Njega kože

Rosacea

Blaženka Miškić,

kozmetičar-stručni učitelj kozmetike
Kronična kožna bolest koja najčešće pogađa suhu i osjetljivu kožu s tankim slojem SC te s malo melanina

Rosacea je kronična kožna bolest koja uzrokuje crvenilo središnjih dijelova lica te hiperplaziju vezivnog tkiva kože i lojnih žlijezda. Iako se može pojaviti kod bilo koga, najčešće pogađa žene blijede puti, fototipa I i II po Fitzpatric ljestvici, između 30-e i 50-e godine života. Teži oblici rosacee učestaliji su kod muškaraca starije životne dobi, kod kojih dolazi do nastanka zadebljane i neravne kože te rhinophyma.

Rosacea najčešće pogađa suhu i osjetlijvu kožu s tankim slojem SC te s malo melanina. Mogući je osjećaj peckanja, svrbeža i zatezanja, a površina kože često je crvena, nadražena i hrapava. Zbog stanjenog SC oslabljena je zaštitna funkcija, što posljedično uzrokuje veću reakciju kože na vanjske podražaje koji negativno utječu na stanje rosacee. Povremeni ili stalni eritemi, papulo-pustulozne promjene s mogućnošću nastanka nodusa te izraženim teleangiektazijama primarne su značajke rosacee.

Uzrok nastanka rosacee većim dijelom je nepoznat, ali se pretpostavlja kako je kombinacija različitih nasljednih i vanjskih čimbenika. Uz unutarnje čimbenike, kao što su genetika, hormonalna nestabilnost i stres, ipak veći utjecaj imaju vanjski čimbenici, kao što su vrućina, hladnoća, UV zrake, vjetar, suhi zrak, mehanički podražaji, te neodgovarajući kozmetički preparati, koji povećavaju protok krvi i nadražuju površinu kože.

Rosacea se na licu u početku pojavljuje tek povremeno, a s vremenom sve je češća i stalnija. Ako se ne liječi, ima tendenciju pogoršavanja. Znakovi i simptomi mogu buknuti u razdoblju od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci, zatim se smanjiti pa opet rasplamsati.

Njega kože pri rosacei trebala bi biti pažljiva i blaga, uz korištenje kozmetičkih proizvoda sa što manje boja, mirisa i konzervansa bez potencialnih iritantnih sredstava (adstrigentne i abrazivne tvari) koje stimuliraju osjetilna živčana vlakna. Sredstva za čišćenje kože ne bi smjela narušiti zaštitnu barijeru. Dnevne kreme tebaju biti srednje bogate teksture te ne previše okluzivne.

U hladnijim uvjetima te izloženosti UV zrakama potrebna je upotreba okluzivnijih krema s većom UV zaštitom. Kozmetički preparati ne bi smjeli sadržavati alkohole, propilen glikole, mentole, lanolin… Poželjna je upotreba preparata na bazi vitamina K i ekstrakta divljeg kestena koji imaju učinak ojačanja krvnih žila, Aloe vere i bisalbolola za umirenje i protuupalno djelovanje te humektanata koji poboljšavaju djelovanje SC i povećavaju topikalnu moć kože.

Važno je pravilno i navrijeme prepoznati znakove rosacee kako bi pravilno savjetovali klijenta o kućnoj njezi te odredili salonsku njegu s ciljem ublažavanja simptoma i usporavanja eventualno mogućeg pogoršanja. Naravno u težim situacijama kod pojave papulo-pustoloznih pojava svakako je potreban nadzor dermatologa.

PROČITAJTE JOŠ

Klikom na sliku naslovnice, prelistajte novi broj:

Sponzorirano:

Sponzorirano:

PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER

PREDNOSTI NEWSLETTERA

  • saznajte prvi o novitetima iz vaše branše
  • iskoristite posebne ponude i pogodnosti koje pružaju naši partneri