Njega kože

Uzmite samo najbolje od sunca

Seka Zebić, Mr. ph.

Učestalo sunčanje ubrzava starenje kože i povećava opasnost od razvoja tumora kože... No kako znati gdje je granica, kada sunce i sunčanje postaju štetni pa i opasni

Prema istraživanju koje je proveo Cancer Center Columbus u Ohiu (SAD) proizlazi da je nanošenjem zaštitnog sredstva, koje jačinom zaštitnog faktora odgovara fototipu vaše kože, prije izlaganja suncu moguće spriječiti pojavu melanoma, a time i spriječiti ubrzano starenje kože do kojeg dolazi ako se sunčamo bez zaštite. Osunčana koža oduvijek je bila pokazatelj ili društvenog i ekonomskog statusa ili znak zdravlja i zadovoljstva. No kroz povijest se osunčana boja kože drugačije prihvaćala i shvaćala.

Prvih godina prošlog stoljeća osunčani ten povezivao se sa životom na selu, dok su žene koje su željele pratiti modu nosile čipkaste rukavice, šešire širokog oboda i ljupke suncobrane ne bi li sačuvale blijedu put kakva je bila u modi kako bi se razlikovale od osunčanih radnica i poljoprivrednica.

Danas osunčani ten pokazuje tko ima novca i vremena za provoditi zimske dane na snijegu, a ljeto na morskim obalama, ali samo u onih koji ne vode računa o zdravlju ili nedovoljno štite kožu. Ipak, jedna dobra vijest – postoje sredstva koja zajamčeno sprječavaju sve neželjene posljedice sunčanja, a uz njih koža dobiva ugodnu i lijepu zdravu boju osunčane kože.

Neke nove molekule

Da sunce može biti štetno – to već znamo; učestalo sunčanje ubrzava starenje kože i povećava opasnost od razvoja tumora kože poput melanoma i bazalioma, koji su danas češći nego prije, pored ostalog i zbog produljenog životnog vijeka. No kako znati gdje je granica, kada sunce i sunčanje postaju štetni pa i opasni?

Priroda nas je obdarila urođenim senzorima koji nas upozoravaju da smo u opasnosti, da se moramo skloniti sa sunca. Najprije je to blagi svrbež kože; osobe blijede puti osjetit će ga vrlo brzo, nakon svega nekoliko minuta provedenih na suncu, dok će oni tamne puti ovo upozorenje osjetiti nešto kasnije. Taj znak upozorenja govori nam da smo tog dana pretjerali sa sunčanjem, ali uz zaštitnu kremu to upozorenje nećemo osjetiti.

Osim toga, korisno je znati da u nekim slučajevima treba smanjiti “dopušteno” vrijeme boravka na suncu. Otprilike 50% lijekova, kao i neke namirnice, povećavaju osjetljivost kože na sunce i povećavaju mogućnost oštećenja. Od lijekova su na prvom mjestu antibiotici poput tetraciklina, potom diuretici, neki lijekovi za reguliranje visokog krvnog tlaka, biološki protutumorski lijekovi, a slično djeluju i peršin te agrumi.

Oni koji žele tamnjeti bez sunčanja mogu posegnuti za sredstvima za samotamnjenje. Aktivna tvar koju sadrže, Dha ili dihidroksidaceton, pripada skupini šećera koji se aktiviraju pri kontaktu s kožom. Boja kože neće biti ista onoj koja se dobije na suncu, osim toga ta sredstva ne štite kožu od sunca.

Mnogi ih ne vole zbog neugodnog mirisa, kao i narančaste nijanse kojom oboje kožu te otežanog ravnomjernog nanošenja. Ako se sredstvo ne utrlja dobro i ujednačeno, ostavit će na koži mrlje koje će postupno nestati tek nakon tri tjedna. Nova istraživanja otišla su korak dalje – pronaći sredstva koja bi, osim boje, koži osigurala i zaštitu.

Zašto volimo sunce

Osim znakova vidljivih na koži, sunce djeluje kao antidepresiv, do te mjere da može izazvati ovisnost. Keratinociti na koži podražavani UV zrakama, osim što sintetiziraju hormon koji potiče melanocite na stvaranje melanina, potiču i proizvodnju beta endorfina, prirodne opoide ili prirodne droge koje daju osjećaj ugode. Istraživanja su pokazala da se nakon izlaganja suncu povećava razina beta endorfina. Posljedica toga je manja osjetljivost na sunce i na bol.

Fotoaktivna zaštita

Odaberite zaštitni faktor ovisno o vašem fototipu, odgovarajuće sredstvo za njegu kože nakon sunčanja i poduzeli ste sve da spriječite neželjene posljedice sunčanja i od sunca uzmete samo najbolje za zdravlje i ljepotu.

Kako odabrati

• Važno je da zaštitno sredstvo sadrži zaštitu od UVA, UVB i IC zraka; samo takva sredstva štite prirodnu ljepotu kože, sprječavaju dehidraciju i koži daju lijepu zlaćanu boju.
• Odaberite fotoaktivni proizvod koji kožu štiti od starenja, a stanice od oštećenja, energiju sunca pretvara u terapiju svjetlom, potiče proizvodnju kolagena i elastina.
Što znači fotoaktivna zaštita? To je zaštita biljnim supstancama koje apsorbiraju negativna zračenja sunca. Djelotvornija je od uobičajenog “UV filtera”, potiče proizvodnju kolagena i elastina kao i oporavak kože.

Važnost UVA-PF

UVB zrake potiču proizvodnju melanina i koži daju boju, ali i uzrokuju opekline, svrbež i isušuju kožu. Navikli smo sredstvo za zaštitu birati ovisno o SP faktoru, no SP faktor kožu štiti samo od UVB zraka. Zaštita od UVA zraka itekako je važna, jer one u kožu prodiru dublje, ubrzavaju starenje kože i tzv. foto-aging; posljedica su mrlje i bore. Prema preporukama EU, zaštitno sredstvo trebalo bi jamčiti jednaku zaštitu od UVA i UVB zraka, UVA zaštitni faktor (UVA-PF) mora biti veći od trećine ukupnog SP faktora.

Zaštita prije, za vrijeme i nakon sunčanja

Idealna i potpuna zaštita znači pripremu kože, zaštitu i njegu poslije sunčanja:

  • Prije sunčanja na kožu nanesite sredstvo koje aktivira proizvodnju melanina. Brže ćete tamnjeti na suncu čak i ako sunce nije posebno jako
  • Zaštitite osjetljive dijelove lica (nos, usne, oči, dekolte i grudi)
  • Imate li osjetljivu kožu i svijetle ste puti, birajte sredstvo sa zaštitom SPF 50. Ne zaboravite da se u dodiru s vodom i znojem smanjuje zaštitna moć sredstva, stoga pri odabiru prednost dajte vodootpornim proizvodima
  • Poslije sunčanja odaberite sredstvo koje će dubinski hidrirati kožu i podržati prirodni proces obnavljanja stanica kože.

PROČITAJTE JOŠ

Klikom na sliku naslovnice, prelistajte novi broj:

Sponzorirano:

Sponzorirano:

PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER

PREDNOSTI NEWSLETTERA

  • saznajte prvi o novitetima iz vaše branše
  • iskoristite posebne ponude i pogodnosti koje pružaju naši partneri