplikacije botoxa, dermalnih filera, mezoniti te PRP procedura izvrsna je nadopuna kozmetičkim procedurama.

PROČITAJTE JOŠ

PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER

PREDNOSTI NEWSLETTERA

  • saznajte prvi o novitetima iz vaše branše
  • iskoristite posebne ponude i pogodnosti koje pružaju naši partneri